Kun taistelu superbakteereita vastaan on arkea

Soili Perttunen - pieni

Soili Perttunen, Orion Diagnostican laborantti istuu vastapäätäni ja hymyilee vienosti. Äkkiseltään ei uskoisi, että lempeän näköinen Soili on ollut yrityksen palveluksessa jo vuodesta 1984, niin kirkkaasti hänen silmänsä tuikkivat keskustelumme aikana. Kaikkien vuosien jälkeen Soili on vieläkin täynnä innostusta ja rakkautta omaan työhönsä. 

”Opiskelin Turussa laborantiksi Turun teknillisessä ammattikoulussa. Ennen Diagnosticaa ehdin olla töissä Turussa muutamassa paikassa, mutta kun pääsin tänne koin löytäneeni oman paikkani”, Soili toteaa tyytyväisenä. 

"Näin Hesarissa ilmoituksen, hain paikkaa ja tässä sitä nyt sitä ollaan, useampi vuosikymmen myöhemmin”.

Soili toimii Diagnosticalla laboranttina, mutta on myös SAP-järjestelmän key user. Monen vuoden harjoittelu on tuottanut tulosta ja nykyään hän auttaa loppukäyttäjiä  toiminnanohjausjärjestelmän ongelmatilanteissa rautaisella ammattitaidolla. ”Parasta työssäni on ehdottomasti sen monipuolisuus”, toteaa Soili ja jatkaa, ”osastollamme on myös oikein hyvä henki. Työkavereiden kanssa voi hyvin pohtia eri asioita, eikä kukaan kavahda jos kysyy apua”. Se onkin selkeästi yksi Diagnostican vahvuuksista työnantajana, töitä tehdään yhdessä, samaa köyttä vetäen, yhteinen tavoite selkeästi mielessä.

Taistelu superbakteereita vastaan

Orion Diagnosticalla työ on konkreettisesti superbakteereita vastaan taistelua. Yrityksen tuotteet tukevat terveydenhuollon ammattilaisia oikeiden hoitopäätösten tekemisessä ja potilaan tilan seuraamisessa.

”Aina välillä havahdun kuinka hyvää työtä me täällä teemme, sillä arki vie mennessään, enkä ajattele, että taistelemme superbakteereita vastaan, vaikka sitähän me teemme. Välillä aina havahtuu, että ehkä tässä ihan hyvää työtä tehdään”, Soili pohtii vaatimattomasti.

Ei kahta samanlaista päivää

Vuosien varrella laborantin työ on muuttunut paljon, tuotteita jäänyt pois, uusia tullut tilalle. Arki rullaa painollaan. Kahta samanlaista päivää ei kuitenkaan ole. ”Olen viihtynyt aika hyvin, sillä työni on ollut tosi monipuolista ja meidän osastolla on erittäin hyvä henki. Työkaverit ovat kivoja ja heitä tuleekin varmasti ikävä kun jään eläkkeelle parin vuoden päästä”, Soili kertoo avoimesti.

”Olen oppinut alan, ja kaiken mitä teen päivittäin, täällä. Toki joitain talon ulkopuolisia kurssejakin olen käynyt, mutta laborantin työ opitaan käytännössä lähes kokonaan työpaikalla tekemällä”. 

Diagnosticalla laborantin työ poikkeaa hieman siitä, mitä se saattaa monessa muussa paikassa olla: ”Meillä tehdään tuotantoa, mikä on jopa mielenkiintoisempaa kuin normaali laborantin työ. Näen konkreettisesti mitä olen saanut aikaan ja se kannustaa tekemään työn entistä paremmin”, Soili kertoo tyytyväisenä.  

Tarkka, tarkempi, laborantti

Laborantin työ vaatii erityistä tarkkuutta, mutta Soili hoitaa työnsä rutiinilla, kokemuksen tuomalla varmuudella. Silti koskaan ei voi olla liian tarkka, ja ohjeet tulevat tarpeen, varsinkin monimutkaisissa prosesseissa, jolloin niitä tulee seurata tarkasti.

Työturvallisuus on myös aikaa myöten tiukentunut. Työtakki pitää olla, samoin hanskat, hiusmyssy ja suojalasit. Kuulosuojaimet korkeiden äänten ja ultraäänten vuoksi. Ja jos on omat silmälasit, saat suojalasit vahvuuksilla. ”Valmistan  ja testaan raaka-aineita yrityksemme valmistamiin terveydenhuollossa käytettäviin diagnostisiin testeihin, jolloin työturvallisuus on erityisen tärkeää. Jokaisen meistä tulee suojata itsensä ja valmistettavat tuotteet, koska käytämme työssämme paljon erilaisia kemikaaleja. Ei tätä työtä voi tehdä muuten. Mutta koska tiedän, että työturvallisuus on meillä niin hyvin hoidossa, en murehdi sitä, vaan tiedän, että hommat ovat kunnossa. Työskentelen turvallisessa ympäristössä”, kertoo Soili.

Työ jää työpaikalle

”Asun Lohjalla ja kuljen tänne päivittäin kimppakyydillä. Tulen seitsemäksi ja lähden kolmelta. Nautin siitä, että voin jättää työni tänne ja pystyn keskittymään omaan aikaani täysillä.”

”Rakastan puutarhanhoitoa ja mökillä oloa, se tasapainottaa mukavasti vaativaa työarkea. Ja pian minusta tulee mamma, ja se jos jokin onkin jännittävää”, toteaa Soili onnellisena.

Tutustu tuotantotyöntekijän työhön Orion Diagnosticalla ja tehtävään tästä:

Aiheet: TuotantoTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Seija Lappalainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää