Paljonko on riittävästi?

 

blogikuva (1)

Paljonko on riittävästi? Vaikea kysymys. Kuka sen päättää ja miten sitä kannattaisi kulloinkin tarkastella? Elämä koostuu monenlaisista asioista. Elämän eri osa-alueita voisi kai kuvata myös korttitalona, jossa on perustukset ja päällä erinäisiä kerroksia. Painopistealueet vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Sellaista on elämä! Juuri nyt, kun elämme maailmanlaajuisesti poikkeustilanteessa, elämämme huojuvat – perustusten vahvuudesta riippumatta.

Keväällä iskenyt poikkeustilanne on pakottanut jokaisen muuttamaan totuttuja rutiineja ja hidastamaan tahtia monelta osin. Moni suomalainen työssäkäyvä aikuinen on juuri tällä hetkellä joko työtön tai lomautettu tai sitten töitä on enemmän kuin niitä ehtii työpäivän aikana tehdä. Arki on järkkynyt ja tasapaino kadonnut. Onneksi kuitenkin vain hetkellisesti, mutta kukaan ei voi varmaksi sanoa kauan poikkeustilanne kestää ja mitä tapahtuu, kun se on ohi. Tietämättömyys siitä mitä tulevaisuudessa tapahtuu kuormittaa meitä jokaista enemmän kuin normaali arki.

Minkä verran eri osa-alueille sitten pitäisi antaa aikaa ja voimavaroja kriisin keskellä? Mistä tietää milloin on panostanut riittävästi itseensä, työelämään, perheeseen, ystäviin? Ei sitä oikein tiedä mistään. Ainakaan kukaan tai mikään ulkopuolinen ei sitä voi kertoa. Se on hyvä muistaa ja yrittää hyväksyä.

Toisinaan valinnat omien resurssien oikeasta kohdistamisesta aiheuttavat turhautumista sekä riittämättömyyden tunnetta. Täytyy olla, tai ainakin opetella olemaan, itselleen armollinen ja hyväksyä se, että kaikkea ei ehdi eikä pysty tekemään samaan aikaan täydellä panostuksella.

KUKA MUUTEN ON SE, JOKA VAATII?

Joskus tulee tunne, että yksilöön kohdistuva vaatimuslista on loputon. Siinä kohtaa on hyvä tarkastella, kuka vaatimuslistan on asettanut. Kuka on se joku: muut, yhteiskunta, ympäristö, kulttuuri vai sittenkin jokainen ihan itse. Sitä mietin toisinaan.

"Itselleni avainoivallus on taannoin ollut se, että oikeastaan asioita, joita minun ”pitää tehdä” on loppuen lopuksi aika vähän."

Ja parasta on se, että minulla on vaikutusvalta niihin pakollisiinkin asioihin, ainakin joltain osin. Kun lakkaa vastaamasta jonkun ulkopuolisen odotuksiin ja miettii, että tärkeintä on tyydyttää omat tarpeet ja odotukset, on taakka jo jonkin verran kevyempi. Se vaatii rohkeutta ja luottamusta siihen, että minä itse tiedän, mikä on minulle oikea suunta.

Myönnettäköön silti, että kyllä sitä itsekin osaa itselleen listaa luoda. Ja sillä on taipumus kasvaa sitä mukaan, kun saavuttaa jotain. Valmista ei siis tule. Eikä se kai ole tarkoituskaan. Olen kääntänyt asian omassa mielessäni positiiviseksi ja ajattelen niin, että elämä on hienoa ja täällä on niin paljon asioita, joita haluaisin kokea ja tehdä. Minun yhtenä tehtävänäni on rakentaa tämä oma elämäni sellaiseksi, joka miellyttää minua ja läheisiäni – parhaalla mahdollisella tavalla kussakin tilanteessa.

Tyytyväisyys tappaa kehityksen”, olen myös kuullut sanottavan. Pitäisikö se tulkita niin, että jatkuvasti pitäisi tavoitella enemmän ja sittenkin kun saavuttaa tavoitteensa, ei saisi olla liian tyytyväinen, jottei vaan sorru jatkossa tyytymään ”liian vähään”, alisuorittamaan tai jämähdä mukavuusalueelleen. Vai voisiko ajatella niin, että yhden tavoitteen saavutettuaan voisi taputtaa itseään olkapäälle. Olla tyytyväinen itseensä ja siirtyä seuraavien askareiden pariin.

Kunpa osaisi nauttia kaikesta siitä, mitä ympärillä on juuri nyt! Eikä murehtia siitä, mitä oli joskus tai tavoitella jotain, mitä on ehkä vasta tulevaisuudessa. Osaisi päästää irti asioista ja siirtyä eteenpäin. Kaikki kokemukset rikastuttavat meitä, mutta joistain asioista tai ajatusmalleista olisi hyvä osata myös luopua. Muuten vaatimuslistalla on uhkana täyttyä ja pursuta yli henkilökohtaisen kantokyvyn.

TEE VALINNAT OMIEN ARVOJESI MUKAAN

Uusi tilanne haastaa mieltä. Kun emme tiedä tulevaisuudesta ja tuntuu, että omat vaikutusmahdollisuudet juuri nyt ovat aika vähäiset, on taas kerran tarkasteltava omia tavoitteita ja toimintatapoja. Itse olen huomannut, että selviytymiskeinoni kriisin keskellä on se, että yritän säilyttää mieleni tyynenä. Kun ajatukset ja mieli meinaavat karata liian kovaan vauhtiin, yritän kirjaimellisesti keskittyä hengittämään – palata tähän hetkeen sekä omiin arvoihini.

"Se, että tuntee omat arvonsa auttaa muutostilanteissa ja myös kriisin hetkellä."

Arvoon nouseekin oma henkilökohtainen arvomaailma ja tärkeimpien arvojensa tunnistaminen. Kun annan arvojeni johtaa valintojani ja ajankäyttöäni, olen oikealla tiellä. Kun uskallan rohkeasti kuunnella intuitiotani, sydämeni ääntä ja mennä sitä kohti, vaikka se poikkeaisi valtavirrasta, olen oikealla tiellä. Oman kokemukseni mukaan arvopohjaisten valintojeni myötä en myöskään kuormita itseäni liikaa enkä täten uuvu. Kun valintani kumpuavat syvältä ja ovat omasta mielestäni oikeita, silloin niille riittää energiaa ja halua löytää aikaa. Silloin minä myös saan enkä vain anna.

Huolimatta arvojen tunnistamisesta ja pyrkimyksestä elää niiden mukaan, tulee silti miettineensä joskus, että mikä on tarpeeksi ja riitänkö minä sittenkään? Rehellisyyden nimissä aina vastausta ei ole helppo saada. Eikä vähiten siksi, että kukaan ulkopuolinen ei sitä voi yleensä antaa. Kunpa voisikin, koska usein ympärillämme olevat ihmiset ovat lempeämpiä vaatimuslistojensa kanssa kuin me itse.

Tärkeintä on aloittaa työskentely itsensä ja omien arvojen ja riittävyyden tunteensa kanssa. Siihen tarvitaan myötätuntoa itseä kohtaan, kykyä nähdä oma toiminta suhteessa muihin sekä ehkä tärkeimpänä se, että uskaltaa pureutua omien tuntemustensa syntysijoille. Itse olen saanut oivalluksia sekä vapauttanut itseni tietyistä hiljaisista vaatimuksista, kun olen rehellisesti kohdannut ”vaateeni” ja kyseenalaistanut ne.

Uskon, että silloin kun olen oppinut riittämään itselleni, riitän myös muille. Kuinka olo keveneekään, kun saa tuntea riittämättömyyden sijaan riittävyyttä.


Tule mukaan luomaan iloa työelämään ja jaa päivän kohokohta hofficeltasi! #hofficelife

New call-to-action

 

Aiheet: TyöhyvinvointiTyöelämäTyöelämän taidot

Kirjoittanut:

Petra Autinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Barona Hofficelife