”Nyt teen työtä, jossa koen itseni tärkeäksi”

Puolankalainen Alpo Siira oli yli 35 vuotta postinjakajana, kunnes olkapäät alkoivat vihoitella ja kivut tekivät työnteon mahdottomaksi. Alpo löysi uuden, itselleen merkityksellisen ammatin nuorten parista.

Alposta, 53, on parhaillaan tulossa mielenterveys- ja päihdepuoleen erikoistunut lähihoitaja. Hänen äänestään kuuluu lähes pikkupoikamainen palo uutta ammattia kohtaan. Tie uuteen työhön ei kuitenkaan ole ollut helppo.

Pitkään kestäneen postiuransa aikana Alpo ehti työskennellä postimiehenä ja ryhmävastaavana. Olkapäät alkoivat kuitenkin vaivata ja ne ehtivätkin usean vuoden ajan haitata Alpon työtä: kolmisen kertaa hän yritti palata työhön. Leikkauksista huolimatta toista olkapäätä ei saatu kuntoon. Alpo jatkoi sinnikkäästi työtä niin pitkään, että se oli mahdotonta ja hän tajusi että jotain oli tehtävä, jos hän toivoi pysyvänsä työelämässä.

 

Uusi työ löytyikin kotikunnasta

Vakuutusyhtiön kautta Alpo päätyi Barona Professin valmentajan Susanna Saranlinnan asiakkaaksi. Alpo ja Susanna alkoivat kartoittaa uramahdollisuuksia Puolangalla, jossa Alpo perheineen asuu. Alpo ja Susanna tiedostivat heti alkuun, että työllisyysnäkymät olivat Puolangalla erittäin huonot. Paikkakunnalla asuukin vain noin 2700 henkilöä. Koulutustaustaa miehellä oli vain peruskoulu ja postimieskurssi.

Nopeasti Susannan kanssa jutellessa kävi ilmi Alpon halu auttaa nuoria. Myös mielenterveyspuoli oli ollut pidemmän aikaa mielessä. Näistä kiinnostuksen kohteista löytyi se uusi ura, jolle tähdätä: tällä hetkellä Alpo käy oppisopimuksella lähihoitajakoulua, ja vuonna 2019 hän on valmis mielenterveys- ja päihdepuolentyöhön erikoistunut lähihoitaja. Parhaillaan Alpo työskentelee Puolangassa työvalmentajan työparina – ja tulevaisuudessa toivookin, että työt jatkuisivat.

 

Ottaako pää uutta tietoa vastaan?

 Alpo kertoo iloinneensa mieluisan koulutuspaikan löytymisestä ja kokevansa intohimoa tulevaa ammattia kohtaan. Opiskelujen alkaessa hänellä oli silti suuri pelko, ottaako yli 50-vuotiaan, pitkään fyysistä työtä tehneen pää mitään uutta tietoa enää vastaan.

Tämä pelko osoittautui turhaksi, kun ensimmäiset tenttirutiinit löytyivät. Alpo kannustaa muitakin rohkeasti lähtemään vähäksi aikaa koulun penkille. ”Jokaisesta kurssista on läpi päästy”, Alpo hehkuttaa. 

Uudessa ammatissa 17-28-vuotiaiden nuorten parissa, mielenterveys- ja päihdepuolen lähihoitajana Alpo pääsee kokemaan erityistä onnistumista, sellaista mitä hän ei edes vanhassa ammatissaan kokenut.

”Kun saan syrjäytyneiden nuorten asioita edes vähän eteenpäin, tuntuu että teen oikeasti jotain järkevää”, Alpo sanoo.

Vaikka nyt palaset ovat kohdillaan, ei Alpon tie uuteen koulutuspaikkaan kuitenkaan ollut täysin mutkaton; sen löytämisessä kesti useita kuukausia. Alpo ja hänen valmentajansa Susanna molemmat painottavat koulutuspaikan löytämisessä aktiivisuutta ja sinnikkyyttä. Alpo painottaa, että jos haluaa paikan, pitää ryhtyä hommiin.

 ”Vaihtoehtona oli jäädä toimittamaan tyhjää sohvalle. Nyt saa tehdä jotain palkitsevaa ja hyödyllistä ja kokea itsensä tärkeäksi.”

 
Alposta on hienoa myös kokea turvaa siitä, että kun koulu on paketissa, tulee ammatti lähihoitajana työllistämään vielä pitkään.

Arki tuntuu hymyilevän Alpolle, eikä vain uuden ammatin vuoksi. Alpo sai vastikään myös toisen tittelin: ukki. Yllä olevassa kuvassa näkyykin Alpon sylissä Jamiel, 2 kuukautta.  Ympärillä ovat myös tytär Anni, vaimo Tarja sekä poika Antti. 

 ”On hienoa, että pystyy leikkimään lapsenlapsen kanssa ilman että tarvitsisi kärsiä vanhoista edellisen työn aikaisista jatkuvista kivuista!” Alpo sanoo.

Toivotaan, että uudelle perheenjäsenelle periytyy ainakin osa Alpon sinnikkyyttä ja positiivista elämänasennetta. 


Barona Professi auttaa henkilöt uusille, paremmille urille. Lue lisää  ja katso videolta, kuinka Tonille löytyi unelma-ammatti pitkien työkykyhaasteiden jälkeen. Webinaarissamme voit myös kuulla, miten työnantaja voi konkreettisesti vaikuttaa henkilöstön työkykyyn:

New Call-to-action

Aiheet: Työntekijätarinat

Kirjoittanut:

Laura Heikkinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action