Finanssialan työ Norjassa avaa mahdollisuuden oppia ja urheilla

norway_winter

Teemu on työskennellyt vuoden asiakaspalveluneuvojana Komplett Bankissa, Norjassa, ja rakentanut samalla salibandy-uraansa. Työyhteisön kanssa voi viettää viikonloppuja ja jakaa myös koti-ikävän.

Neljä vuotta sitten Teemu halusi nähdä, mitä on urheilu ulkomailla ja hän muutti Saksaan pelaamaan vuodeksi. Sen jälkeen hän pelasi vuoden ammattilaisena Sveitsissä. Vuosi sitten, muutettuaan Norjaan hän etsi kuumeisesti töitä.

”Usko meinasi jo loppua”, hän myöntää ja kertoo, että yleensä oma seura auttaa työpaikan etsimisessä, mutta Norjassa hänen tuli ottaa itse selvää asioista ja työpaikoista. Teemu törmäsi Komplett Bankin mainokseen ja kiinnostui. 

”Olin avoin kaikelle. Mutta toki alusta asti mietin ylpeänä, miltä tämä työ tulisi näyttämään CV:ssä, sillä tässä pääsee näkemään, millaista on nuoressa, kasvavassa pankissa. Olin tosi innoissani työstä”, Teemu kertoo.

 

Hyvä perehdytys auttaa alkuun

Nyt pankkialalle päätynyt Teemu on opiskellut tyystin toista alaa – hänellä on sähköasentajan ammattitutkinto. Onko siitä ollut jotain hyötyä nykyisessä työssä?

”No ei kyllä”, hän naurahtaa. ”Silti mielestäni tähän työhön oli helppo tulla. Toki minulla oli muuta asiakaspalvelukokemusta, joka auttoi.”

Teemun tulo töihin oli hiukan erilainen kuin muilla, sillä hän tunsi paikkakuntaa jo ennestään ja asui valmiiksi Oslossa – moni muuttaa Norjaan aloittaessaan työt Komplett Bankilla. ”Täällä on tosi toimiva systeemi, miten uusi ihminen otetaan vastaan ja perehdytetään. Kaikille tulee paljon uutta asiaa ja tiedon omaksumiseen saa käyttää aikaa. Tositoimiin ei joudu heti yksin, vaan osaavalta tiimiltä saa apua.”

Teemu työskentelee tiimissä, jossa on viisi suomalaista tehden asiakaspalvelua suomeksi ja englanniksi. Ruotsin ja Norjan tiimit ovat lähes vieressä, ja muutenkin työympäristö on kansainvälinen. Suomalaisia on Komplett Bankilla tällä hetkellä töissä kaikkiaan 14.

 

Teemunsitaatti_v3

 

Asiakasneuvojana Teemu auttaa kaikenikäisiä asiakkaita puhelimitse ja sähköpostitse. ”Tehtäviä on monenlaisia. Pääosin asiakkaat soittavat ja kysyvät tarkempia tietoja jostain valitsemastaan tuotteesta tai sitten ratkomme yhdessä jotain asiakkaan ongelmaa.”

Pitkä pinna, järjestelmällisyys, sosiaalisuus ja rutiinien sietokyky ovat Teemun mukaan hyödyksi töissä. ”Jos on mentaliteetiltaan ratkaisujen löytäjä ja tykkää haasteista, niin pärjää aspassa”, hän summaa.

Työssä parasta Teemulle onkin, että hän pystyy selvittämään ihmisen ongelman ja olemaan avuksi. ”Se on kliseisesti sanottu, mutta tärkeä osa työtä. Jos vaikkapa asiakkaan lainaan liittyy epäselvyys tai hänellä on rahallisia ongelmia, voin keksiä hänen kanssaan ratkaisun ja kuulla, miten toinen puhelimen päässä ilahtuu. Hyvä palvelu antaa ne onnistumisen fiilikset.”

Teemulta onkin kysyttävä: mitä oikeastaan on hyvä palvelu, mitä se hänelle tarkoittaa? Hän pohtii hetken. ”Kun saan tunteen töissä, että olen osaava, tehokas ja samalla ystävällinen. Tietty tunnepohja pysyy koko ajan mukana: se että pystyn olemaan mukava ihmiselle, mutta samalla asiat menevät eteenpäin”, hän sanoo.

Vaikeita tilanteita tulee joka työssä, mutta Teemun mielestä niitä on hänen työssään harvemmin. Hän myös suhtautuu ylipäätään rennosti työelämän eri tilanteisiin. ”Uskon, että kaikesta selviää. En osaa stressata vaikeita tilanteita.” Hän kannustaakin heitä, jotka harkitsevat muuttoa Norjaan ja hakemista Komplett Bankille: ”Ei tarvitse turhaan miettiä, mihin on hyppäämässä. Kaiken oppii ja tehtäviin koulutetaan.”

 

Osaksi yhteisöä uusissa maisemissa

Oslo on Teemun mukaan hyvin samanlainen kuin hänen synnyinkaupunkinsa Helsinki, eikä Norjassa tullut vastaan minkäänlaista kulttuurishokkia. Luonto on kaunis ja lähellä – ei siis ihme, että Norjassa moni harrastaa urheilua ja ulkoilua henkeä salpaavan jylhissä maisemissa.

Siksi erityisen hyvää Komplett Bankilla työskentelyssä onkin, että yritys panostaa työntekijöidensä harrastusmahdollisuuksiin ja vapaa-aikaan. Työntekijöille muun muassa tarjotaan kuntosalietu, urheiluturnauksia ja yhteinen ryhmäliikuntatunti joka viikko. Teemu kertoo, että osa työntekijöistä käy lounaalla pelaamassa squashia. Hän itse urheilee salibandyn puolesta jo niin paljon, ettei juuri osallistu yhteisiin urheiluaktiviteetteihin.

”Muuten kyllä vietetään aikaa, keksitään kimpassa vaikka viikonlopuiksi tekemistä. Lounailla ja kahveilla puhutaan elämän eri asioista. Porukka on mukava ja siihen on helppo hypätä mukaan.”

Vaikka toki osa tiimistä on asunut Norjassa pidempään, niin silti kaikki työntekijät ovat ulkomaille muutettuaan samassa tilanteessa ja ihmisillä on luontevasti aikaa yhdessäololle. Teemu sanookin löytäneensä samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa tulee juttuun.

”Ollaan tekemisissä ja pidetään toisistamme huolta. On myös kiva keskustella omalla äidinkielellään asioista, joita voi olla hankala selittää ruotsalaiselle tai norjalaiselle. Jos on vaikka koti-ikävä Suomeen, kuten aina välillä on.”

Haastattelun lopuksi selviää, että Teemu on vaihtamassa Komplett Bankin sisällä toisiin tehtäviin. ”Minulla oli alusta asti tavoitteena päästä myyntitehtäviin ja etenen nyt niihin. Toki nykyisessä ja pian alkavassa, uudessa työssä on paljon samaa, kun ollaan asiakkaiden kanssa tekemisissä.” Kantanen hoksaa olevansa elävä esimerkki siitä, että Komplett Bank voi tarjota ura- ja etenemismahdollisuuksia.

”Työ täällä avaa silmiä sitäkin ajatellen, jos jossain kohtaa lähden opiskelemaan lisää. Olen päässyt tutustumaan pankkialaan, Komplett Bankin muihin osastoihin ja oppinut paljon uusia asioita.”


Komplett Bank hakee nyt uusia työntekijöitä Norjaan! 

Tutustu avoinna oleviin tehtäviin

Aiheet: Työnhaku

Kirjoittanut:

Sandra Lamppu

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää