Kun on se hetki, sun täytyy tehdä se duuni

Juuso-Puhakka-Barona-kuva

Juuso Puhakalla on ollut aina selkeä päämäärä: ajaa maailman huipulla. Nuorten GT-kuljettajien parhaimmistoon nouseminen on vaatinut raakaa työtä, itsekuria ja hyvän tukijoukon. Lopulta kuitenkin rakkaudesta lajiin on syntynyt tämän miehen menestystarina.

Ammattina autourheilija ja yrittäjä

 ”Puhakan Juuso, elokuussa tuli 20 vuotta täyteen. Kirkkonummella born and raised. Olen käynyt myös lukion täällä. Keväällä pääsin armeijan urheilukoulusta ja intti on nyt suoritettu. Ykkösjuttu on racing, yritän tehdä siitä itselleni ammatin”.

Puhelimen toisessa päässä on tällä hetkellä Suomen ja varmasti myös yksi Euroopan lupaavimmista nuorista GT-kuljettajista. Aasiassa ja Kiinassa GT:tä ajava Juuso Puhakka on kunnianhimoinen ja toisaalta jalat maassa -asenteella varustettu urheilija, joka on asettanut itselleen selkeän parin kolmen vuoden tavoitteen:

 ”Haluan rakentaa autourheilusta itselleni ammatin. Unelmani on ajaa ammatiksi ja kehittyä tässä hommassa. Tämä laji vaatii paljon luonnetta. Moni karsiutuu pois, vaikka olisi hyvät ajotaidot.”

 

Yksin ei kukaan pärjää

Keväällä 2018 Lamborghini Super Tropheo Aasian mestaruuden voittaneen Juuson mukaan autourheilussa pelkkä kisoihin osallistuminen on iso juttu. Lajia ei pysty harrastamaan yksin, vaan tarvitaan sekä tallin että muiden ihmisten tukea. Toisaalta lopulta kuljettaja on se, joka kantaa vastuun tekemisistään ja huolehtii omasta motivoitumisestaan. Kukaan ei ole käskemässä – intohimoa tekemiseen pitää löytyä joka ikinen päivä.

Juuso-Puhakka-Barona-2

”Nuorena iskä jeesas kaiken kanssa. Silloin riitti se, että ajoi mahdollisimman kovaa. Vuosi vuodelta olen ottanut enemmän itse vastuuta ja huolehtinut siitä, että oli kisakausi tai ei, tehdään se duuni. Toisaalta se on kaikkein paras fiilis, kun on tehnyt valtavasti töitä ja voitat jotain. Pääset kiittämään myös taustajoukkoja.”

On selvää, että Juuso tekee valtavasti töitä unelmiensa eteen. Pelkkä kisakauteen valmistautuminen, puhumattakaan kaudesta, joka kestää huhtikuusta marraskuulle, pitää sisällään niin monenlaista fyysistä tekemistä kuin henkistä painetta. Oli kyseessä sitten soitto uudelle sponsorille tai haasteellinen kisaviikonloppu, pettymysten yli on päästävä ja tarvittaessa on osattava pyytää myös apua toisilta.

 ”Pitää viettää aikaa itseään viisaampien kanssa ja avata suunsa, silloin kun on asiaa. On uskallettava kysyä ja olla utelias”.

Unelmien eteen kannattaa tehdä töitä

Muun urheilun tapaan myös autourheilussa on tärkeää jättää aikaa palautumiselle. Juusokaan ei ole yli-ihminen, vaan tykkää löysätä mm. treenaamalla crossfittia ja maantiepyöräilyä, e-sporttaamalla ja kavereiden kanssa hengailemalla. Tulevaisuudessa tavoitteena on hakea myös yliopistoon opiskelemaan kaupallista alaa. Opiskelu tukisi Juuson myynnin ja markkinoinnin työprojekteja, jotka tuovat hyvää vastapainoa kilpa-ajamiselle. Vaikka autourheilu vie paljon, se selkeästi antaa myös energiaa muuhun elämään. 

Mitä hän sanoisi muille nuorille, jotka ehkä epäröivät, onko heistä tavoittelemaan omia unelmiaan? Nuorille, jotka miettivät, miten menestytään? 

”Kun on se hetki, sun täytyy tehdä se duuni”,  Juuso vastaa.

Barona on tukemassa Juuso Puhakan matkaa maailman GT-kuljettajien huipulle. Juuso on yksi Leipert Motorsport -tallin kuljettajista. Seuraa Juusoa Instassa @juusopuhakka.

New call-to-action 

Aiheet: Uravinkit

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset