Miten vastata näihin työhaastattelukysymyksiin [VIDEO]

Vaikka et voi sertifoitua työnhaun ammattilaiseksi, vastaussrategiaa on aina lupa treenata. Et tällöin yliyritä, vaan poistat itseltäsi turhaa jännitystä, kun kinkkinen kysymys tulee eteen. Kokosimme HR & Financen Maarit Watkinsin kanssa muutaman hyödyllisen tärpin videolle ja blogiin.

Miksi juuri sinä sopisit mielestäsi meille töihin?

Tämä kysymys voidaan myös muotoilla: Miksi hait juuri meille töihin? Tavallaan simppeliin kysymykseen luulisi olevan helppoa vastata. 

"Silti rekrytoijat ja haastattelijat saattavat kuulla niinkin lyhyitä ja ytimekkäitä kommentteja, kuin "Mä tarvin töitä". Tämä on jo lupaava alku, mutta yrityksen näkökulmasta ei vielä kerro, miksi haluat juuri tähän yritykseen töihin."

Jos jatkat vastaustasi esim. "Olen aina ollut hyvä myyntihommissa ja tämä vaikutti kiinnostavalta paikalta", et edelleenkään perustele tarkemmin, mikä itse yrityksessä eli työnantajassa herätti kiinnostuksesi. Valmistaudu siis tähän vastaukseen huolella, niin keräät pisteet kotiin! 

Missä näet itsesi tulevaisuudessa?

Tähän kysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Tulevaisuuden tavoitteet kitoutuvat omien ambitioidesi ympärille, joten kerro haastattelijalle avoimesti, mihin suuntaan haluat kehittyä ja millä tavoin.
Varo kuitenkin kapeakatseisuutta ja liian suppeaa näkemystä tulevaisuuden suhteen.

"Nykypäivänä on vaikea ennustaa, miten oma työnkuva kehittyy ja miten organisaatiot muuttuvat."

Pohdi etukäteen, missä haluaisit kehittyä tulevaisuudessa ammatillisesti ja mitkä asiat ovat sellaisia, mitä kohti haluat työelämässä pyrkiä. Mieti myös, millaisessa yrityskulttuurissa ja organisaatiossa viihtyisit parhaiten.

MITÄ HALUAISIT KEHITTÄÄ ITSESSÄSI?

Työntekijänä vai noin ylipäätään? Joskus tähän kysymykseen tuntuu todella vaikealta vastata.

"Kysymys on erittäin tärkeä (myös sinun itsesi kannalta, ei vain yrityksen näkökulmasta) ja liittyy itsetuntemukseen ja kykyyn reflektoida omia toimintatapoja erilaisissa työympäristöissä ja -tehtävissä."

Voit lähestyä kysymystä ammatillisesti miettimällä, millaiset työtehtävät sinua kiinnostaisivat tulevaisuudessa ja mitä sinun tulisi itsessäsi kehittää, jotta menestyisit ko. tehtävissä. Sen lisäksi voit tarkastella omia toimintatapojasi ja miettiä esimerkkejä, miten olet kehittänyt niitä. Esim. olet lisännyt omia esiintymisvalmiuksia aktivoitumalla puheenvuorojen pitäjänä ja käymällä esiintymisvalmennuksia. Kun muistat nähdä tämän kysymyksen myönteisessä valossa, heijastuu se myös vastauksiisi. Kaikilla meillä on jotain kehitettävää itsessämme. Jopa haastattelijallasi:) Joten tsemppiä työnhakuun!


New call-to-action 

Aiheet: UravinkitTyönhakuVideotTyötraineri

Kirjoittanut:

Katriina Sahlman

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat