TYÖNHAUN ALUSSA: Miten rakennan hyvän CV:n? Tässä täsmävinkit

barona_careers_blogi_ansioluettelo_CV_paakuva

Ansioluettelo eli CV on tärkein työhakupaperisi, sillä se kertoo tiivistetysti, kuka olet, mitä olet tehnyt ja mitä osaat. Tämä on se paperi, jota rekrytoijat katsovat tarkasti ja päättävät sen perusteella, kuka tulee haastatteluun. Jos sinulla ei vielä ole ansioluetteloa, tee se viimeistään tänään! Ja vaikka paperi löytyisikin jo, käy läpi vinkkimme, miten tuunaat siitä entistä paremman ja houkuttelevamman!

CV eli Curriculum Vitae eli ansioluettelo on virallinen dokumentti, jossa pitää olla tietyt asiat selkeästi esitettynä. Silti senkin voi ja tehdä omannäköiseksi. Onneksi CV:n tekeminen ei ole rakettitiedettä. Tässä tärpit, joilla tehdä erityisen maukas ansioluettelo:

Ota avuksi CV-pohja

Ansioluettelon on syytä olla selkeä ja myös visuaalisesti helppolukuinen. Perinteinen Wordilla tehty ansioluettelo näyttää nykyaikana vanhentuneelta. Internetistä löytyy runsaasti erilaisia ilmaisia ohjelmia, joista löytyy valmiita CV-pohjia. Ne ovat yleensä visuaalisesti nättejä ja tehty helppolukuisiksi. Mikään ei tietenkään estä luomasta myös omiin tarpeisiin parhaiten sopivaa pohjaa - näppärät tuunaavatkin täysin oman pohjan ansioluettelolleen.

Muista CV:ssä kaikki tarvittavat

Ansioluetteloon listataan kaikki hakijan tärkeät tiedot ja se on napakka, maksimissaan 1-2 sivuinen dokumentti. Ansioluettelon parin toimii yleensä hakemuskirje, jossa voi kertoa itsestään enemmän.

Ansioluettelosta pitäisi löytyä yhdellä vilkaisulla yhteystietosi, opintosi, aiemmat työpaikkasi, mahdolliset harrastukset ja luottamustoimet, kielitaito, IT-taidot ja suosittelijat. Lisäksi kannattaa listata omat sometilit, sillä ne toimivat myös käyntikorttinasi ja kertovat rekrytoijalle enemmän siitä, millainen persoona olet.

Järjestyksellä on väliä: Yhteystiedot kannattaa laittaa heti ensimmäiseksi. Ja muista, että rekrytoija vilkaisee todennäköisesti heti ensimmäisenä myös viimeksi suorittamasi opinnot ja edellisen työpaikkasi. Eli viimeisin suoritus aina ylimmäksi. Suosittelijat ovat tärkeitä: Pyydä suosittelijaa edellisestä työpaikastasi tai vaikkapa harrastuksesi vetäjää - joku, joka osaa kertoa kuinka hyvä ja osaava tyyppi olet!

Katso videolta lisää vinkkejä CV:n rakentamiseen:

 

Kerro CV:ssä, mitä olet tehnyt

Muista, että vaikka ulkomuoto ja luettavuus ovat tärkeitä, on sisältö se, mikä ratkaisee. Mieti siis tarkasti, mitä ansioluetteloosi listaat! Kun työkokemusta karttuu, on tärkeää kertoa omasta osaamisesta ja saavutuksista selkeästi, mutta jos duunia ei ole vielä painettu vuosikausia, on oman osaamisen sanoittaminen erityisen tärkeä taito.

Perusteleminen on oleellista: Kerro siis ansioluettelossa konkreettisesti, mitä olet kustakin tehtävästäsi oppinut ja mitä taitoja siellä on karttunut! Kokemattomat työnhakijat voivat kertoa vaikkapa omasta harrastuksistaan, mutta se pitää muistaa aina perustella haettavan työn näkökulmasta. Jos kerrot vapaa-ajan vietosta, mainitse samalla mitä työtä hyödyttäviä taitoja olet oppinut.

Kuva olis kiva CV:ssäkin

Ansioluettelossa ei toki ole pakkoa olla kuvaa ja ulkonäöllä ei useimmissa töissä ole merkitystä. Kuva on kuitenkin hyvä muistijälki rekrytoijaparalle, joka yhdistelee päässään satoja ihmisiä ja heidän hakemuksiaan. Kuvaksi käy hyvälaatuinen kasvokuva. Valitse kuva, jossa kasvot näkyvät selkeästi ja jossa valotus on kunnossa. Älä pistä ansioluetteloon viikonloppuna otettua rilluttamisräpsyä, vaan valitse otos, jossa olet asianmukaisissa vaatteissa ja suhteellisen neutraalissa tyylissä. Näin annat itsestäsi ammattimaisen kuvan.

muokkaile CV:tä työpaikan mukaan

Olet tehnyt ison työn ja kerännyt kaikki itseesi liittyvät oleelliset tiedot yhteen paperiin? Hienoa, mutta se ei vielä riitä. Ansioluettelon tarkoitus on myydä taitosi ja osaamisesi yritykselle ja saada kiinnostus heräämään. Siksi ansioluetteloa voi ja kannattaa räätälöidä haettavan työpaikan mukaan. Mieti esimerkiksi, mitä taitoja haettavassa tehtävässä vaaditaan ja peilaa niitä omiin kokemuksiisi ja taitoihisi. Mitä voisit erityisesti korostaa juuri tämän työpaikan ansioluettelossa? Entä mitä asioita voi jättää vähemmälle?

Tsemppiä työnhakuun!

Tässä blogisarjassa annamme vinkkejä työuraansa aloitteleville työnhakijoille. Vinkit tarjoillaan lyhyesti, käytännönläheisesti ja selkeästi, ilman turhia lätinöitä.

 

New call-to-action

Aiheet: TyöelämäUravinkitCVAnsioluetteloVideot

Kirjoittanut:

Elina Salla

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action