Komennusmiehen työstä hyviä kokemuksia ja kasvua – Tuomo kiertää kesän aikana voimalaitoksissa koneasentajana

barona_kunnossapito_tyopaikat_tyot_uratarina_fortum_blogikuva

Konetekniikan insinööriksi opiskeleva 23-vuotias Tuomo Voutilainen etsi keväällä uusia hommia kesäksi. Aikaisemmin mekaanisena koneasentajana työskennellyt iisalmelainen bongasi työnhakusivustolta Baronan hakuilmoituksen, jossa etsittiin kunnossapitäjiä töihin. Pian Tuomolle tuli Baronalta soittoa, jossa ehdotettiin reissaavan komennusmiehen kesätöitä erilaisiin kunnossapitoprojekteihin Naantaliin. 

Teollisuuden alalla niin kutsutut komennusmiehet elävät omaa elämäntyyliään seuraamalla erilaisia työprojekteja paikasta ja komennuksesta toiseen, joskus ulkomaita myöten. Reissun päällä voi välillä vierähtää pidempikin tovi, joten pientä seikkalumieltä näihin töihin vaaditaan.

”Ajattelin, että tämä olisi hyvää treeniä matkustamiseen, kun lähden syksyllä vaihtoonkin. Ja kerranhan täällä vain eletään, joten ajattelin että miksipä sitä ei lähtisi haastatteluun”, Tuomo kertoo.

Haastattelujen jälkeen Tuomo valikoituikin hommaan ja elämää piti alkaa suunnittelemaan kesäksi. Jännitys kuului aluksi asiaan:

”Aluksi vähän jännitti, kun mietti mihin oli lupautunut. On iso asia siirtää elämä toiselle paikkakunnalle. Mutta hyvällä fiiliksellä odotin töiden alkua”, Vaasasta Turkuun muuttanut Tuomo kertoo.


Kesä reissun päällä 

Nyt muutaman kuukauden kokemuksella, Tuomo on pitänyt komennusmieselämästä. Työpäivät ovat toisistaan erilaisia ja sopivan haastavia. Voimalaitoksiin ja turbiineihin tehtävät reviisiotyöt ovat lähestulkoon kaikki tapahtuneet reissun päällä – Tuomon arviolta 60:stä työpäivästä noin 40 olisi vietetty muualla, kuin Naantalissa.

”Parasta tässä työssä on sen vaihtelevuus. Sesonkityötä, joten kesällä on myös kiire koko ajan. Tässä pysyy koko ajan vähän varpaillaan… Mutta semmoista kevyttä painetta, josta tykkään”, Tuomo kertoo.

Komennusmieselämä vaatii muun elämän sopeuttamista työn mukaan. Työkeikat voivat vaihdella pitkin Suomea tai jopa pitkin maailmaa. Tuomo on kiertänyt pääasiassa Ruotsin ja Suomen voimalaitoksissa ja arvelee, että vaaditaan tietyn tyyppistä henkilöä työskentelemään reissaavana komennusmiehenä:

”Vaatii itseltä joustavuutta ja sopeutumiskykyä eri tilanteisiin sekä pikkaisen rohkeutta.”

Yleensä viikkoa tai kahta aikaisemmin Tuomo saa tiedon uudesta projektista, joten elämän pitkälle suunnitteleminen ei aina välttämättä onnistu. Nuorelle miehelle se ei kuitenkaan ole aiheuttanut kovinkaan paljoa päänvaivaa. Projekteihin lähdetään yleensä 2-5 komennusmiehen porukoissa, mutta joskus myös yksinäänkin.

Tuomolta kysyttäessä, että mitä hommista on sitten kesän jälkeen jäämässä käteen, niin kokemus nousee ensimmäisenä esiin:

”Paljon oppinut uutta, nähnyt paljon sekä itsenäistynyt. Olen kavereille suositellut myös miettimään näitä hommia omien kokemuksieni pohjalta. Näissä on myös erittäin hyvä palkkaus, vaikka se ei saakaan olla motivaattori töihin.”

”CV:seen saa lisäksi aika hyvän merkinnän. Vähän sellaista erikoisempaa työtä”, Tuomo kertoo.

Barona pystyy alan isoimpina tekijöinä tarjoamaan erilaisia projekteja teollisuuden aloilta ympäri Suomea ja jopa ympäri maailmaa. Tutustu Baronan tarjoamiin työmahdollisuuksiin teollisuuden alalta!

Katso Barona Teollisuuden avoimet työpaikat

Aiheet: EngineeringKunnossapitoKesätyöuratarinaTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Esa Roponen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää