Kesätyö rekrytoijana Barona Teollisuudessa oli hyppy uuteen maailmaan

Barona_rekrytoija_kesatyo_haku

Nyt alkaa olla jälleen se aika vuodesta, kun opiskelijat alkavat aktiivisesti etsiä kesätyötä, mikäli sille tulevana suvena olisi tarvetta. Yrityksien leivissä vakiviroissa toimivat työntekijät lähtevät toimipisteistään kirmaten kesänviettoon ja tilalle otetaan niin sanottuja "kesähessuja" pitämään tehtaat, toimistot ja palvelut toiminnassa. Näin asia oli myös meillä Barona Teollisuudessa, kun viime kesänä Elena Pitkänen ja Eero Peltola lisättiin kesän ajaksi remmiin rekrytoijina Tikkurilan toimistoomme. Haastattelin heidän kokemuksiaan viime kesän kesähessuina.

Ennakkoluulot rikki ja kohti uusia kokemuksia

Aalto-yliopiston tuotantotalouden maisterivaiheen opiskelija Elena haki viime kesänä kesätöitä laajalla skaalalla. Halua oli tehdä jotain aikaisemmasta poikkeavaa työtä ja työpaikkailmoitus rekrytoijan kesätyöpestistä herätti mielenkiinnon. Hakemus pistettiin mukisematta sisään ja työhaastattelun kautta kesäduuni oli varmistettu Barona Teollisuudessa. Elenalla oli kyllä käsitys mitä Baronassa tehdään, mutta samalla jopa hieman ennakkoluulojakin.

”Jotenkin oli jäänyt Baronasta vanhoillisemman ja perinteisen korporaation kuva, mutta yllätyin kuinka rento ja nuorekas työympäristö oli."

Tuotantotaloutta LUT:ssa opiskeleva Eero päätyi hommaan hieman eri tavalla. Alun perin hakemus oli laitettu aivan toiseen tehtävään Baronassa. Haastatteluissa rekrytoija näki Eeron soveltuvuuden rekrytoijan hommaan ja tarjosi yllätykseksi toista työtä rekrytoijana Barona Teollisuudessa. Aikaisemmin työkokemusta lähinnä metsätalouden ja maatalouden töistä kerryttäneelle Eerolle rekrytointiala oli myöskin ihan uusi maailma. Homma kuitenkin otettiin mielenkiinnolla vastaan ja edessä oli muutto kesäksi Helsinkiin, josta Eero löysi vaivattomasti edullisen HOAS:n solukämpän hyvällä sijainnilla. Kesä oli kuumin miesmuistiin ja solukämpässä sai viettää rauhassa aikaa, kun muut solun asukkaista lähtivät kesäksi muualle.

 

Syvässä päädyssäkin pysyi pinnalla

Elena muistelee, että heti alussa tuli selväksi, että hänet otettiin hommiin mukaan aivan täysipäiväisenä työntekijänä. Niin sanotusti syvään päähän heittäminen ei kauhistuttanut, vaan opetti kantamaan heti vastuuta ja sai tuntemaan itsensä tärkeäksi. ”Ei tullut fiilistä, että olen vain kesän töissä, vaan että olen osana tiimiä ja tärkeä työntekijä”, Elena toteaa.

Käteen lyötiin laitteet ja käytännön asiat uudessa työpaikassa hoidettiin mallikkaasti. Perehdytyksen jälkeen kesähessukaksikon työt teollisuuden tiimissä sisälsivät työhakemuksien käsittelyjä ja sopivien kandidaattien etsimistä kohdeyrityksiin. Hommassa huomasi hyvin, kuinka hyvä ja erottuva työhakemus tehdään. Myös työpaikkailmoitusten tekeminen suomeksi ja englanniksi tuli tutuksi sekä jossain määrin niin sanotut headhunttaushommat. Eero piti työtehtäviään hyvin mielenkiintoisina ja erilaisina aikaisemmista työkokemuksistaan. Elena oli ihmisläheisenä tyyppinä omimmillaan, kun työssä pääsi tutustumaan monenlaisiin ihmisiin.

”Olen eräänlainen ihmis-ihminen ja tykkään kovasti tehdä ihmisten kanssa hommia”, Elena kertoo.

Hakijatyypit vaihtuivat monipuolisesti eri tehtävien mukana ja aina työssä sai tavata hyvin paljon erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla. Myös ilmapiiri teollisuuden osastolla kerää molemmilta kiitosta. Tiimiä he kuvailevat pieneksi ja todella tiiviiksi työporukaksi, jossa oli helppo saada apua ja välillä heittää työn ohessa vitsiä.

”Yhteisöllinen meininki ja sai tuntea kuuluvansa porukkaan”, Eero kuvailee. Elena puolestaan toteaa: ”Haluaisin jatkossakin työskennellä vastaavanlaisessa ilmapiirissä."

 

Töitä myös kesän jälkeen

Mitä sitten jäi kaksikolle käteen kesän jälkeen? Tietysti palkka nousi molemmille ensimmäisenä mieleen, mutta oppien kerryttäminen seurasi heti perässä. Työssä sai kuulemma hyvän käsityksen, millaisia yrityksiä teollisuuden alalla on ja minkälaista osaamista yrityksissä arvostetaan. Työssä myös oppi hyvän työhakemuksen lisäksi paljon työhaastattelutilanteissa toimimisesta.

Elena ja Eero molemmat jatkoivat hommissa opiskelun ohessa. Elena siirtyi tekemään rekrytoijana vuoroja Barona Engineeringin puolelle, jossa etsitään erilaisia insinöörialan osaajia, ja Eero jatkoi teollisuuden rekrytoinnin parissa Lappeenrannassa, hänen opiskelukaupungissaan. Baronalla toimistoja on Suomessa yhteensä neljäkymmentä, joten rekrytoija tarvitaan ympäri Suomea.

Uusien kesätyöntekijöiden haku Baronan eri toimialoille on taas käynnissä. Teollisuudenalan henkilöstöharjoittelijan hakuaika päättyy 28.1. Kaksikko arvelee, että hommassa pärjää hyvin nopea oppija, joka ei pelkää sosiaalisia tilanteita ja uskaltaa pistää itseään likoon. Lopuksi vuoden 2018 kesähessut antoivat muutaman vinkin tuleville hessuille:

”Lähde avoimin mielin hommaan. Älä pelkää epäonnistumisia, niitä tulee aina. Uskalla kysyä rohkeasti, sillä apua saa. Ole myös itse aktiivinen”, Elena summaa.

”Hyppää mukaan vain rohkeasti, tee täysillä ja pidä hauskaa”, Eero kehottaa.

New call-to-action

Aiheet: RekrytointiKesätyöteollisuus

Kirjoittanut:

Esa Roponen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action