Hevostenhoitajasta Metallimestariksi – Aino kouluttautui nopealla väylällä metallialan töihin

metallimestari_blogikuva_aino_metalliala_koulutus

Viime syksynä 27-vuotias hevostenhoitaja Aino Huusari pohti uutta työuraa. Maatalouden perustutkinnon opiskellut ypäjäläinen oli työskennellyt hevosten parissa tallimestarina jo jonkin aikaa, mutta oli aika keksiä jotain aivan muuta. Rakkaan hevosharrastuksen tullessa myös jokapäiväiseksi työksi, työ talleilla alkoi tuntumaan raskaalta.

”Kun harrastus ja työ olivat samaa, niin se tuli aika uuvuttavaksi. Ajattelin, että olisi kiva päästä tekemään aivan jotain muuta”, Aino kertoo.

Aino oli jo pidemmän aikaa pohtinut uutta uraa ja miettinyt opiskeluvaihtoehtojaan. Aina yhteishakujen lähestyessä mitään sopivaa ei kuitenkaan meinannut löytyä. Ajatuksissa kuitenkin oli, että itsenäinen työ, jossa pääsisi tekemään käsillä jotain olisi sitä sopivinta. Tallihommissa kun käsillä tekeminen oli tullut hyvinkin tutuksi ja Ainolta sujui monien koneiden käyttö ja erilaiset kunnossapidon työt.

Aino kallistui metallialan puoleen ja silmään osui työvoimatoimiston sivuilla Metallimestari-koulutusohjelma. Koulutusohjelmassa koulutetaan tiiviissä ajassa, 2-3 kuukaudessa, erilaisiin metallialan työtehtäviin ja sitten pyritään työllistämään työssäoppimisen kautta yrityksiin pitkäaikaiseen työsuhteeseen. Koulutus vaikutti mielenkiintoiselta ja Aino laittoi hakemusta menemään.

”Olin tosi innoissani, kun minut valittiinkin koulutukseen mukaan! Ensin ajattelin, että onkohan minulla mahdollisuutta, kun on niin miesvaltainen ala. Mutta isäni, joka on nähnyt monia eri alojen tehtaita ympäri Suomea työskennellessään niissä kunnossapidon hommissa, rohkaisi minua lopulta hakemaan”, Aino kertoo.

Koulutuksen alkaessa Aino huomasikin, että koulutusohjelmassa mukana oli monta muutakin naista. Työvoimapulasta kärsivä ala on pitkään käynyt muutosta, jossa naisten määrä metallitöissä on yhä vain kasvamassa.

Ammattiopisto Novidassa käydyssä koulutuksessa aloitettiin perusteista ja uutta oppia tuli muun muassa särmäyksestä, jyrsimisestä, erilaisista mittauksista ja materiaalitekniikasta. Yhdeksänhenkinen koulutusryhmä jakautui perusoppien jälkeen omiin ryhmiin asentajien, koneistajien ja hitsaajien kesken ja Aino päätyi hitsaajaksi.

”Ei minulla mitään aikaisempaa hitsaustaustaa ollut. Piti opetella syksyn aikana paljon uutta, mutta onneksi oli hyvää opetusta tarjolla”, Aino kertoo.

Ainon työssäoppimisjakso Dinolift Oy:ssä alkoi ja tarkoituksena oli aloittaa käsihitsaajan töiden parissa. Kuitenkin sattuman kautta hän päätyi ensimmäisenä päivänä robottihitsauspisteelle, kun käsihitsaajan työpisteitä ei alussa riittänytkään kaikille. Seuraavana päivänä Aino saikin jo oman työpisteen käsihitsaajan hommiin ja vietti siinä kaksi viikkoa työskennellen.

Robottihitsauksesta oli kuitenkin lähtemässä yksi työntekijä pois ja Ainolta kysyttiin, olisiko hänellä halukkuutta mennä työskentelemään robottihitsauksen parissa. Aino vastasi myöntävästi ja lähti opettelemaan syvemmin robottihitsausta tiiminvetäjän oppeihin. Paljoakaan aikaisempaa kokemusta robottihitsauksesta Ainolla ei ollut, sillä koulutuksessa oltiin vain hieman käsitelty kyseisiä töitä. Tarkoitus kun oli aina työllistyä käsihitsaajaksi.

”Ei kaduta yhtään, että lähdin sitä kokeilemaan. Se on mielenkiintoista ja monipuolista hommaa. Kun lähdin siihen, sanoin että en tiedä robottihitsauksesta juurikaan mitään, mutta siinä on ollut kyllä tosi hyvät työkaverit opettamassa”, Aino kertoo.

Nyt Aino on jatkanut yrityksessä robottihitsaajana ja on viihtynyt hyvin työssään. Hän kannustaa kiinnostuneita rohkeasti kokeilemaan nopeata väylää metallialalle.

”Toisin kuin ammattikouluissa, mitään turhaa koulutuksessa ei opeteta. Kaikki opetus oli sitä varten, että opitaan mahdollisimman nopeasti tekemään sitä mitä töissäkin tullaan tekemään”, Aino kertoo.

Katso teollisuuden työpaikat!

 

Aiheet: TuotantooppiminentyöllistyminenAlanvaihtouratarinaOpiskeluOsaaminenTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Esa Roponen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää