Lähes jokaisella toimialalla alkaa löytymään työntekijä, joka on työnsä ja ammattinsa suhteen aktiivinen somessa. Taustalla on yksilöstä itsestään ponnistava tahtotila edistää omaa osaamistaan ja samalla hän tuo esiin edustamaansa yritystä persoonansa kautta. Kuinka tähän kasvavaan joukkoon sitten liitytään - mistä löytää riittävä syy omaan somen käyttöön ja sitä kautta aktiivisuuteen?
Jos ja kun syy täytyy löytyä, olen kertonut omaksi syyksi somen käyttämiseen työpaikan löytämisen. Valmistumiseni jälkeen minulla oli vain yksi tarkoitus; löytää sosiaalisen median avulla töitä. Onnistuin tavoitteessa ensin Jyväskylässä ja myöhemmin Helsingissä, ja nyt ovat muut syyt jo käytössä. Tarvitsen somea esimerkiksi työssäni markkinoijana. Syyt ovat loogisia ja osittain tavoitteellisia syitä, mutta laajemmassa mittakuvassa some antaa minulle mahdollisuuden aika- ja paikkariippumattomaan työhön. Se on nopeampi tavoittamisen väline kuin mikä tahansa muu reitti.
Nuorempana some antoi mahdollisuuden asua Raahessa ja paikata omaa Fear Of Missing Out - tunnetta.
Syy silti saattaa puuttua - ja ehkä se Saakin puuttua
Omaa syytä somen käytölle etsiessä on kuitenkin yksi hankala vaihe, joka pitää kiertää oikealla tavalla. Tavoitteen asettaminen ennen syyn miettimistä saattaa ajaa meidät pois sosiaalisen median alkuperäisestä tarkoituksesta. Kuten loistava Katja Kurkinen on sanonut, some ei ole ilmoitustaulu tai esiintymislava. Some on sosiaalista kanssakäymistä ja ihmisten kanssa jutellaan - ei esiinnytä heille. Tämän vuoksi syyt ja sen myötä tavoitteet, jotka esimerkiksi liittyvät ammatillisen somen käyttöön, saattavat olla kaikkea muuta kuin normaalia vuorovaikutusta tai kanssakäymistä.
Vaikka somen käytön sanotaan nakertavan kärsivällisyyttämme, todellisuudessa sen pitäisi parantaa sitä. Somen tuottamat hyödyt yksilölle tulevat nimittäin vain kärsivällisyyden kautta. Aikaa kuluu ja rahaa palaa, mutta odota vain. Kärsivällinen saa palkinnon, ennemmin tai myöhemmin. Sitä saa mitä mittaa ja lopulta riippuu osaako mitata oikeita asioita. Kannattaa siis huomata, että lähdet todennäköisesti kovin takamatkalta tavoittelemaan toimialasi tai yrityksesi ykkössijaa ja toisekseen meillä kaikilla on omat syymme käyttää somea. Kenttä vain sattuu näyttämään samalta kaikille, mutta sitä se ei ole.
Syyn tunnistamisen jälkeen
Syyn selvittämisen jälkeen on paljon mukavampi istua somekoulutuksissa ja alkaa oikeasti näkemään oman yrityksen esimerkit uudessa valossa. Matkiminen parhailta on sallittua ja fiksua, ja sitä kannattaa tehdä viisaasti.
Loppuun voisinkin happotestata tekstiäni; tunnistatko syyn minun somen käyttöön? Tai tiedätkö miksi blogissa kirjoitetaan tästä aiheesta? Voin sen verran jeesata, että haluamme Baronalla auttaa jokaista työnhakijaa löytämään työpaikan ja siinä löytämisessä some on isossa roolissa! Sieltä nimittäin etsitään työpaikkoja. Sinulle toivon kuitenkin vilpittömästi, että tänään tai kymmenen vuoden päästä koet saavasi somesta vähintäänkin saman verran hyötyä kuin minä olen siitä saanut. Muista, syy tulee ennen seurausta.
Aiheet: Työelämän taidot, Ajankohtaista, Myytit