.Net Developerin kannattaa havainnollistaa ideoitaan konkreettisella tasolla

.Net Developerin kannattaa havainnollistaa ideoitaan asiakkaalle konkreettisella tasolla

Haemme nyt Iriba Oy:lle .NET Developeria ja rekrytoinnin yhteydessä onkin mainio sauma tutustua Juha Viitajokeen, joka tietää millaista on työ IT-projekteissa autoalalla ja tietää myös, miten .NET Developerin ja asiakkaan yhteispeli sujuu parhaiten.

Juha Viitajoki työskentelee Iriballa integraatioasiantuntijana ja hän on työskennellyt konsulttina K-Auton (ent. VV-Auto) asiakkuudessa jo vuodesta 2011. Hänen vastuullaan on muutosten suunnittelu ja arkkitehdin rooli: hän määrittelee muutoksia ja toteuttaa niitä.

Integraatioasiantuntijana Juha on päässyt työskentelemään integraatioiden lisäksi myös esimerkiksi web-käyttöliittymien, web servicen ja API:en parissa. Juhan tekemät API:t tukevat monia muiden osapuolten toteuttamia sovelluksia.

”Tämä on paljon monipuolisempi rooli, kuin valtaosassa yrityksissä. Isoissa taloissa on usein yksi henkilö jokaiseen prosessivaiheeseen: yksi henkilö tekee front end -suunnittelun, seuraava henkilö toteutuksen, yksi tsekkaa API-rajapinnat, joku hoitaa tietokantasuunnittelun ja seuraava vielä tekee sen toteutuksen. ”

Juha on miettinyt kaikkiin toteutuksiinsa mahdolliset tiedonsiirrot ja rajapinnat läpi yhdessä front end -kehittäjien kanssa sekä tehnyt back end -toteutukset näihin. Hän on tehnyt ideoinnin, suunnittelun, toteutuksen, testauksen ja dokumentoinnin:

”K-Autolla olen päässyt tekemään kaikkea, täällä on tietynlainen vapaus toteuttaa ja tehdä. Koen, että minuun ja tekemiseeni on luotettu.”

 

K-autolla työpäivät koostuvat erilaisten toteutusten edistämisestä, tietokantojen päivityksestä ja ongelmien paikannuksesta

 Juhan päivät koostuvat erilaisten käynnissä olevien toteutusten edistämisestä ja uusien ideoimisesta – uusia ideoita arvostetaan K-autolla kovasti. Toteutusten toimeksiannot tulevat pääsääntöisesti K-auton IT-osastolta, josta myös Juha hakee toteutuksilleen hyväksynnät. Kun K-Autolta tulee tarve, he kommunikoivat tämän Juhalle ja odottavat Juhalta valmista toteutusta sekä ratkaisuja ongelmiin. Juhalla on 5-6 K-Auton palvelu-/tuotepäällikköä yhteyshenkilöinään ja hänen työtään ohjaa K-Auton kehitysjohtaja.

Juha tekee myös datan latauksia tekstitiedostoista tietokantaan eräajotyyppisesti: tehtaalta tulee säännöllisesti uutta aineistoa, jolle pitää tehdä automaattinen lataus tietokantaan ja mahdollisesti myös käyttöliittymää tämän lisäksi. Juhalla on vapaus miettiä itse, miten tiedot viedään tietokantaan ja miten käyttöliittymät toteutetaan.

Juha saa säännöllisesti yhteydenottoja erilaisista ongelmatilanteista, jotka näkyvät Juhan tekemissä web-käyttöliittymissä tai muissa toteutuksissa, mutta johtuvat usein muissa järjestelmissä olevista virheistä. Tyypillinen virhe saattaa olla esimerkiksi AX-ympäristössä olevassa rajapinnassa, joka tuottaa väärää tietoa. Näissä tilanteissa Juha on paikantanut ongelman lähteen ja ohjannut henkilöä raportoimaan ongelmasta järjestelmän ylläpitäjälle.

Millaisia toteutuksia K-Autolla pääsee tekemään?

Juhan mielestä hänen yksi parhaista toteutuksista on ollut huollon verkkovarauksen toteutus ja koodaus, joka on käytössä myös kuluttajille. Palvelun kautta voidaan varata auton määräaikaishuoltoja, renkaan vaihtoja, pesuaikoja ja niin edelleen.

Tässä toteutuksessa on front end -toteutuksessa ollut mukana ulkoinen kumppani. Juha on tehnyt K-autolle huollon työpöydän, web-portaaliin, joka on K-auton jälleenmyyjien ja oman henkilökunnan käytössä. Hän on luonut myös toisen portaalin K-auton sisäiseen käyttöön, jossa on K-auton oma ylläpito ja liiketoiminnan raportointi. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia erilaisia taustajärjestelmiä, API:ja mm. K-Auton huollon verkkovarastolle ja ”Oma auto” -palvelulle sekä rakentanut huoltopuolelle huolenpitosopimuslaskurin.


Juhan vinkit .NEt developerina  menestymiseen 

Työssä tarvitsee eniten C# -koodausta ja .Net:iä, jonkin verran myös Java-koodausta sekä SQL Server-osaamista – tätä Juha on käyttänyt myös paljon ja tehnyt muun muassa tietokantatauluja sekä proseduureja.

Kun käyttöliittymiä lähdetään suunnittelemaan, niin asiakkaalla ei ole välttämättä selkeää kuvaa siitä, mitä he tarvitsevat tai haluavat, tai he eivät pysty kuvailemaan tarvettaan riittävän tarkasti. Juhan mielestä on ollut helpointa tehdä ensin ”jotain”, jotta asiakas pääsee testaamaan käyttöliittymää ja sitten jatkokehittää iteroiden.

”Tämä on ollut kaikille toimiva malli, kun minulla on ollut jokin konkreettinen juttu, mitä näyttää”, toteaa Juha.

Juhan virallinen työnantaja on Iriba Oy, jota Juha suosittelee lämpimästi työnantajana: Iriban toimitusjohtaja on säännöllisesti yhteyksissä Juhaan ja kyselee kuulumiset. Juha kuvailee toimitusjohtajaa todella reiluna ja hyvänä tyyppinä ja työnantajana kaikin puolin. Iriban työntekijät kokoontuvat muutaman kuukauden välein erilaisten virkistysiltojen merkeissä: ”Me menemme usein yhdessä syömään tai kuntoilemaan, mikä on kiva, koska muuten heitä ei arjessa näe.” Iriba on Juhan mielestä yritys, jossa ei ole juurikaan byrokratiaa, kaikki hoituu todella nopeasti ja mutkattomasti yhdellä puhelulla – Juhan sanoin: ”suit sait sukkelaan!”

Haemme nyt Iriba Oy:lle .NET Developeria, lue lisää avoimesta työpaikasta täältä. 

Lue lisää avoimesta tehtävästä

 

Aiheet: ITTyöyhteisöt

Kirjoittanut:

Leila Mahiout

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää