Kilpaurheilu supervoimana työnhaussa

blogikuva_roosakanerva

Kilpaurheilutason uimahyppääjä, Roosa Kanerva, vieraili aiemmin keväällä Barona Logistiikan toimipisteellä keskustelemassa kilpaurheilun vaikutuksesta nuoren elämään. Nyt pohdimme vielä tarkemmin, mitä kilpaurheilussa kehittyneitä ominaisuuksia ja taitoja kannattaisi tuoda esille työelämässä ja etenkin työnhaussa. Lisäksi Roosa antaa omia vinkkejä kaikille heille, jotka tasapainottelevat urheilun, koulun ja/tai työelämän välillä.

Paineensietokyky ja stressinhallinta nousevat ensimmäisinä asioina esille, joista Roosa kokee olevan apua työelämässä ja työnhaussa: ”Stressinhallinta- ja paineensietokykyni ovat vähitellen vahvistuneet. Olin kuitenkin vasta 10-vuotias, kun aloitin kilpaurheilun, joten koulu ei ollut silloin niin aikaa vievää. Mutta kun aloitin lukion, tehtäviä tuli enemmän ja täytyi oikeasti alkaa miettiä, miten hoidan asiat, ettei pää niin sanotusti hajoa”.

Roosa kertoo, että uimahyppypiireissä omalla porukalla puhutaan yleensä suomea, mutta ulkomaan kisoissa käytetään paljon englannin kieltä muiden kisaajien ja ihmisten kanssa. Viestintätaitojen kehittyminen on positiivinen asia, mikä kannattaa hänen mielestä ehdottomasti tuoda esille työtä hakiessa.

Ylipäätänsä ryhmätyöskentelytaidot ovat kehittyneet kilpaurheilun vuoksi. Roosan kilparyhmässä olevat uimahyppääjät ovat olleet motivoituneita ja he tukevat sekä kannustavat toisiaan.

 ”Mietimme yhdessä, mikä toimii ja kenelle, mikä lopulta auttaa kaikkia. On todella tärkeää, että on hyvä ryhmähenki, koska kun kisa on käynnissä, saa tukea muilta ja voi jakaa omia paineita. Yksin olisi vain omaan pään sisässä ja paine kasvaisi liian kovaksi”, Roosa toteaa kiitollisena.

Roosa on luonnollisesti saanut kilpatovereista läheisiä kavereita, sillä lajia on harrastettu yhdessä pitkään, jolloin toisiin ihmisiin tutustuu todella hyvin. Kuitenkin myös hänen oma-aloitteisuus on parantunut:

”Uskon, että oma-aloitteisuudesta on paljon etua työelämässä. Vaikka treenaan ryhmässä, oma menestys riippuu siitä, miten itse treenaan ja kuinka motivoinut olen”.

Roosa jatkaa: ”Tämä heijastuu yhtä lailla työelämään ja etenkin työnhakuun, sillä jos tekee kaiken vähän sinne tänne, niin sehän näkyy sitten lopputuloksissa”. Hän myöntää, että toki kaikki riippuu aina itsestä ja siitä mitä jokainen tavoittelee (työ)elämässään.

Myös ajanhallinta- ja organisointitaidot ovat osa Roosan arkea. Kun osaa hallita useita asioita samaan aikaan, ei synny hallitsematonta kaaosta. Tästä on varmasti apua työelämässä ja hyvät organisointitaidot onkin tärkeä tuoda esille työnhaussa.

Työhakemusta tehtäessä on siis erittäin suositeltavaa tuoda esille kokemusta urheilusta, etenkin jos työkokemusta ei ole kertynyt paljon tai ollenkaan.

”Meilläkin sanottiin opon kursseilla, että on tärkeää tuoda urheilukokemusta esille, kun tekee työhakemusta. Se voi auttaa tosi paljon työpaikan saamisessa, jos työkokemus uupuu”, Roosa kertoo.

Lisäksi Roosa vinkkaa, että kannattaa kertoa laajasti siitä, mitä kaikkea on oppinut kilpaurheilijana, eikä vain laita sitä hakemukseen ns. pelkkänä harrastuksena.

LOPUKSI ROOSAN VINKIT KILPAURHEILUN JA KOULUN/TYÖN YHDISTÄMISEEN
  1. Elämän aikatauluttaminen: itselleni on ainakin ollut tärkeää elämän aikatauluttaminen, eli jaa päivien hommat ja tee suunnitelma, mitä teet milloinkin.

  2. Ei ota jokaista asiaa liian vakavasti: tee parhaasi treeneissä mutta kaikkea ei tarvitse heti suorittaa täydellisesti, rentoudu.

  3. Vapaa-ajan tärkeys: jos on kisat tulossa, kannattaa varmistaa, ettei ole silloin paljon menossa, vaan keskittyy kisoihin, että on silloin ”iskussa”. Ja kun kisat ovat ohi, ottaa silloin itsellensä enemmän vapaa-aikaa. Ja sama vapaa on myös tärkeää koulun/työn kannalta.

  4. Sumpli koulun/työpaikan kanssa aikataulut etukäteen: varmista riittävän ajoissa, ettei kaikki asiat ole samaan aikaan. Voit tehdä esimerkiksi etukäteen joitakin asioita, kun tiedät, että on tulossa kisajaksoja. Kaikki ei jää silloin kisaviikolle: pystyt priorisoimaan kisaviikolle vain kisa-asiat ja sitä ennen/sen jälkeen keskityt enemmän opiskeluun/työhön.

  5. Hyvä tukiverkosto: on tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka tietävät harrastuksen haastavuuden sekä motivaation ja halun harrastaa lajia. He osaavat myös tukea siinä. Vietä aikaa siis sellaisten ihmisten kanssa! 

Barona Logistiikka on mukana Roosan matkassa huipulle. Seuraa Roosaa Instassa @roosa.kanerva.

Varastotyöpaikat

Aiheet: TyöelämäUravinkitTyönhakuTyö ja elämäTyöelämän taidotKilpaurheilu

Kirjoittanut:

Marika Laine

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat