Työnhaun alussa: Näin onnistut työhaastattelussa

Työnhaun alussa: Näin onnistut työhaastattelussa

Elina Salla 10.5.2021

Panit työhakemuksen minttiin ja kutsu haastatteluun kilahti sähköpostiin? Mahtavaa. Ja jännittävää. Monelle työhaastattelu onkin se kaikista pelottavin ja haastavin paikka koko työnhakuprosessissa, sillä niin moni asia voi mennä pieleen. Onneksi työhaastatteluun voi valmistautua ennakkoon. Lue vinkit, mitä haastattelupäivää odotellessa kannattaa tehdä!

Työhaastatteluvinkki 1: Haastattelu on keskustelu

Ihan ensimmäisenä kannattaa laittaa asiat perspektiiviin: Työhaastattelu on keskustelu muiden joukossa ja rekrytoija on ihan normaali ihminen - eli paniikki seis, sillä tämä on mahdollisuutesi todella loistaa. Rekrytoijat eivät halua piinata tai kiusata sinua - vaan löytää hyvän ja osaavan tyypin.

Toki haastatteluun on tärkeä valmistautua huolellisesti, mutta oikeastaan vastaukset yleisimpiin kysymyksiin on mietitty jo CV:ta ja hakemuskirjettä tehtäessä. Kun olet huolella pohtinut omat vahvuutesi, on haastattelu vain hetki, jossa kerrot niistä. Ja mikä tärkeintä, saat itse lisää tietoa haettavasta työpaikasta. Odota siis haastattelupäivää innolla, älä paniikissa. 

Jännitystä voi lieventää myös valitsemalla asun valmiiksi ja tutkimalla etukäteen reitin ja matkan haastattelupaikalle. Kun ole hyvissä  ajoin haastattelupaikalla, jätät itsellesi tärkeitä minuutteja aikaa ennen H-hetkeä rauhoittua ja keskittyä tulevaan sessioon.

Vinkki: Onko kyseessä sittenkin videohaastattelu? Täsmävinkit videohaastattelussa onnistumiseen

Työhaastatteluvinkki 2: Mieti etukäteen esimerkit

Tyypillisimmät työhaastattelukysymykset liittyvät yleensä työmotivaatioosi, taitoihisi ja aiempiin kokemuksiisi. Näitä kysymyksiä voi harjoitella etukäteen listaamalla käytännön esimerkkejä ylös muistiin. Mieti esimerkiksi, mitkä ovat vahvuuksiasi, miten toimit tiimissä, millaisia asioita arvostat työpaikassa ja mitkä ovat suurimpia onnistumisiasi. Näihin kysymyksiin on hyvä miettiä valmiiksi tiiviit tarinat, joista kuvastuu työssä tarvittavat taidot.

Ja jos ei muuta, voit kertoa reippaasti, että kokemusta ei vielä ole päässyt kertymään, mutta olet todella motivoitunut oppimaan – tai kertoa onnistumisen kokemuksia vapaa-ajan tai harrastustoiminnasta.

Vinkki: Mieti myös, mitä haluat kysyä rekrytoijalta. Parhaat kysymykset nousevat aidosta kiinnostuksesta työtä kohtaan, mutta jos et keksi muuta, kysy esimerkiksi työilmapiiristä, tyypillisestä työpäivästä tai tulevista tiimikavereista. Näin saat tärkeää tietoa mutta myös osoitat konkreettista kiinnostusta työpaikkaa kohtaan!

Katso lisää vinkkejä työhaastatteluun videolta:

Työhaastatteluvinkki 3: Kerro, jos jännittää

Jännitys yleensä hälvenee, jos siitä uskaltaa puhua ääneen. Rohkeimmat siis kertovat heti työhaastattelun aluksi, että tilanne hieman jännittää ja näin antaa rekrytoijalle mahdollisuuden rentouttaa tilannetta. On nimittäin kaikkien etu, että hakija tuntee olonsa mahdollisimman mukavaksi.

Jos tuntuu, että punastuu, sekoaa sanoissaan tai unohtaa jotain tärkeää, ei kannata hävetä tai vaipua  penkin alle – nämä ovat kaikki luonnollisia reaktioita meille kaikille. Paras tapa taklata äkilliset häpeän tunteet on mennä huumorilla eteenpäin. Tekevälle sattuu ja karavaani kulkee. Todennäköisesti haastattelija ei sitä paitsi edes huomannut punoitusta poskillasi tai tarkkoja sanamuotojasi.

Vinkki: Pelkäätkö erityisesti jäätymistä? Jos pää lyö tyhjää, käännä keskustelu takaisin rekrytoijan puoleen. Mieti muutama kysymys etukäteen, joita voit käyttää jos omat sanat ja aivot menevät solmuun.

Työhaastatteluvinkki 4: Muista myös elekieli

Ääneen puhuminen kannattaa, mutta joskus sanattomat jutut ovat oleellisempia. Omaa työmotivaatiota ja persoonaa voi tuoda esiin myös elekielellä, kuten katsekontaktilla, hymyllä, kohteliaalla käytöksellä ja läsnäololla. Nämä saattavat jännityksen pyörteissä jäädä vähemmälle, jolloin rekrytoijalle voi tulla hakijasta välinpitämätön kuva. Kun sinusta huokuu hyvä fiilis ja into olla paikalla, se jää myös rekrytoijan mieleen.

Tsemppiä työhaastatteluun!

Vinkit työn­hakuun
Vinkit työn­hakuunMillainen on hyvä ansioluettelo, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Lue vinkit työnhakuun.Lue vinkit työnhakuun