Toni Lahtinen

Luomme tehdasta yhdessä – projekti-insinöörinä investointihankkeessa

Maria Mäenpää 1.12.2020

Kun Toni Lahtisen kotinurkilla alkoi maailmanluokan hankkeen suunnittelu, alkoi näppejä poltella. Tuonne kun pääsisi töihin! Nyt Lahtisella on takana puoli vuotta projekti-insinöörinä BASF:n akkumateriaalitehtaalla Harjavallassa. Millaista on työ kansainvälisessä investointihankkeessa?

Syväsukellus projektityöhön

Toni Lahtinen aloitti heinäkuussa 2020 Harjavallan tehtaan kenttäsuunnittelutoimistossa projekti-insinöörinä. Työn nopeatempoisuus ja vaihtelevuus pääsivät vähän yllättämään, mutta Lahtinen on tyytyväinen.

– Olen saanut toden teolla syventää osaamista projektimaailmaan. Nämä puoli vuotta ovat näyttäneet, millaista on tehdä töitä kiivastahtisessa kansainvälisessä investointiprojektissa. Olen kehittynyt ammatillisesti huikeasti. Monenlaista opittavaa eri aloilta tulee eteen päivittäin.

BASF:lla vakautta ja vaikutusmahdollisuuksia

Lahtisen mukaan BASF:n Harjavallan tuotantolaitos on ainutlaatuinen työpaikka monellakin tapaa.

– Ensinnäkin työlleen saa ison ja vakaan yrityksen tuen ja tietotaidon. Toiseksi vasta rakenteilla olevassa projektissa pääsee vaikuttamaan ja tuomaan oman näkemyksensä peliin. Kehitämme ja luomme tehdasta yhdessä alusta alkaen. Jokainen saa vaikuttaa siihen, millainen työpaikka ja tuotantolaitos tämä on tulevaisuudessa.

Eikä Lahtisen mukaan pidä unohtaa varsinaista tuotetta.

– Teollisuuden aloista maailman huomio kiinnittyy nyt juuri akkumateriaaliteollisuuteen. Fossiilisista polttoaineista luopuminen, sähköautoilu, vihreämpi tulevaisuus. Voiko inspiroivampaa toimialaa juuri kuvitella?

Maailmanluokan projekti kotikonnuilla

Kun sopiva rooli BASF:n akkutehtaalla Harjavallassa avautui, Porissa asuva Lahtinen itse ei epäröinyt hakea mukaan.

– Työuraa ajatellen tällainen mahdollisuus lähes naapurikunnassa on lottovoitto. On hienoa päästä mukaan tällaiseen valtavaan investointiprojektiin, joita yleensä tällaista tapahtuu Aasiassa tai kaukana muualla maailmassa, perustelee Lahtinen.

Lahtinen on aiemmin toiminut mm. kunnossapitopäällikkönä ja työnjohdon tehtävissä, joissa on hyödyntänyt konetekniikan insinöörin koulutustaan.

BASF:lla hän toimii nyt kenttäsuunnittelutoimistossa projekti-insinöörinä vastuullaan mekaanisten laitteiden tekniset ratkaisut. Lahtinen ohjaa rakennusvaiheen suunnittelua ja yhteistyötä mm. arkkitehtien ja urakoitsijoiden kanssa. Hän hyödyntää myös omaa paikallista verkostoaan.

– Olen voinut tuoda BASF:lle paikallistuntemusta. Nyt suunnittelu- ja rakennusvaiheessa olen ollut yhteyshenkilönä paikallisiin alihankkijoihin ja urakoitsijoihin. Vaikka BASF toki on valtava kansainvälinen toimija, täällä Harjavallassa me hyödynnämme paikallisuutta mahdollisimman paljon.

Kansainvälinen työympäristö opettaa

Kun tehtaan toiminta käynnistyy, Lahtinen siirtyy mekaanisten laitteiden insinööriksi kunnossapitoon. Silloin tehtäviin kuuluu tukea tuotantoa, huolehtia elinkaariajattelusta ja tuotantolaitoksen kiinteästä omaisuudesta ja tuotantolaitteista.

Vaikka toiminta vakiintuu, kansainvälisyys tulee aina olemaan olennainen osa Lahtisen, kuten muidenkin Harjavallan tehtaalla työskentelevien, työtä.

– Monikulttuurisessa projektissa kehittyvät yhteistyö- ja kommunikointitaidot. Projektikielenä meillä on englanti. Kollegoita on monesta eri maasta, mikä tarkoittaa, että myös työ- ja vuorovaikutustapoja on monenlaisia. Se ei aina ole helppoa, mutta varmasti aina mielenkiintoista ja opettavaista.