Lopeta jo jahkailu – näin pääset eroon päätöksenteon vaikeudesta

Lopeta jo jahkailu – näin pääset eroon päätöksenteon vaikeudesta

Eeva Louko 4.5.2021

Tuntuuko päätöksien tekeminen vaikealta? Nykyaikana vaihtoehtoja on loputon määrä eikä kukaan kerro, mihin suuntaan kannattaa mennä. Vatvominen ja jahkailu ei  kuitenkaan kannata. Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaa kertoo, miten opit tekemään päätöksiä, joissa pysyt!

Mistä päätöksenteon vaikeudut oikein johtuvat?

Päätöksien tekeminen voi olla haastavaa monestakin syystä. Jotkut pelkäävät päätöksien mukana tuomaa vastuunkantoa, toiset taas kokevat lopullisen päätöksenteon hankalaksi ja jäävät mieluummin vellomaan ja ajelehtimaan välitilaan. Yksi saattaa ahdistua FOMO:sta eli pelkää jäävänsä paitsi, jos päättää jotain. On myös niitä, jotka ovat niin kiireisiä, etteivät ehdi tehdä harkittuja päätöksiä.

– Syyt päätöksenteon vaikeuteen ovat jokaisella yksilöllisiä ja kumpuavat eri asioista. Joillain päätöksenteon vaikeus johtuu esimerkiksi kasvatuksesta ja lapsuudesta. Vaatii tietoista asian muuttamista, ettei vain toista loputtomiin opittua toimintamallia, kuvailee Jaakko Sahimaa.

Hankalat tai epämiellyttävät päätökset ovat varsinkin kinkkisiä. Työelämässä esimerkiksi päätöksillä voi olla kauaskantoisia seurauksia ja negatiivisia vaikutuksia moniin. Silti päätöksiä odotetaan. Esimerkiksi irtisanoutuminen tylsästä työpaikasta lykkääntyy sen vuoksi, että pelkää pomon ja tiimin reaktiota.

– Usein myös sitä tietää jo, mitä pitäisi tehdä, mutta esimerkiksi muiden odotusten vastaisesti toimiminen voi tuntua ikävältä ja siksi lykkää päätöksen tekemistä. Voi olla eettistä ristiriitaa tai mielenpahoittamisen pelkoa. Siksi ei uskalla tehdä päätöstä, vaikka pitäisi, Sahimaa kuvailee.

Näin parannat omaa päätöksentekoasi – 5 vinkkiä

1. Luota intuitioon

Meillä on kaksi puolta: rationaalisesti ajatteleva sekä tunteella käyvä intuitiivinen puoli. Päätöksenteossa intuitioon kannattaa luottaa – mutta niin, että analysoi riittävästi päätöstä etukäteen rationaalisesti ja seikkaperäisesti, esimerkiksi listaamalla paperille plussia ja miinuksia tulevasta päätöksestä.

– Tunteen saaminen mukaan sitouttaa yleensä enemmän, mutta aivan täysin siihen ei kannata luottaa. Jos on täysin tunteen vietävissä, eivät päätökset isommassa kuvassa aina ole onnistuneita. Esimerkiksi irtisanoutuminen hetken huumassa ilman varasuunnitelmaa voi osoittautua huonoksi päätökseksi, Sahimaa kuvailee.

2. Visualisoi skenaariot

Mitä useampia vaihtoehtoja ihmisellä on, sitä vaikeampaa päätöksenteko usein on – ja sitä tyytymättömämpiä he ovat päätöksiinsä. Ihmismieli ajattelee lisäksi asioita herkästi mustavalkoisesti. Siksi on tärkeää pystyä kuvittelemaan eri vaihtoehtoja laajemmin. Hyvä apuväline on visualisointi ja skenaarioajattelu. Käytä vaikka ystävän tai ammattilaisen apua luomaan vaihtoehtojen kenttä ja selvittämään kaikki olemassa olevat eri vaihtoehdot.

– Sen jälkeen kartoita ja rajaa aidosti realistiset vaihtoehdot pieneksi määräksi. Lopulta sinulla on pöydällä vain pari vaihtoehtoa, joista valinta on helpompi tehdä. Muista kuitenkin, ettei täydellistä lopputulosta ole olemassakaan. Tavoite on häivyttää mustavalkoinen ajattelu, Sahimaa kertoo.

Miten päästä flow-tilaan?
Miten päästä flow-tilaan?Lue Jaakko Sahimaan parhaat niksit siihen, miten pääset työssäsi flow-tilaan.Lue flow’sta

3. Aseta deadline

Joskus päätöksenteon vaikeutta helpottaa se, että asettaa itselleen selkeän deadlinen. Kun takaraivossa on selkeä päivämäärä, jolloin päätöksen pitää olla tehty, usein mieli myös työstää asiaa eteenpäin, eikä päätös tunnu enää niin ylitsepääsemättömän haastavalta tehdä. Tämä tekniikka toimii isompien päätösten kanssa, ei pienten, päivittäisten päätösten kanssa.

– Ei-kiireellisten päätösten kanssa pitää antaa itselleen aikaa, mutta hallitusti. Päätöstä ei tarvitse tehdä sillä sekunnilla ja sitä voi kypsytellä rauhassa. Mutta aikaraamien antaminen itselleen auttaa luomaan positiivisen ilmapiirin päätöksen tekemiselle, Sahimaa sanoo.

4. Ulkoista itsesi

Joskus asiat ovat liian lähellä itseään ja siksi niitä ei näe selkeästi. Jos olet päätöksenteon kanssa aivan jumissa, voi olla hyvä idea irrottaa itsensä päätöksestä. Ulkoistamalla itsensä hetkeksi myös mieli selkenee.

– Astu päätöksenteon lähettyviltä kauemmaksi ja mieti, miten itse neuvoisit ystävää samanlaisessa tilanteessa. Minkä päätöksen neuvoisit hänet tekemään? Miksi neuvoisit juuri niin? Sahimaa kysyy.

5. Irrottaudu päätöksentekoväsymyksestä

Joskus hankaluudet saada selkeää päätöstä ulos kumpuaa siitä, ettei vireystila ole oikea. Niin sanottu päätöksentekoväsymys voi vaikuttaa negatiivisesti kykyysi toimia ja tehdä oikeita, kestäviä päätöksiä.

– Päätöksiä ei ikinä kannattaisi tehdä väsyneenä tai huonossa vireystilassa. Tee päätökset, kun olet parhaimmillasi ja sinulla on sekä energiaa että aikaa. Monelle virein ajankohta päivässä on aamulla, mutta voi olla, että sinulle sopii joku toinen hetki. Tutki omaa vireystasoasi ja mieti, milloin olet parhaassa vedossa. Ja tee päätökset silloin, Sahimaa summaa.