Muistilista kesätöihin

blogi_kesätyökokemus

Onnistuitko saamaan oman alan (kesä)työpaikan? Alkaako jännitys hiipimään ensimmäisen työpäivän lähestyessä? Mietitkö, miten luot itsestäsi hyvän vaikutelman ja saat kesästä irti parhaan mahdollisen oppimiskokemuksen?

Kokosin listan vinkkejä, joiden avulla saat mahdollisimman paljon irti kesätyökokemuksesta ja pääset loistamaan. Älä huoli, mikäli kesätyöpaikka jäi tänä kesänä poikkeustilanteen vuoksi saamatta, vinkit voi ottaa talteen myös myöhempää varten.

esitä kysymyksiä

Ensimmäiset työpäivät ja työviikot ovat täynnä uutta asiaa. Mieleen voi hiipiä, miten ihmeessä pystyn sisäistämään tämän kaiken ja osaanko varmasti riittävästi. Älä kuitenkaan epäile itseäsi, jokaisella kestää hetki ennen kuin uuteen taloon ja sen tapoihin pääsee sisälle.

Ensimmäisinä päivinä ja viikkoina on tärkeää kysellä paljon, eikä kukaan oleta sinun osaavan heti kaikkea. Uskalla olla epävarma ja muista, että jokainen tarvitsee alussa apua. Älä myöskään pelkää virheitä, sillä ne ovat usein niitä parhaita oppimiskokemuksia.

Alussa on hyvä olla aktiivinen ja tarttua toimeen sekä ottaa innolla vastaan uudet työtehtävät. Uusien tehtävien kautta oppii ja pääsee mahdollisesti laajentamaan osaamistaan, mikä monella onkin kesätyön osalta tavoitteena. Vaikka positiivinen asenne ja oma-aloitteisuus ovat arvostettuja piirteitä, uskalla myös sanoa, jos et osaa jotain tai olet epävarma.

TUTUSTU työYHTEISÖÖN ja TYÖtehtäviin

Ensimmäisten päivien ja viikkojen tärkein tehtävä on perehtyminen eli tutustuminen työtehtäviin sekä työyhteisöön. Keskity kuuntelemaan, mitä kollegasi kertovat ja kirjaa ylös varsinkin työtehtäviin liittyvää tietoa. Kaikkea voi kysyä uudelleen, mutta kysymyskerralla numero kymmenen voi kollega toivoa, että olisit kirjannut prosessin ylös.

Osoita olevasi innokas oppimaan tehtävien ohella myös kollegoista. Heidän tuntemisensa edesauttaa myöhempää yhteistyötä, sillä tiedät, miten he toimivat ja millaiset asiat heitä motivoivat. Samaten voit ymmärtää, että työkaverin huono päivä johtuu vain huonosti nukutusta yöstä lasten valvottaessa eikä siitä, että hän olisi kyllästynyt sinun opastamiseen.

Kollegoihin tutustuu yhdessä töitä tekemällä, mutta hyvä vaihtoehto voi olla myös pyytää heitä vaikkapa yhteiselle lounaalle. Lisäksi yritykset järjestävät jonkin verran yhteisiä tapahtumia (tänä aikana myös virtuaalisesti), kuten afterwork-tilaisuuksia tai kesäjuhlia, joissa pääsee tutustumaan oman tiimin ohella myös yrityksen muihin työntekijöihin sekä yrityskulttuuriin kokonaisuudessaan. Nämä voivat olla mielenkiintoisia mahdollisuuksia laajentaa verkostoa ja nähdä, millaisia kollegat ovat työn ulkopuolella.

TIEDÄ OIKEUtesi ja velvollisuutesi

Moni kesätyöntekijä tai uraansa aloitteleva työntekijä ei välttämättä tiedä, mitä häneltä voidaan odottaa ja vaatia sekä millaisia oikeuksia hänellä on. Tämä voi aiheuttaa työpaikalla konflikteja tai mielipahaa, kun asiat tuntuvat sujuvan epäreilusti. Ennen työpaikassa aloittamista on hyvä tutustua siihen, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on. Juttele jo työelämässä olevien tuttujen kanssa tai käy vaikka tutustumassa työsopimuslakiin.

Jokaisen työntekijän kuuluu saada perehdytys työtehtäviin ja työyhteisön tapoihin. Monessa yrityksessä tämä jää kuitenkin kiireen tai osaamattomuuden vuoksi heikolle tasolle. Näissä tilanteissa voi olla myös itse oma-aloitteinen ja nostaa esille asioita, joissa kaipaisi vielä tukea. Työntekijän omalla vastuulla ei ole kuitenkaan järjestää perehdytystä, vaan ensimmäisinä päivinä tai viikkoina on tärkeää saada tukea esimieheltä ja muulta tiimiltä. Varsinkin työsuhteen alussa, mutta myös myöhemmissä vaiheissa, on hyvä pyytää esimieheltä palautetta ja istua alas keskustelemaan siitä, missä mennään ja mikä vaatii kehittämistä.

Samaten on hyvä tiedostaa oma tehtävänkuva ja se, että sinulta ei voida vaatia kaikkea. Esimerkiksi kesätyöntekijä ei voi olla vastuussa yrityksen taloushallinnosta, jos nimikkeen ja työtehtävien puolesta on puhuttu taloushallinnon avustavista tehtävistä. On hyvä muistaa joustavuus ja punnita, voiko tehtävien suorittaminen käydä arvokkaasta oppimiskokemuksesta vai ovatko vaatimukset ylivoimaisesti liian suuria suhteessa omaan osaamiseen ja tehtävästä saatuun korvaukseen.

ANNA ITSELLESI AIKAA

Entä jos ensimmäisen viikon tai päivän jälkeen olo on edelleen kaoottinen ja tuntuu, että työ ei ole vastannut odotuksia? Jos alkuun tuntuu, että työ ei ollut yhtään sitä, mitä olit odottanut, anna itsellesi aikaa. Meillä saattaa monesti olla liian korkeat odotukset sille, mitä uusi työ tarjoaa. Voi olla, että perustason oppimiseen menee aikaa ja vasta myöhemmässä vaiheessa pääset mielenkiintoisempiin ja haastavampiin tehtäviin. Lisäksi osaamisen karttuessa yleensä myös mielekkyys työtä kohtaan kasvaa, kun saa asioita aikaiseksi ja voi kokea onnistumisen tunteita.

Voi myös olla, että ensimmäisten viikkojen aikana tunnet olevasi aivan loppu työpäivien jälkeen, mikä on täysin normaalia. Uutta tietoa tulee valtavasti ja uusiin ihmisiin sekä tapoihin tutustuminen on kuluttavaa ihan kenelle tahansa. Panosta siis palautumiseen vapaa-ajalla ja tee mukavia asioita. Jos päivän jälkeen haluat mieluummin katsoa Netflixiä kuin lähteä rääkkäämään itseäsi lenkkipolulle, on se ihan ok.

Vältä tekemästä liian pikaisia johtopäätöksiä, sillä ensimmäisen viikon tai viikkojen jälkeen ei välttämättä vielä tiedä, mitä todellinen arki on. Katso rauhassa, tutustu työympäristöön ja tutkiskele omia tuntemuksia pidemmällä aikavälillä. Jos silti koet, että työ ei ole sinua varten, mieti haluatko sitoutua työsuhteeseen vai onko oman jaksamisen puolesta parempi lopettaa. Työssä on usein koeaika juuri sitä varten, että voi molemmin puolin kokeilla toimiiko yhteistyö.

muista myös nauttia

Miten sitten voi ylipäätään arvioida, oliko kesätyökokemus onnistunut vai ei? Mielestäni tähän on monia vastauksia ja jokainen katsoo asiaa omista lähtökohdistaan käsin. Onnistumisesta voi kertoa se, että saat jatkoa kesän jälkeen tai sinut pyydetään myöhemmin uudelleen töihin. Yrityksillä ei kuitenkaan aina ole mahdollisuutta jatkaa työsuhdetta, joten ei kannata hätääntyä, vaikka työt eivät jatkuisikaan.

Onnistumista on myös se, että opit uutta ja sait työkokemusta, jonka avulla seuraavaa tehtävää on helpompi hakea. Tai se, että esimies lupautui toimimaan suosittelijana ja kollegat kautta linjan antoivat erinomaista palautetta työstäsi. Tutustuit uusiin ihmisiin, sait ehkä uusia ystäviä tai loit verkostoja, joista on varmasti hyötyä työelämässä. Ehkä sait vahvistusta ajatukselle, että haluat työskennellä jatkossa näissä tehtävissä tai vastaavasti huomasit, että eihän tämä olekaan yhtään minun juttuni.

Tai sitten vietit ihan vaan hauskan kesän, joka mahdollisti lisätuloja opintojen oheen tai rahan tienaamisen hauskanpitoon kavereiden kanssa. Älä stressaa, vaan nauti ja ota kaikki irti kesätyöstä juuri sinulle sopivalla tavalla!

Aiheet: KesätyöTyöelämän taidot

Kirjoittanut:

Erica Ollikainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää