Kun kokin hattu vaihtui laborantin myssyyn

Virve Aallonranta pieni

Kello on puoli kolme iltapäivällä, mutta Virve Aallonranta hymyilee energisesti, hän on vasta aloittanut perjantain työvuoronsa. Viikko on mennyt nopeasti, sillä työpäivät sujahtavat ohitse kuin itsestään. Niin käy kun oikein pitää työstään, ja Virvestä näkee, että hän aidosti nauttii siitä mitä tekee. 

”Täällä saa käyttää aivojaan”, kuvailee Virve Aallonranta hymyillen. Hän on Orion Diagnostican tuotantotyöntekijä, on ollut jo muutaman vuoden. Naisesta näkyy päällepäin, että hän pitää työstään. Eloisasti hän kertoo arjestaan ja kokemuksistaan Diagnosticalla. 


”Valmistuin ravintolakokiksi vuonna 1995 ja tein niitä hommia aina 2010 asti. Silloin selkäni sanoi sopimuksen irti ja jouduin miettimään uudelleen, mitä haluan elämälläni tehdä. Kokki oli haaveammattini, mutta kun olen nyt ollut täällä, minusta tuntuu, että olen löytänyt oman juttuni.”

”Diagnostica on ihmisläheisempi yritys kuin yksikään niistä ravintoloista, missä olin ennen tänne tuloa. Ravintolassa työskentely on hektistä ja koko ajan saa juosta paikasta toiseen. Täällä saa keskittyä, saa tehdä töitä rauhassa”, Virve kertoo silminnähden tyytyväisenä. Hänen koko olemuksensa kertoo, että hän on kotonaan Diagnosticalla.

Mahdollisimman hyvin, ei mahdollisimman nopeasti

Ravintola-alalta terveysalalle vaihtanutta Virveä on hämmästyttänyt työn rauhallisuus. ”Kun tulin olin aidosti hämmästynyt, että täällä on oikeasti kolme taukoa päivässä. Teen työn mahdollisimman hyvin, en mahdollisimman nopeasti – se on ihanaa”.   

Tällä hetkellä Virve tekee vuorotyötä. Hän työskentelee arkisin ja viikonloppuisin kahdessa eri vuorossa joko 6-14 tai 14-22. ”Vuosi sitten tein kolmea eri vuoroa. En ole koskaan tehnyt mitään muuta kuin vuorotyötä, pidän siitä ja se sopii minulle”, Virve kertoo.

Oma perehdyttäjä huolehtii ja opastaa

Diagnosticalla kaikkea ei tarvitse osata tullessa taloon. Kunnon perehdytys pitää huolen siitä, että jokainen asia tulee läpikäydyksi. Jokaisella on oma nimetty perehdyttäjä, joille työntekijät voivat ehdottaa itse asioita, missä kaipaisivat hieman lähempää opastusta. ”Saan itsekin toimia perehdyttäjänä, se on jännittävää. Ja samalla kun perehdyttää, oppii itsekin uutta.”

Vaikka selkeät ohjeet auttavat hoitamaan oman työn, ongelmanratkaisukykyä vaaditaan joka päivä. Koko tehdas ei ikinä lepää yhden ihmisen harteilla, vaan työt tehdään yhdessä tiimissä. Työkavereiden kanssa tullaan hyvin toimeen ja tiimihenki on erinomainen. Diagnostican työyhteisö on tiivis eikä kukaan ole siiloutunut omiin koloihinsa, lisäksi yhteiset saunaillat ja pikkujoulut lähentävät ja yhteyttä pidetään töiden jälkeenkin. 

”Täällä muuten joutuu käyttämään aivoja”, Virve katsoo minua tiukasti. ”Ei sovi lähteä soveltamaan asioissa, missä ei ole aivan varma mitä on tekemässä. Tarkka pitää olla, asiat eivät voi olla sinnepäin vaan se on juuri niin kuin ollaan sovittu. Pitää osata kantaa vastuu omasta tekemisestä.”

Oma työperhe löytyi Espoosta 

Virve on kotoisin Porista, mutta lähti koulun perässä pääkaupunkiseudulle. Ässä-kahvikuppi työpöydällä kertoo omistajansa ylpeydestä kotikaupungistaan. ”Ei musta kyllä espoolaista saa, mutta työ on auttanut sopeutumaan uuteen kotipaikkaan. Nämä ihmiset ovat minun perhe”, Virve kertoo hymyillen.

”Kun valmistuin laborantiksi, tein hetken ajan taas ravintolahommia, kunnes kollegani vinkkasi, että hakisin Diagnosticalle töihin. Ja sillä tiellä olen nyt.” 

Työhyvinvointi on pääasia

Virve on ylpeä työnantajastaan ja syystäkin, sillä Orion Diagnosticalla huolehditaan, että työntekijöillä on asiat hyvin – yksilön hyvinvointi on tärkeää. ”Vaikka olemme tehtaassa töissä, on työskentely hyvin ihmisläheistä. Esimieheni on erinomainen, hän ottaa minut aitona ihmisenä, eikä vain numerona tai saavutuksena”, Virve pohtii tyytyväisenä.

Työ Diagnosticalla poikkeaa hyvinkin paljon esimerkiksi ravintola-alasta. Työturvallisuus on yksi seikka, mihin ei yrityksessä suhtauduta kevyesti, sillä on erityisen tärkeää, että työntekijöillä on turvallinen työympäristö. Mikäli tapaturmia sattuu, niihin puututaan välittömästi ja asiat viedään loppuun asti. ”Kokkina ollessani poltin käteni muutaman kerran ja kerran nyrjäytin nilkkanikin, mutta silti ruokatilaukset piti tehdä. Diagnosticalla näin ei tapahtuisi; työntekijä tulee aina ensin ja tuotantokoneet laitetaan vaihtoon ja työntekijä hoidetaan kuntoon heti, mikäli ongelmia ilmenee”. Työergonomia on myös asia mihin kiinnitetään paljon huomiota: satulatuolit, sähköpöydät ja taukojumpat huolehtivat työntekijöiden työympäristön toimivuudesta. 

”Olen ollut Diagnosticalla vasta muutaman vuoden, mutta näen tulevaisuuteni täällä. Etenemismahdollisuuksia ja itsellä tahtoa oppia uutta löytyy molempia. Asiat ovat siis loistavasti.”

Tutustu tuotantotyöntekijän työhön Orion Diagnosticalla ja tehtävään tästä:

Aiheet: TuotantoTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Seija Lappalainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää