Nämä kolme työelämätaitoa aikuinen voi oppia koululaiselta

Yrityskyla-banneri

”Kerro suurimmasta saavutuksestasi!” Moni voi kokea vaikeaksi muotoilla vastausta tähän yleiseen työhaastattelukysymykseen. Vastauksen yhteydessä nousee usein esille jokin onnistuminen, jossa omat arvot, kiinnostuksen kohteet ja vahvuudet ovat kohdanneet ja niitä on voinut hyödyntää. Mikäli näitä ei osaa nimetä itselleen, niitä on vaikea esitellä muille. Onneksi omista vahvuuksista lähdetään liikkeelle jo peruskoulussa ja nykyään edistetään näin itsetuntemusta pienestä pitäen. Entä jos koulunpenkillä ei ole tullut istuttua vuosikymmeniin? Mitä jo työelämässä olevat voivat oppia tämän päivän peruskoululaisilta? 

Positiivinen asenne

Ainakin selvä asia on, että nuorilla on asenne työelämää kohtaan kohdallaan. Yli 80 prosenttia nuorista odottaa innolla työelämää (Nuorten tulevaisuusraportti 2019). Pessimisti voisi todeta, että eiväthän ne nuoret tiedä, mistä työelämässä on kyse. Uskallan väittää, että kyllä he jo aika hyvin tietävät. Yritykset ja organisaatiot tarjoavat nuorille jo paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua työelämään. Työelämään tutustumisjakso, eli TET, täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Uusia TET-malleja kehitellään paraikaa – miltä kuulostaa esimerkiksi ryhmässä tehtävä InnovaatioTET

Kesätyömahdollisuudet ja -kokemukset on tunnistettu tärkeäksi tavaksi tutustua eri aloihin ja työnantajiin. Lisäksi eri organisaatioissa halutaan tarjota merkityksellistä työkokemusta nuorille myös harjoittelun tai oppisopimuksen muodossa. Tämän päälle on kehitetty innovatiivisia työelämäsimulaatioita, kuten Yrityskylä, jossa jo kuudesluokkalainen pääsee tekemään työhakemuksen ja työskentelemään oikeiden organisaatioiden toimintaan perustuvissa tehtävissä, 12-vuotiaalle sopeutetulla tasolla. 

"Yrityskylästä löytyy eri alojen toimijoita, myös pienois-Barona, jossa oppilaat toimivat esimerkiksi toimitusjohtajana, rekrytointikonsulttina ja asiakkuuspäällikkönä. Yrityskylässä tulee moni ennestään tuntematon ala ja työtehtävä tutuksi!"

Työ on parhaimmillaan tapa toteuttaa itseään ja asenne on varmasti kohdillaan, jos tiedät mikä saa sinut syttymään. Hae rohkeasti eri alojen työnantajien työpaikkoja ja panosta aikuisenakin löytämään ja tunnistamaan asiat, jotka edesauttavat sinun positiivista asennettasi! Mikä on se jokin asia, joka saa sinut odottamaan seuraavaa työpäivää?

Rohkeus kysyä apua

Yrityskyla-nostokuva-Barona

Vaikka nuoret tutustuvat jo monella tapaa työelämän toimijoihin, he janoavat lisää konkreettista työtä ja työelämätaitojen opetusta (Nuorten tulevaisuusraportti 2019). Nuoret siis tunnistavt kaipaavansa apua. Kun tällainen tarve lausutaan ääneen, pystyvät ympäröivät toimijat reagoimaan. Tätä tarvetta varten on esimerkiksi luotu Duunikoutsi-applikaatio (löytyy sovelluskaupoista), jonka avulla nuoret voivat harjoitella vapaa-ajalla työelämätaitoja ja työelämän pelisääntöjä, koulussa tapahtuvan opetuksen ohessa. 

Digitalisaatio mahdollistaa tiedonhankinnan ajasta ja paikasta riippumatta. Toiset taas eivät voi sietää ajatusta, että omaa osaamista kehittäisi digitaalisten työvälineiden avulla. 

"Työelämässä pitäisi uskaltaa lausua ääneen minkälaista tukea tarvitaan ja pohtia kohderyhmille sopiva tapa edistää osaamista."

Osaaminen on tärkeää sekä yksilön motivaation, että organisaation kehittäminen kannalta.  On kuitenkin vaikea kehittyä, jos ei uskalla tunnustaa, että kehityskohteita löytyy. Kun tunnistat mitä osaamistasi haluat edistää, kysy rohkeasti apua!

Palautteen antaminen ja vastaanottaminen

Nuoria motivoi onnistuminen ja niin varmasti jokaista aikuistakin. Motivaation ylläpitäminen ja syveneminen syntyy mielekkäiden tehtävien ja haasteiden kautta. Ja kun onnistutaan, pitää osata antaa myönteistä palautetta, niin muille kuin itselleen. Kehittävä palaute on niin ikään tärkeää. Itse- ja vertaisarviointi on jo arkipäivää peruskoulussa. Onko se teidän työpaikallanne? 

"Palautteen antamiselle ei tarvitse olla erikseen varattua tilaisuutta, vaan kaikki voivat edistää palautekulttuuria työpaikallaan. Kahvitauollakin voi sanoa, mikä työkaverin teko teki vaikutuksen. Ja kehuihin sopii vastata vaan että kiitos!"

Vastuullinen työnantaja mahdollistaa onnistumisen kokemuksia kaikille työntekijöilleen, iästä ja tehtävästä riippumatta. Kun positiivisella asenteella varustettuna kysyy apua ja kehittää osaamistaan, saa varmasti myönteistä palautetta omasta panoksestaan. Tällöin on helpompi vastata siihen, mikä on suurin saavutus työelämässä. 

Heidi Enbacka toimii aluepäällikkönä Talous ja nuoret TATissa. TAT on yhdistys, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. 

Barona on mukana Yrityskylä-toiminnassa, joka on TATin kehittämä pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan saaden leikisti palkkaa tekemästään työstä.


New call-to-action

Aiheet: TyöelämäUravinkitTyönhakuOsaaminenTyötraineri

Kirjoittanut:

Heidi Enbacka

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Avoimet_työpaikat