Anna myynnille mahdollisuus - opi jopa pitämään siitä!

valtteri_barona_blogikuva

Myyntityön ikiaikainen dilemma; sitä tekevät tykkäävät, toinen puoli ihmisistä karttaa. Ääripäät ja raja-aidat myyntityötä tekevien ja sitä vastustavien ihmisten välillä ovat suuret, mutta mitä tapahtuu, jos myynnille antaa mahdollisuuden? Miten päätös myyntityöhön ryhtymisestä vaikuttaa omaan työelämään ja uraan? Vai vaikuttaako mitenkään?

Olen pitkään halunnut selvittää myyntityötä tekevien ihmisten todellisia motivaatiotekijöitä myyntityötä kohtaan. Vieraillessani oman toimialamme asiakkaissa tai vaikka baronalaisten myyjien luona, myyntityötä tekevistä ihmisistä on välittynyt aito kiinnostus ja syvä halu tehdä tavoitteellista myyntityötä. Työntekijät ovat joukolla olleet innostuneita myyntityöstä ja osoittaneet ylpeyttänsä omaa työtä kohtaan. Näkymä on tehnyt minuun vaikutuksen, eikä se ole näyttänyt teatterilta. Samaan aikaan ei tarvitse mennä kauas kohdatakseni myyntityötä vältteleviä, tai sitä jopa inhoavia ihmisiä. Heitäkin on.

Tutkiessani näiden kahden ääripään eroja, ensimmäisenä ratkaisevana tekijänä on ihmisen viettämä aika myyntityön parissa. Innokkaat ja samalla myyntityöstä tykkäävät työntekijät ovat tehneet töitä myynnin parissa päivästä tai vuodesta pariin. Myyntityötä vihaavien - anteeksi raflaava kielenkäyttöni - kokemuspohja myyntityöstä saattaa näyttää puhdasta nollaa. Tästä ei kuitenkaan voi päätellä, että pelkästään myyntityön parissa vietetty aika korreloisi siitä pitämiseen. Jokin muu vaikuttaa taustalla.

Olosuhteiden voittaja

Omissa tutkimustuloksissani olen tullut kahteen tulokseen; myyntityön tekeminen on joko puhtaasti oma päätös tai sitten yksilö on omien olosuhteiden voittaja. Jälkimmäisellä tarkoitan ensisijaisesti sitä, että myyntityöhön ryhtynyt työntekijä on löytänyt myyntityöstä itselleen menestyksellisen ympäristön, jossa hän kykenee varmistamaan riittävän ansiotason vaikka ilman sen suurempaa koulutusta.

"Oma työ näkyy suoraan palkkanauhassa ja samanlaisille ansioille ei muissa töissä pääse."

Olosuhteiden voittaja ei pelkästään ole kouluja käymätön, vaan mielummin hän näkee työssään mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa. Palkka on kilpailukykyinen ja työssä saa jakaa työaikaansa samanhenkisten työkavereiden kanssa. En malta olla mainitsematta myyntitiimeissä vallitsevasta eteenpäin menemisen kulttuurista; asioita tehdään yhdessä eikä kaveria jätetä. Olosuhteiden voittaja löytääkin oman motivaation enempi ulkoisista olosuhteista ja tunnistaa omat realiteetit työelämää kohtaan. Yksilö on päässyt olosuhteiden niskan päälle ja luottaa omiin opittuihin taitoihinsa.

Toisessa vastauksessa yksilön oma päätös myyjänä toimimiseen on avannut uran myyntityön parissa. Joku on tehnyt päätöksen valita myyntityön ilman ensimmäistäkään kokemusta myynnistä. Käytän turvallisena esimerkkinä tässä kohtaan itseäni. Lähtökohtaisesti olen karttanut pienen ikäni myyntityötä, ollessani perusolemukseltaan ujo ja sisäänpäinkääntynyt, mielummin kirjoittava kuin puhuva ihminen. En muista tarkalleen milloin ja minä päivän "päätin" ryhtyä myyjäksi, mutta muistan selvästi vielä ajan kun vastustin sitä. Osa kavereista oli jo ansainnut elannon myynnin parissa, minä mietin muita pieniä työelämän rakoja.

"Tuon pienen asenteellisen muutoksen jälkeen työelämäni on ollut helpompaa. Jos minua pyydetään soittamaan asiakkaalle niin soitetaan sitten."

 

Myyntityön vaikutukset yksilön työelämään

Vaikuttavin syy sille, miksi aivan alun perin ryhdyin muokkaamaan omaa mielikuvaani myynnistä juontuu siitä, että koin sen parantavani omaa työllisyyttäni tai tulevaisuuttani. Edelleenkin turvallisuushakuisena ihmisenä teen päivittäin suunnitelmia oman työelämäni suhteen, ja silloin minun ei tarvitse rajata työpaikkojen kirjosta pois puhtaasti myynnin rooleja tai myyntityötä. Työttömyys pelottaa minua enemmän kuin provisiopalkkaus. Koskaan ei nimittäin tiedä, milloin on aika pakata reppu ja suunnata uusiin haasteisiin, ja siksi pelimerkit ja asenne myynnin suhteen on hyvä pitää kunnossa.

Jälkeen päin on myös helppo todeta, että myyntityön tekeminen on tuonut työelämääni merkitystä myös sitä kautta, että asiakkaan läsnäolo sekä sieltä saatu suora palaute laittavat oikeasti ponnistelemaan. Oman työn merkityksellisyys on noussut eksponentiaalisesti, sillä työtä tehdään suoraan asiakkaalle tai yhdessä asiakkaan kanssa. Koen juuri tänään myyntityön vastuulliseksi toiminnaksi, jossa ei pelkästään vastata omasta tuloksesta vaan edustamani yrityksen kokonaisuudesta sekä omien työkavereiden tekemisistä.

"Myyntityö on yllättävän luovaa ja sopii itsenäisille ihmisille. Samalla se on paras tapa päästä liiketoiminnan ytimeen ja vaikuttamaan oman työnantajan menestymiseen."

Kannattaa muistaa myyntityöhön ryhtyessä tai sitä miettiessä, että ensiksi on löydettävä sopu oman asenteen kanssa. Jokainen myynnin parissa vietetty tunti ei tuota onnistumisen tunnetta eikä jokainen työkokemus paranna automaattisesti suhtautumista myyntiin. Haluan kuitenkin kannustaa siihen, että säilyttäisimme hyvän ja rakentavan asenteen myyntiä kohtaan, sillä koskaan ei tiedä mikä päivä joudut omia myyntitaitojasi käyttämään. Ihan vaikka vain omassa työnhaussa mihin tahansa muuhun tehtävään.

LIITY MYYNNIN AVOIMET TYÖTEHTÄVÄT SUOMESSA FB-RYHMÄÄN


Voit lukea lisää Valtteri Karjulan kirjoituksia myyntityöstä Baronan blogista tai sosiaalisesta mediasta. 

Myynti_ja_kauppa

Aiheet: UravinkitTyöyhteisötTyöelämän taidotMyyntityö

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat_M&K