Lomautus pisti Jarno Walleniuksen elämän uusiksi: ”Tässä tilanteessa jokaisen on pakko joustaa”

B2C_Barona Careers_lomautettu_blogikuva

Korona on koetellut jo vuoden hotelli- ja ravintola-alaa. Massalomautukset ovat arkipäivää ja pistäneet monet alalla työskentelevät pohtimaan omaa tulevaisuuttaan. Keittiömestari Jarno Wallenius lomautettiin maaliskuussa 2020. Lomautukset ovat jatkuneet tähän päivään asti. 

 

Jarno Wallenius työskenteli Restelin leivissä Helsingin Jäähallilla keittiömestarina, kun koronarajoitukset iskivät maaliskuussa 2020. Tilanne oli miehen mukaan yllättävä ja tuli monelle shokkina.

- Oli juuri tapahtuma alkamassa ja täysi halli myyty, tosi kova serviisi laitettu valmiiksi. Sitten tuli ilmoitus, että koko SM-liiga on peruttu. Olimme ihan kuin halolla olisi päähän lyöty ja epätodellisissa tunnelmissa, Wallenius kuvailee.

Lomautukset astuivat voimaan saman tien ja myös Wallenius lomautettiin määräaikaisesti kesän korvalle saakka. Vaikka tieto lomautuksesta tuli shokkina, sopeutui hän nopeasti. Wallenius uskoo, että Restel toimi vaikeassa tilanteessa oikein.

- Parempi mielestäni, että asiaan reagoitiin nopeasti. Niin toiminnan jatkuminen saatiin taattua edes jotenkin. Mutta olihan se kyllä järkytys monelle.

Kesällä helpotti - mutta vain hetkeksi

Koronakriisi on aiheuttanut alalle paljon epävarmuutta, uuden arjen opettelua ja työttömyyttä. Walleniukselle kevään lomautus toi kuitenkin hetkellisesti myös hengähdystauon epävarmuuden keskellä.

- Onneksi oli sentään kevät ja valoisaa. Mieli pysyi suhteellisen pirteänä ja sain levätä.  Olen myös saanut harrastaa ja olla mielin määrin. Mutta jotain pientä keikkaa olen tehnyt aina, kun minulle on sellaista tarjottu.

Kesällä mies pääsi takaisin töihin 1,5 kuukaudeksi, kun koronatilanne yleisesti helpotti, lomautuksia purettiin ja ravintolat saatiin auki. 

- Syksyllä kuitenkin toinen aalto iski, rajoituksia kiristettiin ja lomautukset pyörähtivät taas käyntiin, Wallenius kertaa.

Kova kaipuu normaaliin arkeen

Marraskuussa Walleniukselle tuli tieto, että hän olisi lomautettuna peräti toukokuun loppuun saakka. Aika tuntuu pitkältä, mutta silti Walleniukselta heruu sympatiaa asiasta päättäville. Koronakriisi on kaikkia koskettava asia.

- Tässä pitää jokaisen joustaa. Ymmärrän kyllä, miksi lomautuspätkä on näin pitkä. Olen lisäksi sikäli onnellisessa asemassa, että minulla on suhteellisen hyvä verkosto, jonka kautta saan keikkatöitä silloin tällöin. Lisäksi olen ollut siitä onnellinen, että olen isossa yrityksessä töissä, joka huolehtii työntekijöistään.

Pitkät lomautuspätkät ovat kuitenkin alkaneet uuvuttaa. Esimerkiksi joulukuussa mies ei työskennellyt kuin ihan muutamia yksittäisiä päiviä.

- Tuntuu, kuin olisin löyhässä hirressä eikä huomisesta ole tietoa. Sekin on rankkaa, että sovitut vuorot voidaan tarvittaessa joutua perumaan. Toivoisin jo, että tavallinen arki palaisi, hän kuvailee.

Wallenius on huomannut, että loputtomat lomautukset ja koronakriisi ovat vaikuttaneet alalla työskentelevien mielialaan.  Wallenius kertoo, että moni tuttu on päättänyt vaihtaa muihin hommiin.

- Olen kuullut, että varsinkin kaupan alalle on valunut monia hyviä työntekijöitä. Totta kai olen itsekin miettinyt alan vaihtoa, mutta vielä en ole keksinyt, mitä muuta tekisin. Toistaiseksi siis tällä mennään, hän summaa.

Aiheet: TyöelämäTyöntekijätarinatKoronaPoikkeustilaHoReCaTyöllisyys

Kirjoittanut:

Eeva Louko

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action