Kaisa Tervomaa: ”Keikkatyö pelasti elämäni”

Kaisa Tervomaa: ”Keikkatyö pelasti elämäni”

Niina Pietilä 20.10.2020

- Olin vasta 7-vuotias, kun ilmoitin vanhemmilleni hienon hotellin aulassa Kosin saarella, että täällä minä haluan tehdä töitä, kertoo Kaisa Tervomaa istuessaan työpaikkansa Hilton Helsinki Strandin aulassa. Itse työn sisältö oli vielä arvoitus, mutta rakkaus hotellimaailmaan oli syttynyt jo lapsena. 

Kaisan ansioluetteloa selatessa on helppo nähdä, että hän on saanut toteuttaa unelmaansa hotellimaailman pyörteissä monipuolisesti koko uransa ajan: aamiaistarjoilijana, kerrosemäntänä, vastaanottovirkailijana, kahvilaesihenkilönä, keikkatyöntekijänä ja Hilton Hotel Strandin Executive Housekeeperina.

Intohimo hotellialaan on vienyt uran aikana moniin paikkoihin aina hanttihommista esimiestehtäviin. Tässä on energinen tekijänainen sekä työssä että vapaa-ajalla, jolla on paljon asiaa ja kokemusta erilaisista työtehtävistä. 

- Olen lähtöisin akateemisesta perheestä, mutta tiesin jo nuorena, ettei koulunpenkki ole minua varten. Suuntauduin opinnoissani hotellityöhön ja tein kaikki mahdolliset harjoittelut ja kesätyöt hotelleissa. Koulun ohella aloitin Hotelli Marskissa ja tein kaikkea, mitä pyydettiin. Käytännönläheinen työ ja muiden ihmisten kanssa tekeminen kiinnostivat enemmän kuin koulukirjat.

Palava intohimo on vienyt Kaisaa lähes kaikkiin Helsingin hotelleihin, mutta ei vain niihin: Kaisa on kokeillut siipiään myös ravintola-alalla ja kahvilassa, tarjoilijana ja sukeltanut keikkatöinä logistiikka-alalle. 

Esihenkilöksi asenteella 

Esihenkilön roolissa Kaisa on toiminut jo vuosia useissa eri työpaikoissa: muun muassa restonomiopiskelijoiden työharjoittelun johtajana hotelli Haagassa, Lassila & Tikanojalla 46-henkisen tiimin työnjohtajana sekä Robert’s Coffeessa esimiehenä, kun konsepti rantautui Suomeen. Esihenkilön tehtäviin Kaisa halusi jo nuorena, ja lukion jälkeen askelet suuntasivat nelivuotiseen Espoon Hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen esimieslinjalle.

- Pääsin esihenkilöasemaan jo 20-vuotiaana. Vahvuutenani esihenkilötyössä on ollut herkkyys – osaan lukea asiakkaita ja alaisia. En ole ylihuolellinen tai supertarkka, mutta tulen toimeen ihmisten kanssa. Työn tekninen puoli on opittavissa, mutta asennetta on vaikea opettaa.

Keikkatyön luonteesta johtuen Kaisa tapaa paljon uusia ihmisiä ja hänen tuttavaverkostonsa on todella laaja, vaikka samat henkilöt näissä piireissä pitkälti pyörivätkin. Sanomattakin on selvää, että useiden työvuosien seurauksena Kaisa on saanut lukuisia ystäviä. Huumorintaju ja läpi paistava positiivinen asenne ovat valttia – negatiivisuudella tai puolensa valitsemisella ei Kaisan mukaan pitkälle pötkitä.

Keikkatyön hyödyt
Keikka kannattaa!Keikkatyön hyödyt ovat moninaiset. Tiivistimme niistä 8 pähkinänkuoreen.Lue juttu

Elämä toi Baronalle – Barona auttoi elämässä

Baronalle Kaisa päätyi vuonna 2017 henkilökohtaisen elämän muutosten seurauksena. Avioeron jälkeen Kaisa löysi itselleen ja kolmelle lapselle edullisen asunnon, mutta eteen tullut kallis putkiremontti yllätti ja asumiskustannukset nousivat kattoon. Kaisa tarvitsi lisää työtä. 

Kaisa työskenteli tuolloin Hiltonissa ja kuuli Baronasta hotellin keikkatyöntekijöiltä. Oma-aloitteisuus, itseohjautuvuus, rohkea ja ronski asenne olivat aina ollut Kaisan valttikortteja uuteen työhön sopeutuessa ja nämä ominaisuudet tulivat tarpeeseen myös hypätessä keikkatyöhön. 

- Uuteen paikkaan – ja porukkaan meneminen on aina toki jännittävää, mutta solahtaminen uuteen porukkaan on aina ollut minulle helppoa. Tulen toimeen niin helposti erilaisten ihmisten kanssa – siitä on keikkatyössä paljon apua.

Baronalla tekijänaisen työmoraali on päässyt loistamaan tähän mennessä muun muassa aamiaistarjoilijana, festarityöntekijänä, kioskimyyjänä, kassatyöntekijänä ja saliapulaisena. Parhaimmillaan Kaisa on tehnyt jopa seitsemän vuoroa viikossa keikkavuoroja ja ansainnut lisätienestiä noin 20 000 € vuosittain. 

Kevään koronakriisin vuoksi Kaisa lomautettiin huhtikuun alussa, ja tilanteeseen tuli löytää pikaisesti ratkaisu. Kaisa oli yhteydessä Baronaan ja sai nopeasti tarvitsemaansa apua – hänelle tarjottiin mahdollisuutta hypätä logistiikka-alalle. Kaisa teki keväällä kolmen viikon keikkatyön Porvoon Kirjakeskuksessa keräilijänä.  

"Ärsyttävää, että keikkatyöllä on niin huono maine"

Baronasta Kaisalla on ainoastaan positiivisia kokemuksia:

- Osaamiseni on otettu todella hyvin huomioon sekä palkkauksessa että työn jaossa, ja tuntuu että osaamistani aidosti arvostetaan. Baronalta saan aina selkeät ohjeet, minuun luotetaan ja kohdellaan hyvin. Tuntuu, että Baronalla oikeasti huolehditaan työntekijöistä.

Kaisa kummastelee keikkatyön huonoa mainetta, sillä hänen kokemuksellaan se hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa, kun tekijä saa vapaasti päättää, mitä ja milloin tekee. Ja jos ei halua tehdä, ei ole pakko. 

Keikkatyö on toiminut arjen pelastusrenkaana ja sopii kaikille, jotka kaipaavat monipuolisuutta ja vaihtelua. Keikkatyöt ovat myös erinomainen tapa nuorten työllistymiseen – sekä Kaisan tyttärelle että pojalle on kertynyt työhistoriaa Baronalla.  

Vapaa-aika ja harrastukset ovat Kaisalle äärettömän tärkeitä ja keikkatyön luonne onkin aina antanut joustavuutta harrastaa ja mahdollistanut omien ja lasten harrastusten sovittamisen arkeen. Kaisan työt edellyttävät hyvää fyysistä kuntoa, ja urheilu antaa energiaa jaksamiseen ja hyvän vastapainon työlle.  

Rakkaus monipuoliseen urheiluun näkyy ja kuuluu: Kaisa on uinut kilpaa SM-tasolla, pelannut salibandya I-divisioonassa ja harrastanut useamman vuoden jääkiekkoa. Hän pyöräilee joka päivä huimat 26 kilometriä, hiihtää, käy kuntosalilla, ulkoilee, on purjehtinut, lasketellut ja valmentanut nuoria kilpauinnissa ja telinevoimistelussa. Tekijänainen, toden totta.

Katso avoimet keikkatyöpaikat
Lähtisitkö keikalle?Alkoiko keikkailu kiinnostaa? Lue keikkatyöstä lisää, katso avoimet keikkatyöt ja hae vaikka heti!Lue lisää keikkatyöstä