Eteläsuomalaisen miehen elämää espanjalaisen kulttuurin keskellä

blogikuva tekstillä_miehet kalassa_Fuengirola_Espanja

Miltä näyttää elämä Fuengirolassa, Espanjassa? Jussi kertoo omista kokemuksistaan Espanjassa asumisesta ja työskentelystä. Hän on töissä Barona Fuengirolan asiakaspalvelukeskuksessa tehden myynnillistä asiakaspalvelua energiayhtiölle. Lisää tietoa työskentelystä Espanjassa ja Baronan asiakaspalvelukeskuksessa löydät täältä.

Neljä vuotta sitten Jussi saapui Fuengirolaan kaksi matkalaukkua ja hierontapöytä kainalossaan. Päätös Espanjaan muutosta tapahtui nopeasti, kun hierontakoululta tarjottiin töitä. Lähes koko elämänsä Etelä-Suomessa asuneelle Jussille muuttopäivä oli ensikosketus Fuengirolaan, eikä sitä ole missään vaiheessa tarvinnut katua.

Kun espanjan kieltä alkoi rohkeasti käyttää, oli lopputulos, että asioita pystyi hoitamaan alusta loppuun espanjan kielellä.

Heti alussa Jussi päätti, että espanjan kieli on opeteltava, jotta soluttautuminen paikallisten sekaan onnistuisi. Aito espanjalainen kulttuuri kiinnosti, eikä tarkoituksena ollut jäädä Fuengirolan suomiyhteisöön hengailemaan. Suomalaisia kavereita täältä toki löytyy, mutta hinku tutustua paikallisiin oli kova. Ei muuta kuin tuumasta toimeen… Yksityistunteja espanjalaiselta opettajalta ja pikkuhiljaa kieli alkoi taittua niin, että englannin sekaan pystyi ujuttamaan kokonaisia lauseita espanjaksi. Kun kieltä alkoi rohkeasti käyttämään, oli lopputulos se, että pian lääkärissä käynnin ja muut asioinnin pystyi hoitamaan alusta loppuun saakka espanjan kielellä.

Kalastusta, tanssia & musiikkia

Kielen oppimista ja kulttuurin sisäistämistä on Jussin kohdalla edesauttanut harrastukset sekä niiden myötä löytynyt espanjalainen tuttavapiiri.

Harrastukset on oiva keino saada espanjalaisia kavereita. Luulen, että nuorena uusien kavereiden saaminen on paljon helpompaa, kuin näin vanhemmalla iällä.

Vaikka eipä ole ikä estänyt Jussia tutustumasta paikallisiin. Yksi hänen harrastuksistaan on kalastus. Harrastukset Espanjassa harvoin jäävät pelkäksi suorittamiseksi, sillä olennainen osa toimintaa on harrastusporukalla järjestettävät illanvietot ja kokoontumiset. Esimerkiksi kalastusseura, johon Jussi kuuluu, järjestää grillijuhlia, joihin seuran jäsenet saapuvat koko perheen kera. Perhe tarkoittaa usein lähisukua vauvasta vaariin, parhaimpia kavereita unohtamatta. Osallistumalla aktiivisesti seuran järjestämiin tapahtumiin,  Jussi on avoimena ihmisenä päässyt mukavasti soluttautumaan paikallisten joukkoon.

Espanjalaiset tanssit ovat valloittaneet Jussin sydämen ja hän on käynytkin useammassa eri tanssikoulussa opettelemassa mm. Sevillanas -tanssia. Luonnollisesti yhteiset illanvietot kuuluvat myös tanssikoulujen toimintaperiaatteisiin. Lisäksi uusimpana harrastuksena Jussi on mennyt mukaan paikalliseen orkesteriin, missä soittimena hänellä on el bombo, eli iso rumpu. Lyömäsoittimista ja puhaltimista koostuva orkesteri käy soittamassa erilaisissa konserteissa ja tapahtumissa. Tärkeimpänä esityksenä ja vuoden ehdottomana kohokohtana on pääsiäiskulkueet, joita tuhannet ihmiset kerääntyvät katujen varsille seuraamaan.

Työ mahdollistaa elämästä nauttimisen

Harrastusten ja juhlien lisäksi myös on työnteko tärkeää, sillä se mahdollistaa elämästä nauttimisen. Työ ei kuitenkaan ole koko elämä, eikä se määrittele sinua ihmisenä. Tavatessa uuden ihmisen ei ole tapana kertoa omaa ammattia, eikä kysyä mitä toinen tekee työkseen. Se saattaa tulla puheeksi jossain vaiheessa myöhemmin. ”En tiedä monenkaan kalakaverini ammattia, vaikka paljon muuta heistä tiedänkin.”

Jussi itse on työskennellyt Baronalla reilun vuoden verran. Työ on suuren suomalaisen sähköyhtiön myynnillistä asiakaspalvelua, jossa vastataan asiakkailta tuleviin puheluihin, sekä kartoitetaan samalla asiakkaan mahdolliset tarpeet lisäpalveluille. Työssä motivoi se, kun saa hoidettua asiakkaiden haastaviakin ongelmia ja tällä tavalla saa asiakkaat hyvälle tuulelle. Asiakaspalvelu sujuu häneltä luontaisesti. Myynnillinen puoli on vaatinut hieman enemmän opettelua, mutta on nykyään luonnollinen osa asiakaskohtaamista monessa yrityksessä. Tyytyväisten asiakkaiden lisäksi työmotivaatiota tuo hyvä työyhteisö ja mukavat työkaverit. Työajat sijoittuvat arkisin klo 8-21 ja viikonloppuisin 8-16 välille. Normaali työaika viikossa on 39 tuntia. Jussi päätti viime syksynä hieman vähentää työtuntejansa, sillä vapaa-aika ja jaksaminen saavat todella suuren painoarvon hänen elämässään.

Elämä Espanjassa on todellakin elämistä ja nauttimista varten. Espanjalaiset ovat myös ulkomaalaisia kohtaan avoimia ja auttavaisia, vaikka kielitaito ei olisikaan täydellinen. Riittää, että yrittää ja lähestyy heitä avoimin mielin. Espanjassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, joissa pääosassa on ruoka, juoma, musiikki ja ennen kaikkea yhdessäolo. Jopa uskonnolliset juhlat ovat iloisia. Perinteitä vaalitaan sukupolvelta toiselle ja flamenco elää nuortenkin musiikissa. Se on todella koskettavaa. Ulkona syöminen on tärkeää Espanjan kulttuurissa. Syöminen ei ole todellakaan pelkkää nälän tyydyttämistä, vaan vähintäänkin yhtä tärkeää on yhdessäolo. Pöytä tilataan täyteen ruokaa ja siitä voi jokainen ruokailija ottaa mitä haluaa. Sen sijaan, että laskettaisiin lopuksi mitä kukin on syönyt ja juonut, jaetaan loppulasku suunnilleen tasan ruokailijoiden kesken.

Jussi tuntee Espanjan kotimaakseen ja tuo tunne edelleen vain vahvistuu sen myötä mitä enemmän kulttuuria ja ihmisiä oppii tuntemaan.  Andalucian kulttuuri ja vahvat perinteet ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen. Niin perinteinen Sevillanas -esitys kuin pääsiäiskulkueetkin saavat toisinaan liikuttumaan kyyneliin asti. ”Espanjalainen ihmisläheisyys, yhteisöllisyys ja välittäminen ovat minulle materiaalia ja omistamista huomattavasti tärkeämpiä asioita.”

Baronalla on Espanjan Fuengirolassa 250 suomalaista henkilöä työllistävä palvelukeskus. Tämä tarjoaa mahdollisuuden tehdä töitä suomenkielellä, ja samalla nauttia elämästä vieraassa kulttuurissa. Vaikka Espanjan kulttuuri ja ihmiset vetäisivät puoleensa, tuo suomalainen työyhteisö mukavaa turvaa ja helppoutta elämiseen. Barovire hyvinvointitoimikunta järjestää henkilöstölle erilaisia tapahtumia ja retkiä, joiden myötä on yhdessä työkavereiden kanssa mahdollisuus tutustua paikalliseen kulttuuriin. Tutustu työskentelyyn Espanjassa täältä.

Aiheet: AsiakaspalveluUravinkitEspanjaFuengirolaTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Nina Vänttilä

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action