Kesätyöhaastattelu ja perehdytys jäävät kesätyöntekijälle ikuisesti mieleen

kesatyohaastattelu_ja_perehdytys

Muistan työelämäni alkutaipaleelta monia hetkiä, joina istun jännittyneenä rekrytoivan työnantajan edessä ja koitan pähkäillä mielestäni parhainta mahdollista vastausta rekrytoijan kysymykseen. Työhaastattelun loputtua en ollut koskaan varma vastauksistani, mutta aika moneen kesätyöpaikkaan kuitenkin pääsin. Mikä työhaastattelukysymyksissä jännittää ja miten niihin pitäisi valmistautua?

Helpoimmillaan kesätöiden hakeminen vaatii pelkästään yhden soiton työnantajalle ja siitä seuraa kutsu töiden aloittamiseen. Mitä haastavammaksi työtehtävät luokitellaan, hakuprosessi pitenee ja valintoihin käytetään enemmän aikaa. Kotipaikkakunnallani kisattiin suosituista kesätyöpaikoista samaan tapaan kuin missä tahansa paikkakunnalla. Suurin osa nuorista tunsi alueen tunnetuimmat yritykset sekä "parhaiten maksavat työnantajat".

"Moni tieto kesätyöpaikoista ja työnantajista kulkeutuivat nuorison keskuudessa suusta suuhun sellaisenaan ja toiset odottivatkin kesätöiltä paksua tilipussia. Toiset toivoivat vain pääsevänsä johonkin."

Sain jonain keväänä kokea itsekin karvaan pettymyksen siinä, etten tullut valituksi haluamaani työtehtävään. Jälkikäteen ajateltuna jokainen muu saatu kesätyöpaikka osoittautui erittäin hyväksi saavutukseksi ja työelämäni kannalta oikeaksi valinnaksi. Esimerkiksi kotikaupunkini erääseen hyvin suosittuun kesätyöpaikkaan en aluksi "kelvannut", mutta vietettyäni muutaman vuoden Helsingissä rakennustöitä tehden kartutin riittävää osaamista itselleni. Muuttaessani takaisin Raaheen minut otettiin ilomielin kyseiseen kesätyöpaikkaan.

 

Kesätyöhaastatteluun kannattaa valmistautua

Lukion puolessa välissä lähdin kesätöihin Helsinkiin ja koin siellä olleeni ensimmäistä kertaa omillani. Sillä kertaa en kulkenut veljieni viitoittamaa polkua, vaan löysin työnantajani puhelinluettelon takalehdiltä. Varsinainen kesätyöhaastattelu tapahtui puhelimitse ja silloisessa työhaastattelussa keskityttiin vain osaamiseeni. Rakennusalalla kun tyypillisesti voidaan kysyä esimerkiksi sellaisia kysymyksiä, että "pysyykö sinulla vasara kädessä?" tai "osaatko ajaa tärylätkää?"

"Minua ei niinkään pelottanut osaamiseen liittyvät kysymykset, sillä niihin koin osaavani jotain vastata. Enemmän minua jännitti kysymykset, kuten mikä on unelmani viiden vuoden päästä tai mitä haluat tehdä isona?"

Muuttaessani takaisin Raaheen sain maistiaisia virallisemmasta ja erittäin hyvin hoidetusta kesätyöhaastattelusta. Istuessani satamanjohtajaa vastapäätä ujouteni pääsi valloilleen ja ennen haastattelua tunnelma oli kuin hammaslääkärissä. Työnantajan edustaja kysyi valmiuksiani haettavaan tehtävään, omia mahdollisia urasuunnitelmia sekä millainen työkaveri halusin olla ja olisin. Yllätyin positiivisesti, että aiempaa kokemusta rakennusalalta arvostettiin ja hyödyin kahden vuoden kokemuksesta nostureiden kanssa työskentelystä.

Jotta sinun kesätyöhaastattelusi tunnelma ei ole kuin hammaslääkärin aulasta, kurkkaa tästä muutama vinkki työnhakuun: 

  1. Mene kesätyöhaastatteluun omana itsenäsi
  2. Tutustu ennakkoon työnantajaan ja toimialaan
  3. Älä yliyritä
  4. Luota itseesi, sillä tiedät itsestäsi ja osaamisestasi parhaiten
  5. Hae useampiin kesätyöpaikkoihin, sillä kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa.

Katso myös videolta myös rekrytoijan vinkit kesätyöhakuun:

 

Hyvä perehdytys luo turvaa

Työhaastattelun ja valinnan jälkeen, kesätyöntekijä ohjataan tyypillisesti perehdyttämisen kautta työhön. Raskaan sektorin aloilla, kuten esimerkiksi rakennusala tai teollisuus, perehdytykseen panostetaan yritysten puolelta lähes automaattisesti. Työturvallisuus ja työn vaarallisuus asettavat perehdytykselle riittävän vakavuuden ja työnantajat ovat luoneet perehdytykseen omat prosessinsa ja toimintatavat. Esimerkiksi satamassa saimme ensin turvakoulutuksen sekä koko kesän ajalle oman työnopastajan.

"Nuori Mieli Työssä - tutkimuksessa kävi ilmi, että työnantajan tarjoama perehdytys toimii nuorten kokeman työhyvinvoinnin juurisyynä ja sillä on suuri vaikutus myöhempään työssäjaksamiseen."


Perehdytyksen tarkoituksena on sekä opastaa kesätyöntekijä työtehtäviin sekä luoda riittävä turvallisuudentunne työssä onnistumiseen. Perehdytystä tarvitaan alalla kuin alalla ja esimerkiksi kaupassa työskentevän kesätyöntekijän on myös tärkeä tietää, kuka on hänen lähiesimies, mistä löytyy taukotila ja mitkä ovat hänen tärkeimmät työtehtävät. Samaan aikaan pikaruokaravintolan kassalla työskentelevä kesätyöntekijä saa työnantajaltaan opastusta siihen, kuinka asiakas kohdataan, miten asiakkaan nälkää autetaan nopeasti ja millä tavalla kommunikoidaan keittiöväen kesken.

"Kesälomien ajan kesätyöntekijät vapauttavat "vakituiset työntekijät" lomilleen ja pitävät sillä välin yritystä pystyssä. Monesti he tekevät tismalleen samoja työtehtäviä kuin lomille jääneet työntekijät."

Kymmenen vuotta sitten sanoin eräässä kesätöihin liittyvässä haastattelussa, että odotan työnantajalta mahdollisimman paljon vastauksia myös turvallisuutta koskeviin kysymyksiin. Noihin kommentteihin lisään - en enää pelkästään kesätyöntekijänä - vielä sen, että kannustan kesätyöntekijöitä rohkeuteen haastaa ja sparrata omien työnantajien, työkavereiden ja esimiesten kanssa kesän tulevissa kesätyöpaikoissa. Jokainen yritys kaipaa kesätyöntekijöiltä jatkuvia kehitysideoita ja tuoreita näkemyksiä omaan toimintaansa, joten niitä kannattaa uskaltaa antaa.

Turvallista ja hauskaa kesää kaikille - muista käydä katsomassa Baronan tarjoamat kesätyöpaikat!

KATSO BARONAN TARJOAMAT KESÄTYÖPAIKAT

Aiheet: TyöhaastatteluCareer tipsKesätyöTyönhakuTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
KATSO KESÄTYÖPAIKAT