Ota kaikki irti lomautusajastasi!

blogikuva_lomautus

Tuliko lomautuslotossa päävoitto ja seuraavien kuukausien aikana vapaa-aikasi on lisääntynyt huimasti? Lomautus voi tuntua maailmanlopulle niin taloudellisesti kuin ajankäytön, itsetunnon ja sosiaalisten verkostojen kannalta.

Tietysti tilanne on harmillinen ja iso kolaus monella elämän osa-alueella. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä lomautusajan voi käyttää enemmän kuin hyödykseen ja palata töihin entistä parempana versiona itsestään. Muista kuitenkin olla armollinen itsellesi, sillä epätietoisuus ja uuteen tilanteeseen sopeutuminen voi kuormittaa mieltä. 

PANOSTA OSAAMISEN KEHITTÄMISEEN

Lomautuksen aikana on hyvä keskittyä miettimään omaa osaamistasi ja käyttää aikaa sen kehittämiseen. Avoimet yliopistot, avoimet ammattikorkeakoulut sekä erilaiset yksityiset toimijat tarjoavat laajalla skaalalla erilaisia kursseja ja samalla voit mahdollisesti tukea suomalaista yrittäjyyttä.

"Mieti mitkä aiheet sinua kiinnostavat ja millainen uusi osaaminen voisi auttaa sinua saavuttamaan omat tavoitteesi tulevaisuudessa."

Itse olen jo pitkään haaveillut psykologian aineopintojen suorittamisesta ja kävikin ilmi, että nyt ne saa Itä-Suomen yliopistolta puoleen hintaan, kun olen aikanaan opinahjosta valmistunut. Kannattaa siis tsekata olisiko oppilaitoksilla hyviä tarjouksia oman osaamisen kehittämiseen ja samalla unelmien toteuttamiseen.

Tarvitseeko osaamisen kehittämisen olla aina vakavaa ja ammatillisesti kehittävää? Ei tietenkään, vaan nyt voi olla hyvä hetki opetella jokin taito, jonka olet aina halunnut osata, mutta aikaa ei vain ole ollut. Kiinnostaako sinua esimerkiksi käsilläseisonta, maalaaminen, meditaatio tai vaikkapa jokin uusi kieli? Internet on pullollaan opetusvideoita ja pienellä korvauksella saa myös laajempia kurssikokonaisuuksia ihan sinne kotisohvalle asti.

Jos opintokärpänen sitten puraisee ja iskee innostus opiskella lisää, voi olla aika miettiä myös ihan tutkinto-opiskelua. Korkeakoulujen osalta yhteishaku on juuri päättynyt, mutta syksyllä on jälleen uusi mahdollisuus hakea (2.9-16.9.2020). Sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen osalta myös avoimen kautta suoritetut kurssit voidaan myöhemmin hyväksi lukea tutkintoon tai voit jopa hakea väylän kautta suoraan opintoihin.

Opinnot eivät siis todellakaan mene hukkaan. Muista myös yksityiset tarjoajat, joiden kautta voi suorittaa ammattitutkinnon tai täydennyskursseja lyhyemmässä ajassa. Esimerkiksi HubSpotissa voi suorittaa ilmaiseksi monenlaisia sertifikaatteja.

MITEN VÄLTTÄÄ KASSAVAJE?

Lomautus herättää usein huolia siitä, miten pärjää taloudellisesti ja riittävätkö tulot kaikkeen pakolliseen. Jos et vielä harrasta tulojen ja menojen kirjaamista ylös tai budjetointia, nyt voi olla hyvä hetki aloittaa. Käy läpi kulusi ja mieti, mistä voisit kenties karsia. Jos kuntosalisi on edelleen auki, laita se tauolle ja nauti liikkumisesta ihanassa keväisessä luonnossa. Vaikka joka paikassa painotetaan suomalaisten yrittäjien tukemista, voi nyt olla järkevämpää ulkona syömisen sijaan ostaa vaikka kotimaisia ruokia ja laittaa niistä edullisesti hyvää ruokaa itse.

Rahaa toki saa työttömyyskassan tai Kelan kautta, jos ei kassaan kuulu. Samaten on mahdollista hakea asumistukea. Tulevaisuutta ajatellen kannattaa harkita kassaan liittymistä. Talous kun on ajoittain epävarmaa ja yllättäviä tilanteita voi syntyä erikoistenkin asioiden seurauksena. Tutustu eri kassavaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopiva oli se sitten ihan pelkkä työttömyyskassa tai liiton jäsenyys muillakin eduilla.

Nyt voisi olla hyvä hetki jossitella sitä, miksi ei ole säästänyt sukan varteen tai aloittanut sijoittamista aikaisemmin. Tätä parempi vaihtoehto on kuitenkin oppia ja aloittaa tutustuminen sijoittamiseen ja säästämiseen. Kun oman talouden saa jälleen kohennuttua, voi käynnistää toiminnan. Sijoittamisessa ja säästämisessä kun tärkein ja vaikein teko on nimenomaan se aloittaminen.

Katso Kasva talousguruksi -afterien puheenvuorot, jossa mm. Martin Paasi jakaa vinkkejään sijoittamiseen. Muita hyviä ja hauskoja sisältöjä säästämisestä ovat mm. Rahapodi ja Mimmit sijoittaa.  

VERKOT VESILLE SOMESSA

Moni tuskailee myös sen tosiasian kanssa, että yksin tai perheen kanssa karanteenissa ollessaan, sosiaalinen verkosto pienenee ja kanssakäyminen muiden kanssa vaikeutuu. Toki hyvänä puolena on se, että nyt voi hyvällä omallatunnolla keskittyä viettämään aikaa perheen tai kumppanin kanssa. Yksin asuville tilanne voi tuottaa isommat haasteet, kun ketään ei ole paikalla jakamassa ajatuksiasi. Onneksi on keksitty videopuhelut ja nyt voikin olla erinomainen aika panostaa ystävyyssuhteiden hoitoon. Itse olen huomannut, että on tullut pidettyä paremmin ja laadukkaammin yhteyttä ystäviin erityksessä ollessani.

Verkostoituminen onnistuu näinä päivänä sosiaalisen median kautta vaivattomasti. LinkedIn suorastaan pursuaa erilaisia verkostoitumisketjuja, joissa voi verkostoitua itseään kiinnostavien ammattilaisten kanssa. Mikset sinäkin siis tarttuisi toimeen ja lisäisi verkostoosi mielenkiintoisia tyyppejä ja jopa lähtisi keskustelemaan aiheista joko omaan alaasi tai muuten kiinnostavaan alaan liittyen?

Parhaimmillaan verkostot ovat jopa sopineet Teamsin tai Skypen kautta sparrailusessioita, jossa jokainen osallinen voi jakaa mielipiteitään ja keskustella asioista. Tämä tarjoaa opintojen ohella erittäin hyvän mahdollisuuden oppia uutta ja syventää omaa osaamistaan, sekä tuo varmasti sisältöä ja sosiaalisuutta päivään.

AIKA ALOITTAA HENKILÖBRÄNDÄYS?

Tämän päivän työelämässä korostuu henkilöbrändi ja sen luominen. Itse olen kokenut sen haastavana ja työläänä asiana kaiken muun kiireen ja kohelluksen ohessa. Miten haluaisin tuoda itseäni esille? Millaista sisältöä tuottaisin, että saisin esiteltyä itseni kiinnostavasti? Haluaako kukaan edes kuulla ajatuksiani? Lisääntyneen vapaa-ajan myötä sinulla on ainakin aikaa etsiä tietoa ja tutustua mielenkiintoisiin henkilöihin sekä selvittää, miten he ovat itsensä brändänneet onnistuneesti.

Pikkuhiljaa ehkä rohkaistut myös itse ja voit alkaa brändäämään itseäsi sosiaalisessa mediassa. Kannattaa aloittaa sisällöntuotanto pienin askelin ja itseä kiinnostavista aiheista tai oman asiantuntijuuden aiheista. Kun suhtaudut intohimolla aiheeseen, se välittyy varmasti myös lukijoille kiinnostavana sisältönä. Käytä tässäkin verkostoja apuna ja verkostoidu henkilöbrändäyksen asiantuntijoiden kanssa ja kysy heiltä vinkkejä ja neuvoja aloittamiseen ja henkilöbrändin kehittämiseen. Tämä voi olla kannattava teko sekä omaa työtä että mahdollista seuraavaa työnhakua ajatellen. Tai ihan vaan mukavaa ajanvietettä, jos tykkää tuottaa sisältöä.

MITEN PYSYÄ JÄRJISSÄÄN NELJÄN SEINÄN SISÄLLÄ?

Lomautukset, irtisanomiset sekä ylipäätään korona-aika ja sosiaalinen eristäytyminen voi olla henkisesti ahdistavaa. Huolta voi herättää oma ja läheisten terveys, yksinäisyys, toimeentulo, yhteiskunnan tilanne ja monet muut asiat. Siksi tärkeintä tänä aikana on ehkä kuitenkin keskittyä omaan hyvinvointiin ja ottaa aika palautumisen kannalta. Hektisessä arjessa kun jää todella vähän aikaa vain olla ja keskittyä omiin ajatuksiin, kun koko ajan pitää suorittaa.

Tee (taloudelliset ja yhteiskunnalliset rajoitukset huomioiden) niitä asioita, joista nautit. Katso koko päivä Netflixiä tai urheile kaksi kertaa päivässä, jos siltä tuntuu. Nyt ei tarvitse suorittaa elämää vaan voi ja täytyykin tilanteen epävarmuuden vuoksi ottaa ihan vain päivä kerrallaan.

"Älä tunne huonommuutta laiskottelusta tai siitä, että sinut on lomautettu."

Tilanne on varmasti jokaiselle hankala ja itsensä soimaaminen asioista, jotka eivät ole sinusta riippuvia, ei ainakaan auta tilannetta. Yrityksillä on nyt vaikeaa, jolloin näitä kipeitä ratkaisuja on vain pakko tehdä tulevaisuuden työpaikkojen vuoksi.

Lisääntynyt aika ainakin omalla kohdallani on johtanut siihen, että minulla jää enemmän aikaa pohtia sekä itseäni että ympäristöäni uudella tavalla. Olen tunnistanut asioita, joissa minulla on selkeästi kehitettävää ja myös asioita, joita toivon tulevalta ja joihin haluan jatkossa panostaa.

"Ota aikaa sille, että kirjoitat ylös haaveesi ja asiat, joita olet aina halunnut tehdä tai joita haluaisit juuri nyt tehdä, mutta et voi."

Tee myös suunnitelma siitä, miten aiot nämä toteuttaa ja tee listan kohdat läpi heti, kun tilanne normalisoituu. Henkilökohtaisten asioiden lisäksi nyt on oiva aika miettiä kenties omaa urasuunnitelmaa sekä työelämän haaveita ja toiveita jatkoa varten.

Olen todella suunnitelmallinen ihminen, joka haluaa tietää elämänsä pitkälle ennakkoon. Huono yhdistelmä näin ison kansallisen kriisin kanssa! Nyt aion ainakin oppia sen, että elän enemmän hetkessä ja teen asioita juuri nyt enkä "sitten, kun tämä ja tämä asia on kunnossa". Mikään kun ei ole varmaa ja yllättäviä asioita voi tulla niiden erinomaistenkin suunnitelmien tielle. Mitä sinä aiot oppia? 💭

Kirjoittaja Erica Ollikainen on Barona Financen rekrytointikonsultti, joka tekee työkseen rahoituksen ja taloushallinnon asiantuntijarekrytointeja. 

Ilmoittaudu mukaan webinaariin "Kohti digitaalista taloushallintoa - Case Mehiläinen"!

New call-to-action

 

Aiheet: TyöelämäUravinkitTyönhakuOpiskeluFinance CareersPoikkeustila

Kirjoittanut:

Erica Ollikainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Barona Hofficelife