Brändää itsesi epätäydellisenä

Blogi-henkilobrandys-Barona-syksy-2018

Haluatko puhua julkisemmin sinulle tärkeistä aiheista, tuoda näkyväksi osaamisesi tai kenties jopa olla alasi kovanimisin vaikuttaja? Älä vierasta sanaa "henkilöbrändäys", vaan keskity sen hyötyihin ja lähde rennosti liikkeelle. Voit yllättyä millaisen vaikutuksen saat aikaan! 


MiETI, Missä juuri sinulla on eniten annettavaa muille ihmisille 

Mieti, minkä alan asiantuntija tai ammattilainen olet. Olisiko sinulla ajatuksia tai mielipiteitä, joita haluaisit jakaa? Tai haluaisitko löytää oman alasi ihmiset ja käydä heidän kanssaan keskustelua – tai ehkä keskusteluun osallistuisivat myös muut kuin oman alasi ihmiset? 

Jos sinulla on näkemystä, hyvät perustelut (myös faktoja) niille ja kykyä asettua myös toisten ihmisten asemaan, eli kyky tuntea empatiaa, taito kuunnella ja olla vuorovaikutuksessa, lähde ihmeessä esittämään mielipiteitäsi julkisesti ja rohkeasti ja rakentevasti keskustelemaan. Varaudu siihen, että kaikki eivät ole yhtä innoissaan kuin sinä, jolloin pystyt ottamaan vastaan tykkäysten sijaan myös muunlaista palautetta.

Sinun ei tarvitse olla valmis asiantuntija, joka ei koskaan erehdy. Jos koet, että sinulla ei vielä ole puhuttavaa ja jaettavaa, haasta ajatteluasi ja kehitä sitä eteenpäin askel askeleelta. Lähde seuraamaan sinua kiinnostavia ihmisiä ja jotta et jää elämään oman kuplasi sisälle, huomioi myös henkilöt, joiden mielipiteet ärsyttävät. 

OTA SOSIAALINEN MEDIA HALTUUN PALA KERRALLAAN

Valitse yksi sosiaalisen median kanava, jossa haluat viestiä ajatuksistasi ja käydä rakentavaa keskustelua valitsemasi aiheen ympäriltä. Some alkaa olla ainut väline, jonka kautta voit oikeasti tavoittaa haluamiasi ihmisiä ja tahoja nopeasti ja tehokkaasti.

Tottakai voit käydä esiintymässä pelkästään livenä tapahtumissa, mutta silloin muut päättävät puolestasi, mitä sinun esityksestäsi someen jakavat, etkä välttämättä pysty reagoimaan sinua kiinnostaviin aiheisiin tarpeeksi ajoissa. Joten tutustu sosiaalisen median kanaviin ja valitse itsellesi sopivin. Usko pois, kaikille löytyy sieltä sopiva vaihtoehto.

Laita someprofiilisi kuntoon, tarkista mitä kerrot itsestäsi ja valitse profiileihin itsestäsi mieleinen kasvokuva. Helpota itsesi löydettävyyttä. Kai haluat, että jos ihmiset googlettavat nimelläsi (etsien juuri sinua), heidän ei tarvitse nähdä vaivaa löytääkseen sinut verkon syövereistä. Älä suhtaudu hysteerisesti siihen, mikä jälki sinusta digitaalisesti jää. Pyri tässäkin täydellisyyden sijasta rehellisyyteen. Uskottavuuttasi asiantuntijana ei syö kuva lenkkipolulta. Päinvastoin se kertoo sinusta tuhat sanaa enemmän kuin photoshopattu poseerauskuva art deco -tyylisessä miljöössä. Älä piilota itsestäsi kaikkea sitä, mikä tekee sinusta sinun. 


 älä esitä mitään, niin et myöskään väsy esittämiseen

Luo oma tyylisi. Sinä päätät, mitä jaat, kenelle ja missä. Samalla myös vastaat sanomisistasi ja mielipiteistäsi. Mikään ei ole tylsempää kuin asiantuntija tai alan ammattilainen, joka tehtyään jonkun ”mokan” – kaikki tekevät niitä enemmin tai myöhemmin, piiloutuu esimerkiksi työnantajansa tai jonkun muun tahon taakse.

Usko myös omaan persoonaasi. Kaikkien ei tarvitse olla nokkelia, näppäriä ja ketteriä luodakseen hyvää sisältöä, arvokasta debattia ja toisinaan erittäin nerokkaita elämään jääviä kommentteja ja keskustelujen aloituksia. Vaikka et olisi verbaalitaituri tai oman alasi huippunimi, sinusta voi tulla sellainen – omalla tyylilläsi. Epätäydellisyys on inhimillistä ja muita ihmisiä kiinnostavaa. Toki jos päästät illalla suustasi sammakon ja heräät aamulla somemyrskyyn, voit kelata taaksepäin ja miettiä hieman viestiesi sanomaa. Jäikö alunperin tarkoittamasi ajatus vajaaksi vai etkö osannut pukea mielipiteitäsi oikeaan muotoon? Voit aina pyytää myös toisen ihmisen mielipiteen, ennen kuin julkaiset jotain.


kaikki lähtee omasta halustasi ja tavoitteistasi

Voit lopettaa milloin tahansa. Jos esiintyminen digitaalisessa maailmassa alkaa ahdistaa, sinulla on lupa pitää niin taukoa, kuin jättäytyä vaikka kokonaan sivuun. Kukaan ei omista henkilökohtaisia sometilejäsi, muut kuin sinä, eikä sinulta voida odottaa (tietyin varauksin) että olet esittämässä mielipiteitäsi julkisesti. Eli kun mietit, ottaisitko oman tilasi somessa/verkossa ja käynnistäisit keskustelun tärkeästä aiheesta, mieti kerran ja anna sitten palaa – toki hyvän maun ja keskinäisen kunnioituksen puitteissa. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa, joten älä luovuta ennen kuin olet oikeasti yrittänyt. Maailma tarvitsee keskustelua ja hyviä näkökulmia, joille löytyy myös näyttöjä. Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa muihin ihmisiin, jopa yhteiskuntaan, miksi pelkäisit astua areenalle?

Henkilöbrändäys voi tuoda sinulle jopa uuden työn

Ennen kuin huomaatkaan, olet lähtenyt rakentamaan omaa brändiäsi ilman paineita. Samalla rakennat itsellesi tunnettuutta oman alasi asiantuntijana. Tästä ei liene haittaa, kun mietit uusia työmahdollisuuksia tai halua kehittyä nykyisessä työssäsi.

Katso myös Tuomaksen ja Valtterin pitämä webinaari somepresenssin hyödyistä työllistymisessä: 

New Call-to-action


Tästä artikkelisarjasta on tulossa 2. osa: Viisi vinkkiä julkiseen live-esiintymiseen. Sitä odotellessa voit liittyä listallemme ja saat muitakin hyödyllisiä sisältöjä: 

New call-to-action

Aiheet: Työelämän taidot

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Liity Baronan verkostoon