Barona & Niko Kivelä: Näin teet hyvän CV:n [video]

 

Työnhaussa CV eli ansioluettelo on erinomainen tapa tiivistetysti kertoa omasta osaamisestasi potentiaalisille työnantajille. CV:n tekemiseen löytyy netistä paljon ohjeita, joten alkuun pääsemisen ei pitäisi olla vaikeaa. Standupkoomikko Niko Kivelä tuo kuitenkin osuvasti esille, miten esim. omien vahvuuksien ja työkokemuksen ilmaisu CV:ssä voi olla yllättävän haastavaa.

naamioi kehut CV:ssä

Baronan markkinointiasiantuntija Valtteri Karjula on luvannut jeesata Nikoa CV:n ja somepresenssin rakentamisessa. Niko on innoissaan, mutta jännittynyt: työnhaku ei ole Nikolle yhtään tuttua puuhaa. Itsestä ja osaamisesta kertominen, saati niiden sanoittaminen CV:hen saa Nikon mietteliääksi. Tämä kaikki pitäisi saada myös käännettyä verkkoon eli esimerkiksi LinkedIniin.

 ”Oon ollu jäätelömyyjänä ja myynyt tammikuussa vielä jäätelöä, minkä piti olla mahdotonta. Sehän kannattaa varmaan laittaa CV:hen. Mutta tää on just se ongelma. Siinä vaiheessa, kun sä teet sitä, niin se kuulostaa vähän itsekehulta”, Niko esimerkittää.

Valtteri on vähän eri linjoilla ja kannustaa naamioimaan kehut CV:n sisään: 

”Sä saisit tosta hyvän lainerin, että nyt kun sä haet myyntitehtäviä, niin olen myyjä, joka pystyy myymään tammikuussakin jäätelöä.”

LinkedIn-profiili toimii myös CV:nä

Toinen mikä Nikoa mietityttää on LinkedIn-profiilin luominen tai ylipäätään, että mikä LinkedIn on.

 ”Se on tämmöinen työelämän oma sosiaalinen media. Aluksi se on ollut virtuaalinen CV-pankki ja nykyisin entistä enemmän keskusteleva some”,

Valtteri kertoo ja esittelee omaa Linkkari-profiiliaan. Nikosta LinkedIn näyttää Facebookilta, mikä voi olla myös helpottava tieto monelle. 

Valtterin mukaan LinkedIn-profiili kannattaa laittaa kuntoon, koska monet yritykset etsivät siellä tietoa työnhakijoista. LinkedIniin kannattaa ehdottomasti ainakin syöttää jotain tietoja omasta työhistoriasta ja koulutuksesta, sekä verkostoitua LinkedInin sisällä esimerkiksi kollegoiden, ystävien, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa.

 ”Nykyään pystyy myös suoraan hakemaan Linkkarin kautta töihin”, Valtteri huomauttaa.

LinkedIn-profiilin voi esim. linkittää Baronan työnhakuportaalin profiilin ja tiedot siirtyvät näin automaattisesti työhakemukseen.

 ”Siis voiko käydä niin, että pelkästään LinkedInin kautta saa töitä?”, 

Niko kuuntelee ällistyneenä ja päästää voihkaisun Valtterin nyökkäillessä vieressä.

 
Kaveri avuksi CV:n tekemiseen

Moni työnhakija voi tuskailla CV:n tekemisen kanssa, koska itsestä ja osaamisesta puhuminen voi tuntua jopa vaivaannuttavalta. Se ei ole meille kovinkaan luonnollista.

 ”Vaikka sä olisit ahkera, niin kuin suurin osa suomalaisista on – se on vaikeaa kirjoittaa itsestä”,

Niko heittää ja kertoo, kuinka aloittaessaan yhteistyötä Baronan kanssa, ei osannut kertoa itsestään CV:ssä kuin nimen.

Valtteri kuuntelee ymmärtäväisenä ja heittää, että tuossa se oppi ehkä onkin: jos itse jäätyy, eikä pysty tekemään CV:tä, ottaa kaverin avuksi.

 ”Kun mä sanon sulle jotain, kirjoitat sen ja et yhtään sen kummemmin mieti vaan painat enteriä”,

Valtteri rohkaisee ja saa Nikolta heti vinkille hyväksynnän. Loppujen lopuksi tässäkään ei ole kyse mistään ihmeellisestä jutusta. Kyse on enempi rohkeudesta ja uskalluksesta tuoda omia hyviä puolia julki.

New Call-to-action 

Aiheet: UravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää