Myyntityöstä loparit ja metallialalle – 20-vuotinen myyntiura vaihtui CNC-koneistukseen

alanvaihto_teollisuus_koneistus_metalliala_blogi_barona

Alanvaihto voi olla hyvinkin hankala päätös. Varsinkin jos löytyy jo vähän perhettä, taloa ja päälle hyväpalkkainen työ, jota olet 20 vuotta harjoittanut menestyksekkäästi. Polvijärveläinen 43-vuotias Marko Sikiö teki rohkean päätöksen ja lähti myyntityöstä metallialalle, ilman minkäänlaista kokemusta kyseisen alan töistä.

”Tuntui, että myyntihommat oli nähty. Koko ikäni myyntihommia tein ja niissä täytyy löytyä tietynlaista motivaatiota ja poltetta tehdä, jotta saa tulosta. Kun motivaatiota ei enää tahtonut löytyä, niin halusin tehdä alanvaihdon”, Marko kertoo.

Edellisessä työssään vakuutusedustajana Marko oli päässyt tutustumaan teollisuuden yrityksiin tehdessään useiden konepajojen työkoneisiin vakuutuksia. Metalliala jäi aikanaan mieleen, kun hän jutusteli erään konepajan johtajan kanssa.

”Juteltiin siinä niin hän sanoi, että uusia työntekijöitä ei meinaa löytyä millään. Ei edes rahan kanssa. Se jotenkin kuulosti mun mielestä aika hyvältä!”

”Sitten siitä oli jäänyt varmaan kummittelemaan takaraivoon. Kiinnostus metallialaa kohtaan ajan myötä kasvoi”, Marko kertoo.

Koulun penkille pitkäksi aikaa istuminen ei kuulostanut houkuttelevalta vaihtoehdolta Markolle, vaan jokin nopeampi ja käytännönläheisempi tapa piti löytää. Sosiaalisessa mediassa tuli vastaan mainos, jossa Outokummun alueelle etsittiin useisiin yrityksiin oppisopimuskoulutuksella eri teollisuuden tehtäviin työntekijöitä. Yksi haettavista rooleista oli CNC-koneistaja, joka ehdottomasti kiinnosti Markoa eniten. Marko päättikin rimpauttaa rekrytoinnista vastaavalle Baronalla.

”Päätin soittaa ja kysellä olisiko tällaisella nelikymppisellä kaverilla minkälaiset mahdollisuudet päästä mukaan. Itsellä oli semmoiset ajatukset, että ei tämmöistä kaveria niin helposti oteta ja mieluummin otettaisiin nuoria."

”Rekrytoijan kanssa jutelleena, minulle jäi kuva, että minunlaisella hakijalla on ehdottomasti etuna nuoriin se, että olen jo asettunut paikkakunnalle perheineni, enkä ole heti muuttamassa uudelle paikkakunnalle vaikkapa naisen perässä. Ja iän puolesta tässähän ollaan vasta puolessa välissä työuraa”, Marko sanoo.

Marko oli myös osoittanut motivaationsa paikkaan kertoessaan olevansa niin tosissaan, että on valmis irtisanoutumaan vakituisesta työstään. Yllätyksekseen Marko valikoitui mukaan oppisopimuskoulutusryhmään ja uusi työ CNC-koneistajana Outokummussa Okun Hammaspyörässä odotti. Myyntityöstään lopputilin ottaminen ja ihan uusi ammatti hieman jännitti, kun alanvaihdosta tulikin totta, mutta fiilikset uudesta työstä oli positiivisen odottavaiset.

Sopiva työ = onnellinen mies

Nyt 4 kuukautta työtä ja oppisopimuskoulutusta takana, Marko on ollut erittäin tyytyväinen alanvaihtoonsa. Noin 2-3 kertaa kuukaudessa hän käy ammattiopistolla ryhmän mukana opiskelemassa teoriaa ja loput työpäivät tehdään ihan oikeita töitä. Konepajalla CNC-koneella vieressä on opastanut kokenut ammattilainen ja hän on päässyt oppimaan, miten töitä oikein tehdään. Vastuutakin on annettu heti alkuun.

”Opastaja sanoi minulle, että ’istuppa alas niin minä näytän mitä tämä tehhään’ ja minä sitten kirjoitin vihkoon kaikki, miten kappaleita työstetään. Alkuun sitä teki, vaikka ei ymmärtänyt mitä tapahtuu mistäkin mutta nyt olen oppinut ymmärtämään”, Marko kertoo.

Myyntityön paineet ja epäsäännölliset työajat ovat vaihtuneet tietynlaiseen huolettomuuteen konepajalla. Samalla elämänrytmiin on tullut muutosta vuorotyön muodossa. Joka toisen viikon Marko tekee aamua ja joka toisen iltavuoroa. Marko kertoo pitävänsä uudesta rytmistään:

”Aamuvuoroviikoilla olen kivan aikaisin kotona ja iltavuoroviikoilla voin viedä lapset aamulla kouluun ja viettää päivän tehden omia puuhiani. Vaikkapa snookeria pelaten. Perhekin on rytmittynyt tämän kanssa tosi hyvin.”

Ammatinvaihto on tuntunut oikealta peliliikkeeltä ja Markon puheista kuulee elämän hymyilevän. Kotona ei tarvitse miettiä myyntipaineita, asiakkuuksia tai kalenterimerkintöjä. Hommia on toki takana vasta lyhyt pätkä, mutta Marko uskoo viihtyvänsä hommissa vielä hyvinkin pitkään.

”Jotenkin on tuntunut aika helpottavalta. Tämä on niin erilaista hommaa. Toivottavasti ei ole pelkkää alkuviehätystä. Työpaikallakin on erittäin kiva ilmapiiri ja työnjohdosta lähtien kaikki on tosi hyvin hoidettu”, Marko sanoo.

Alanvaihtoa miettivälle Marko suosittelee oppisopimuskoulutusta ja ihmettelee hieman metallialan osaajapulaa:

”Juuri juttelin kaverini kanssa metallialasta, kun se ei ole kovin mediaseksikäs ala ja nuoriso ei ole hakeutumassa alalle töihin. Vähän ihmettelen, koska nämä työthän ovat nykyisin oikeastaan kokonaan mukavia ja siistejä sisätöitä. Oppisopimuskoulutus on kyllä äärettömän hyvä ja helppo tapa vaihtaa alaa, että on kyllä helppo suositella!”

 

Baronalla on jatkuvasti uusia hakuja erilaisiin koulutusmahdollisuuksiin käynnissä, joiden kautta voit löytää itsesi uudesta ammatista, esimerkiksi teollisuuden alalla!

Katso teollisuuden työpaikat!

Aiheet: TyöelämäuraAlanvaihtouratarinateollisuusTyö ja elämä

Kirjoittanut:

Esa Roponen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää