Miten tarttua tilaisuuksiin työelämässä? 4 simppeliä vinkkiä

Katriina-blogikuva-heinakuu-2019

Tuntuuko joskus töissä siltä, että sinä istut sermin takana ja kuuntelet sivukorvalla, kun kaikki muut osallistuvat kaikkeen jännään ja sinä puurrat perusjuttujen parissa. Sen sijaan että ryhdyt marttyyriksi ja pistät luurit korville, ryhdy itse tuumasta toimeen ja tuuleta niin asennettasi kuin aktiivisuuttasi. Pian huomaat, että tulevaisuus tuo tullessaan kaikkea mahtavaa. Lähde luomaan itsesi näköistä työelämää tarttumalla tilaisuuksiin ja luomalla niitä myös itse!

SINUA PYYDETÄÄN MUKAAN (VÄÄRÄLLÄ HETKELLÄ)

Joskus mahtavat tilaisuudet elämässä tulevat eteen juuri väärällä hetkellä. Niin myös työelämässä. Ei ole sattumaa, että sinulle voidaan tarjota haastavampaa tehtävää tai vastuullisempia projekteja juuri silloin, kun tunnet että voimasi nipin napin riittävät nykyisenkin homman hoitamiseen. Välillä voit taas itse systemaattisesti epäillä omia vahvuuksiasi ja järjestelmällisesti kieltäytyä uusista työjutuista. Sinullahan on jo kädet täynnä töitä!

Mitä jos toimisit ensi kerralla toisin?

"Kun sinua pyydetään mukaan johonkin mielenkiintoiseen uuteen projektiin, opettele täystyrmäyksen sijaan sanomaan 'ehkä' – toimii myös silloin, jos huolenasi on ollut, että sanot liikaa 'kyllä'."


(NÖYRISTELY NURKKAAN) KUTSU ITSESI MUKAAN

Työelämä on hektistä, ei siitä mihinkään pääse. Töissä kuin töissä riittää pöhinää. Ihmiset vaihtuvat, tavoitteet muuttuvat ja kaikesta pitäisi olla perillä tai ainakin hereillä 24/7. Välillä käy niin, että oikeat tyypit ja projektit eivät kohtaa. Vaikka ammattitaitoasi arvostettaisiin ja moni tietäisi sinun soveltuvan juuri tähän haasteeseen, voi vaan käydä niin, että jäät pois juuri niistä kokouksista ja tilanteista, joissa sinun osaamisellesi olisi käyttöä.

"Näissä tilanteissa sinun itsesi tulee nostaa käsi ylös, tunkea eturiviin, koputtaa kaikille oville ja lähestyä oikeita ihmisiä, jotta pääset mukaan vaikuttamaan. Loppujen lopuksi harvalle katetaan valmiina eteen, joten älä jää odottamaan kutsua vaan kutsu itsesi mukaan."


LÄHDE KEHITTÄMÄÄN (JA LUOMAAN UUTTA)

Oletko filosofoinut lounasbuffan äärellä, kuinka hommat hoidettaisiin tehokkaammin, luovemmin, hauskemmin ja paremmin? Sitten palannut työpisteelle ja todennut, että jos ei nyt kuitenkaan. Älä rajoita itseäsi, ajatuksiasi ja luovuuttasi. Äläkä jätä omien ideoidesi jatkojalostamista pelkästään toisten käsiin.
Ryhdy tienraivaajaksi ja lähde rohkeasti uudistamaan asioita, prosesseja, kulttuuria, vaikka omaa päivittäistä tapaasi työskennellä.

"Jos olet se onnekas, joka on löytänyt metsän keskeltä polun, älä jää odottamaan, että joku muukin sattuu paikalle. Sen sijaan lähde kulkemaan polkua ja pistä koordinaatit muille."

Pian polulla riittää porukkaa ja mahdollisesti löydätte yhdessä metsän keskeltä takaisin ihanalle niitylle.


ole AVOIN (UUSILLE JA VANHOILLE JUTUILLE/tutuille)

Joskus työelämässä ei tapahdu yhtään mitään. Joskus tapahtuu vähän liikaakin. Oli keissi mikä hyvänsä, mikään ei ole ikuista. Jos jotain työelämässä on muuttunut parempaan suuntaan, niin tapa nähdä tilanteet ja ihmiset. Harva meistä enää voi tai edes haluaa lokeroida ketään.

"Vaikka olisit tähän asti tullut tunnetuksi kollegana, joka enemmin tykkää tasaisen varmasta meiningistä, voit aina päivittää profiilisi uuteen uskoon ja tehdä benjihypyn uusiin projekteihin, työtehtäviin ja tiimeihin."

Jos taas olet ollut aiemmin "all over the place" ja harmitellut missaavasi silti ne itselle kaikkein tärkeimmät ja merkityksellisimmät hetket - ei huolta. Tänään voit aloittaa työpäivän downshiftaamalla ja keskittymällä vain olennaiseen. Mitä ikinä haluatkaan olla tai miksi tulla, anna sen näkyä ja kuulua. Pian löydät työelämästä asioita, ihmisiä ja kokemuksia, joita et koskaan uskonut löytäväsi.

"Yksinkertainen ja selvä ei tavallisesti tule ensimmäisenä vaan viimeisenä."
– Aristoteles


 

Standupin kruunamaton kuningas Niko Kivelä lähestyy vieraitaan ennakkoluulottomasti ja aidosti. Tutustu sinäkin erilaisiin töihin, monenlaisten ihmisten silmin:

Työkylässä Niko Kivelä katso kaikki jaksot

Aiheet: UravinkitTyönhakuTyötraineri

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action