Barona & Niko Kivelä: Näin valmistaudut työhaastatteluun [VIDEO]

 


Niko Kivelä on saanut vinkkejä niin CV:n ja someprofiilin tekoon kuin hakemuksen muokkaamiseen. Nyt olisi vuorossa se kaikista jännittävin hetki: työhaastattelu. Niko ei ole koskaan aikaisemmin ollut työhaastattelussa ja kaipaa viime hetken sparrausta. Kuten liveyleisön edessä, myös työhaastattelussa on aina olemassa jännityselementti: miten vastapuoli reagoi sinuun ja sanomisiisi? Pitää tehdä vaikutus, mutta miten?

OMA PERSOONA, INNOSTUS JA LÄSNÄOLO VAKUUTTAVAT

Mikonkadun toimistolla Niko tapaa HR-konsultti Sanna Abengin, joka antaa vinkiksi: ”Ole oma itsesi”. Tämä toimii aina ja Niko jatkaa Sannan luota rekrytointipäällikkö Heikki Inhalan puheille.

”Mulla on haastatteluun aikaa yksi tunti. Mulle sanottiin, että ole oma itsesi, mutta sano sä mulle kolme muuta juttua, mitkä tulee heti mieleen”, Niko heittää Heikille.

 ”Käy läpi se haastattelutilanne. Mitä lisäarvoa sä pystyt antamaan sille yritykselle, mihin oot hakemassa.

Mistä sut on tehty, mistä sä oot kiinnostunu ja mistä sä sytyt, ja mitä annettavaa sulla on siihen tehtävään. Näillä sä pääset aika pitkälle", Heikki listaa.

 ”Ei oo varmaan mitään poppakonsteja?”, Niko jatkaa toiveikkaana ja saa Heikiltä hyvän vastauksen:

 ”Ei, mut jos on samantasoisia hakijoita ja samanlainen Niko istuu siinä vieressä tai mä oon haastatellut toisen "Nikon", niin kuka valitaan? Jos hänellä on sama CV ja sama tausta suunnilleen? No se kumpi on enemmän läsnä ja innostuneempi siitä paikasta siinä tilanteessa, kun me haastatellaan.”

Heikin mukaan hakija, joka on hyvin läsnä haastattelutilanteessa ja pystyy osoittamaan kiinnostuksensa tehtävää kohtaan samalla kun tuo oman osaamisensa esille, tulee erittäin todennäköisesti samaan kyseisen paikan. Niko kuuntelee keskittyneesti, mutta jännitys ei vielä tästä helpotu. Onneksi jännittäminen on ihan ok, ihan ammattilaistenkin mukaan:)

 
Kiinnitä huomioita perusasioihin ja muista: sä kelpaat!

 ”Mä haluan, että musta tulee myyjä”, Niko kertoo kaupan alan henkilöstökonsultti Kristiina Tahlfeldtille ja pyytää tätä antamaan oman vinkkinsä. 

”Tuut ajoissa paikanpäälle. Kättelet. Katsot silmiin. Niillä pääsee jo aika pitkälle”, Kristiina hymyilee.

Niko on vakuuttunut, mutta myynti- ja palvelujohtaja Jussi Rissasen vinkki saa hänet suorastaan tuulettamaan:

”Hengitä ja roihua, niin saat työpaikan!”, Jussi kannustaa.

 ”Jes, tästä tuli hyvä”, Niko iloitsee.

Päivän viimeiset vinkit saadaan toimiston taukotilassa. Paikalla ovat mm. HR-konsultti Suvi Ikonen ja HR-koordinaattori Kati Tikkamäki. Niko haastaa Suvin vinkin aitona itsenä olemisesta: ”Miten saa irti itsestä sen, että on aito oma itsensä?”.

”Se on sen haastattelijan, jonka pitää saada se susta. Sun pitää kokea, että sulla on turvallinen ja hyvä olla siinä haastattelutilanteessa”,

Suvi vastaa ja Niko pitää tätä todella arvokkaana pointtina. Eli haastattelijallakin on vastuu haastattelun onnistumisesta. Haastateltava ei ole yksin tilanteessa.

Kati kiteyttää loppuun osuvasti: ”Älä panikoi. Kaikki on ihan hyvin. Sä kelpaat”.

Tähän on hyvä lopettaa. Niko on valmis elämänsä ensimmäiseen työhaastatteluun – ja tämä on ihan totta! 

 

 KATSO BARONAN TARJOAMAT KESÄTYÖPAIKAT

Aiheet: UravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

KATSO KESÄTYÖPAIKAT