”Parhaat projektipäälliköt uskaltavat kääntää rattia”

Esitimme kolme kysymystä  projektipäällikön työstä Tuomo Koskenvaaralle, joka on yksi 13.6. järjestettävän Barona IT:n Peer Talkin puhujavieraista. Tuomo on työskennellyt projektien parissa liki 20 vuotta. Hän vastaa projektipäälliköiden IPMA-sertifiointitoiminnasta Projektiyhdistyksessä, on mukana kirjoittamassa kirjaa Under the Hoodissa ja päivätyönään työskentelee asiakastoimeksiannoissa sekä vetää projektipäällikkötiimiä Sofigatella.


Mitkä ovat modernin projektipäällikön tärkeimmät taidot?

”Sinnikkyys viedä asiat loppuun, kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja hyvät viestintätaidot muodostavat perustan”, Tuomo linjaa. Näiden avulla projektipäällikkö kykenee ymmärtämään ja hallitsemaan eri osapuolten odotuksia, joka on oikeastaan koko tekemisen ydin. Ehdottoman hyödyllistä on toki myös hahmottaa nykytekniikkaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia – itse projektin, mutta sen lisäksi myös projektipäällikön työn näkökulmasta. ”Tekoäly ja automaatio tulevat jatkossa hoitamaan entistä suuremman osan muun muassa raportoinnista sekä hallinnosta”, Tuomo uskoo.

 

Miten projektipäällikön työ vuosien saatossa muuttunut, vai onko?

Tuomon mukaan paljon on muuttunutkin, mutta tärkeimmät asiat ovat toisaalta edelleen pitkälti samoja: jo aiemmin mainitut kokonaisuuksien hahmottaminen, loppuunvientikyky ja viestintätaidot ovat edelleen keskiössä. Muutokset liittyvät esimerkiksi projektien omistajien ja sidosryhmien ”kasvaneeseen kellotaajuuteen” – tuloksia ja valmista odotetaan yhä nopeammin. Samaan aikaan projektinaikainen tekeminen saattaa olla kilpailutettu äärimmilleen, ja pienimmätkin päätökset alistettu erilaisten ohjausryhmien käsiteltäväksi.

”Jotta projektipäällikkö selviää tästä kunnialla, on erittäin tärkeää, että hän voi itsekin uskoa projektinsa tavoitteisiin ja suunnitelmaan”, Tuomo sanoo. Jos ei onnistu perustelemaan projektinsa tavoitteita tai aikataulua edes itselleen, silloin kannattaa nostaa käsi pystyyn ja sparrata niistä projektin omistajan kanssa.

 

Mikä erottaa hyvän projektipäällikön keskinkertaisesta?

”Keskinkertainen projektipäällikkö istuu autossa apukuskin paikalla, ja raportoi sidosryhmille, että meidän olisi muuten pitänyt äsken kääntyä vasemmalle. Parhaat projektipäälliköt istuvat kuskin paikalla, ja uskaltavat kääntää rattia oikeaan suuntaan silloin, kun siihen on tarvetta”, Tuomo täräyttää.

Mutta miten sitten kasvaa keskinkertaisesta parhaaksi? Tuomon vinkki on, että kannattaa tuntea omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Heikkouksiin keskittymälläkin voi toki kehittyä, mutta vain parhaita puolia vahvistamalla voi kehittyä huipulle.

Haluatko kuulla lisää Tuomon ja muiden puhujiemme kokemuksia ja vinkkejä projektielämässä selviämiseen?
Tule mukaan Barona IT:n Peer Talkiin 13.6., ja tapaat Tuomon lisäksi myös muita projektityön ammattilaisia.
Me tarjoamme snacksit ja oluet. Tervetuloa!

Peer-Talk-Project-Manager-2020-Ilmoittaudu

Aiheet: Tulevaisuuden työITIT työ

Kirjoittanut:

Joel Kinnunen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
peer-talk-project-management-register-now