Johda muutosta, jonka voima lähtee sinusta

Riitta-blogikuva

Riitta Raesmaa teki aikoinaan työelämäremontin ja päätti itse johtaa omaa kehittymistään tietotyöläisenä. Alkoi matka, joka ei aina ole ollut tasaisen varmaa, tai joka olisi tarjonnut jokaisen rundin päätteeksi selkeän näkymän seuraavaan. Riitan menoa se ei ole haitannut. Hän on pitänyt mielensä avoimena ja tarttunut uusiin haasteisiin oma-aloitteisesti. Ohessa hän kertoo omat selviytymis- ja success -vinkkinsä.

uudistu ja menesty 

Monet meistä ammatillisesti ja kronologisesti keski-ikäisistä tietotyöläisistä tuskailemme kaikenlaisten uudistumisvaatimusten edessä. Verkostoissa toimiminen, monenlainen mahdollistava teknologia ja uudet mullistavat toiminta- ja bisnesmallit edellyttävät meiltä osaajilta nopeaa oppimista ja oma-aloitteista soveltamista. Tästä aiheutuu paljon huolta ja murehtimista. Olen tunnistanut kentällä liikkuessani monia tarpeettomia, aivan itseaiheutettuja sudenkuoppia uudistumisen kitkana.

Lista on pitkä, avaan tässä niistä viisi:  

KUKA OLET TÄNÄÄN, TÄSSÄ JA NYT

Vuosia työelämässä toimineelle osaajalle on kertynyt valtava määrä hiljaista tietoa ja paljon näkemystä. Turhan usein suuri osa tästä osaamisesta lepää käyttämättömänä ullakolla. Uusi verkostoihin perustuva toiminta- ja oppimisympäristömme nauttii erilaisen tiedon yhdistämisestä uuden synnyttämiseksi.

"Mieti ja listaa, mitä kaikkea oikeasti osaatkaan, ja miten tätä kaikkea voisit hyödyntää omaksi ja yhteisösi iloksi."  

Harjoita ja haasta itseäsi, äläkä taannu nurisijaksi "olen laittanut 227 hekemusta". Tunnusta, että pelkkä oppiarvo ei enää riitä ja uudista ajatteluasi. Näe itsesi rekrytoijan silmin.

ÄLÄ VALITA, VAAN VERKOSTOIDU

Verkosto-osaamisen (ja halun) puute on nykymenossa tietotyöläiselle superhaitallista - “ei minulla ole aikaa FB-ryhmiin ja meetuppeihin”, “Twitterissä on vain dorkaa väkeä ja julkkiksia.”  Nope, et ole vain löytänyt oikeaa vertaisjoukkoasi. He ovat siellä (kanavissa), ja valmiina tukemaan oppimistasi.

Itselleni Twitter on ollut jo 10 vuotta tärkeä verkostoitumisen ja uuden oppimisen kanava. Sen kautta on rakentunut globaali verkosto monenlaisia osaajia, joilta olen oppinut valtavasti.  

"Twitterissä on lukemattomia “positiivisia kuplia” erilaisten aihepiirien ympärillä - kun löydät omasi, opit & nautit. Tästä ilon aiheesta voisin puhua loputtomasti."

Älä siis vaivu "mutta kaikkihan on vielä hyvin" -itsepetokseen tai itsekehiteltyihin tekosyihin: työnantajani ei katso hyvällä julkista bloggausta/keskusteluun osallistumista (tällaisia paikkoja on yhä harvemmassa). Aloita osallistuminen perustamalla someprofiili ja seuraamalla muita. Kaikki pienetkin teot vievät sinua uusien asioiden ja ihmisten äärelle.


MUUTA SUUNTAA TARVITTAESSA

Yritysten kohdalla puhutaan pivotoinnista kun muutetaan ympäristön vaatimuksista johtuen liiketoiminnan suuntaa kannattavammaksi. Pidän sanasta myös henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen kontekstissa. Se sisältää sekä heräämisen muutostarpeeseen, että suunnitelman/hypoteesin uudesta suunnasta.

Luulo, että ammatillisen pivotoinnin pitää onnistua kerralla, on varsin raskasta. Näin ei onneksi täydy toimia.  

"Tavanomaisimmin uuteen rooliin tai osaamisalueeseen siirtyminen tapahtuu asteittain ja kokeilemalla. Usein kokeilussa on kaksi osapuolta, sinä itse ja uusi yhteisösi."

LAITA HOMMA ALULLE

Pitkään yhdessä osaamisroolissa marinoituneelle tietotyöläiselle on valtavasti uusia mahdollisuuksia verkon mahdollistaman nopean oppimisen ja verkostoitumisen avulla. Näen päivittäin somekanavissa uuden polun aloittaneiden osaajien hehkutusta siitä, kuinka kaikki lopulta avautui ja alkoi rullata.

"Kun vain uskalsi olla avoin ja laittaa homman alulle."

Sopiva pohjakoulutus on monille meistä tae sille, että olet oppinut oppimaan, hyväksymään muutospaineen, ymmärtämään tilanteita, ja toimimaan ne huomioiden. Tämä helpottaa henkilökohtaista ammatillista pivotointia valtavasti.


ENNAKOI JA SOVELLA TARVITTAESSA

Edellä kuvatussa tarvitaan henkilökohtaista hereilläoloa, ponnisteluja, paljon ajatustyötä ja resilienssiä. Resilienssillä tarkoitetaan tavanomaisimmin kykyä mukautua vaikeaan tilanteeseen, menetykseen tai muuhun kriisiin. Mielestäni se sopii myös työelämässä eteentulevien haastavien henkilökohtaisten muutostilanteiden purkuun ja niistä selviytymiseen. Tietotyö vaatii erityisen paljon tekijältään ja myös työyhteisöltä.

"Jotta yllättävissäkin tilanteissa voi säilyttää toimintakykynsä, tarvitaan meiltä kaikilta runsaasti soveltamisen taitoa, joustavuutta ja ennakointikykyä."

Vinkkini muutosmatkalle:

  • Verkostoidu kasvokkain ja verkossa, molempia tarvitaan. Ilman toimivaa ammatillista verkostoa osaamisesi näivettyy.  
  • Aseta realistiset tavoitteet muutospolullesi ja etsi tapoja liikkua niitä kohti. Älä hosu. Asteittain hyvä tulee.
  • Hyväksy muutos osana (työ)elämää. Globaalit muutosvoimat ja oma muuttunut kuluttajakäyttäytymisemme vaikuttavat toimintaympäristöömme. Koeta pohtia muutoksen tuomia mahdollisuuksia uhkien sijaan. Työelämän muutos ei ole ohimenevää.
  • Säilytä positiivisen minäkuva! Osaat aivan varmasti paljon hyödyllistä, pystyt oppimaan uutta. Tunnista nykytaitosi ja kehitä niitä. Etsi ja löydä yllättäviä yhdistelmiä, jotka voisivat synnyttää uutta.  Lue kirjoitukseni neo-generalismista, saatat tunnistaa itsesi.
  • Säilytä aitoutesi - aikuisena ei tarvitse piiloutua maskin taakse.  Paras lopputulos syntyy kun halu ja kyky kohtaavat. 

Mitä ajatuksia blogi herätti? Anna palautetta: Riitta Raesmaa https://raesmaa.com/riitta/>>


New call-to-action

Aiheet: UravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Riitta Raesmaa

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action