Paineensietokyky ja palautuminen kulkevat käsi kädessä - parhaat vinkit molempiin

 sahimaa_hyvinvointi_paakuva

Kestääko kanttisi painetilanteissa? Entä millä keinoin pidät huolta hyvinvoinnistasi työpäivän päätyttyä? Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaa antaa parhaat vinkit paineensietokyvyn parantamiseen sekä palautumiseen työelämän tiimellyksessä.

Ihmismieli on kuin kuminauha: Se joustaa yllättävänkin paljon erilaisissa paineistetuissa tilanteissa. Mutta jos pingotustilanne jatkuu pitkään tai jos kokonaiskuorma kasvaa liian suureksi, saattaa kuminauha katketa ja ihmisen hyvinvointi pettää.

- Kaikilla meillä tulee eteen stressaavia tilanteita niin työ- kuin henkilökohtaisessa elämässä. Onneksi paineensietokyky ja resilienssi ovat taitoja, joita jokainen meistä voi opetella, organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaa kertoo.

Paineensietokyky paranee altistumalla

Sahimaan mukaan paineensietokyky on tiivistettynä sitä, että ihminen pystyy kontrolloimaan toimintaansa, ajatteluaan ja tunteitaan myös niissä tilanteissa, jossa on mukana paljon stressiä ja niin sanottuna stressoreita.

Mutta miten välttää se, ettei paineistetussakaan tilanteessa kadottaisi mielen joustavuutta ja elastisuutta ja pystyisi toimimaan edelleen tehokkaasti ja palautumaan?

- Kokemuksen karttuminen lisää toki paineensietokykyä. Mutta erittäin hyvä tapa opetella sietämään painetta on myös altistaa itsensä sille, Sahimaa kuvailee.

Mieti siis, mitkä tilanteet ja millaiset asiat auttaisivat sinua sopivalla tavalla altistumaan stressille – ja sitä kautta kehittämään positiivisten kokemusten kautta paineensietokykyäsi? 

palautuminen on yhtä tärkeää 

Huippu-urheilijat keskittyvät palautumiseen lähes yhtä intensiivisesti kuin itse urheilusuoritukseensa. Palautuminen on erittäin tärkeää myös työelämässä menestymiseen. Tärkein palautumisen tehtävä on siis varmistaa, ettei mielen kuminauha jää pingotustilaan, vaan löystyy rentoon normaalitilaan riittävästi.

-  Oman hyvinvointinsa kannalta on hyvä huomata elämässään ne tekijät, jotka lataavat akkuja, ja ne, jotka syövät omaa henkistä energiaa.

Sahimaa nostaa neljä eri keskeistä tekijää, jotka auttavat riittävässä palautumisessa ja kuminauhan löystymisessä riittävästi uusia haasteita varten.

- Työn tai henkilökohtaisen elämän stressitekijöistä pitää päästä psykologisesti irrottautumaan. Toinen tärkeä tekijä on se, että omaa vapaa-ajan ajankäyttöään pitäisi pystyä itse hallitsemaan.

- Taidonhallintakokemukset eli esimerkiksi harrastukset, joissa voi hyödyntää osaamistaan ja uppoutua tekemiseen, ovat hyviä palautumisen lähteitä. Lisäksi rentoutumismenetelmät, kuten sauna tai luontoon meneminen on oleellinen palautumisen tekijä, Sahimaa summaa.

katso sahimaan vinkit videolta

Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa avaa videolla lisää paineensietokyvyn ja palautumisen mekanismeja.

Hyvinvointi_Barona

Lue lisää Jaakko Sahimaasta täältä.

kirja- ja lukuvinkit:

 

Miten päästä flow-tilaan - organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa kertoo

Aiheet: TyöelämäUravinkitVideotHyvää Työtä

Kirjoittanut:

Eeva Louko

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää