EM-vapaaottelija Tomi Jaakkolan siirtyminen kilpaurheilijasta työelämään oli shokeerava kokemus

tomi_jaakkola_barona_tyo_urheilu-ura_tyopaikat_blogikuva-1

Judon moninkertaisella suomenmestarilla ja vapaaottelun EM-kisoihin valmistautuvalla Tomi Jaakkolalla, 38, ei ole takanaan aivan tavanomaista työuraa. Kilpaurheilu-uran ja työuran yhteensovittaminen on aina haastavaa ja nykyisellä keravalaisella kamppailulajisaliyrittäjällä onkin ollut opettavainen matka huippu-urheilusta työelämään ja yrittäjyyteen. Barona Teollisuus on mukana tukemassa Tomin matkaa kohti Roomassa kesäkuussa järjestettäviä EM-kisoja.

Tomi kertoo, että nuoresta lähtien tasapaino työelämän ja harjoittelun välillä oli löydettävä. Uran alkupuolella Tomi teki jonkin verran keikkaluontoisia töitä muun muassa rakennusalalla.

”Silloin se meni siihen, että itse yritin etsiä työnantajia, joille sopisi järjestely, että voisin tehdä keikkaduuneja silloin tällöin. Nykyään Baronan kaltaisten toimijoiden avulla on helpompaa löytää juuri itselleen sopivaa duunia”, Tomi sanoo.

Suomessa judon kaltaisessa lajissa ei ole mahdollista lyödä samalla tavoilla rahoiksi, kuin esimerkiksi jääkiekossa tai jalkapallossa, joten Tomin täytyi urheilu-uran aikana alkaa pohtimaan, että mitä sitä tekisi työkseen. Tomi valmistui tradenomiksi judouransa loppupuolella ja alan töitäkin löytyi pian, kun Tomi pääsi tekemään viestinnän ja markkinoinnin töitä sisäministeriössä ja kehitysyhtiössä. Perinteiseen työelämään siirtyminen tuntui kuitenkin Tomista aluksi hankalalta:

”Se oli aika shokeeraava vaihe. Urheilu-ura oli kuitenkin ollut sellaista, että ollaan reissussa 150 päivää vuodessa jossain päin leireillä ja aina 2-3 kertaa päivässä harjoitteluita. Kyllähän sitä aluksi ihmetteli toimistolla, kun piti istua siellä kahdeksan tuntia”

Tomi sanoo, että olisi kuitenkin hyvä löytyä tukijärjestelmä työelämään siirtyville huippu-urheilijoille, sillä muutos elämässä on suuri. Huippu-urheilijoilta kun löytyy paljon sellaisia ominaisuuksia, joita arvostetaan työelämässä.

”Esimerkiksi keskittymiskyky, tavoitteiden asettaminen ja niihin sitoutuminen ovat tyypillistä urheilijoille”, Tomi kertoo. 

Yrittäjänä kohti tulevaa

Kuten huippu-urheilussa, myös työelämässä olisi tärkeää löytää toimiva tiimi ympärilleen. Tomi kasasi hyvän tiimin ympärilleen ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa, hän perusti oman kamppailulajisalin Keravalle ja on nyt toiminut vuoden täysipäiväisenä yrittäjänä. Salin perustamisen ensimmäisenä vuotena Tomi teki vielä päivätöitä, mutta huomasi pian, että molempien hoitaminen oli liikaa.

”Alkuun ei ollut suunnitelmissa, että tästä tulisi päätoiminen työpaikka itselle. Itsellä ollut sellainen asenne niin työjuttuihin kuin urheilussakin, että avoimin mielin suhtaudun tulevaisuuteen ja missä olet nyt, niin ei tarkoita missä olet tulevaisuudessa.”

Tomi käy myös jakamassa kokemuksiaan omanlaisesta urapolustaan ja unelmien tavoittelemisesta puhujakeikoillaan. Hän korostaa, että unelmien tavoittelemiseen olisi tärkeää kirkastaa itselle se asia, mitä haluaa ja pohtia syvällisesti, että onko tämä se mitä haluaa.

Kun olet kirkastanut sen mitä haluat tavoitella, niin alat huomaamaan niitä steppejä, miten päästä sinne. Sitten avoimin mielin oppimaan uutta ja vaikka välillä tulee takapakkeja, niin pitää uskoa, että tämä on se juttu mitä haluaa,” Tomi kertoo.

Nyt Tomi harjoittelee kovaa kohti edessä siintäviä EM-kisoja. Oman salin perustamisen jälkeen harjoittelumäärät ovat lisääntyneet taas ja Tomi kertoo nauttivansa harjoittelusta ja kamppailusta aivan uudella tavalla.

”Menestymispaineet itselle eivät ole niin suuret kuin joskus aiemmin. Osaan nauttia siitä, että tämä on kivaa ja kilpailujännityskin on hauskaa. Se hyvä fiilis on myös näkynyt hyvinä tuloksina kisoissa ja toivottavasti EM-kisoissakin”, Tomi kertoo.

Barona Teollisuus tukee Tomin matkaa kisoihin ja toivottaa onnea ja menestystä!

 Katso Barona Teollisuuden avoimet työpaikat tästä

Aiheet: urauratarinateollisuusTyöelämän taidotKilpaurheilu

Kirjoittanut:

Esa Roponen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action