People in Finance: Jaakko Hirvonen, Commercial Project Manager

peoplein

 

Jaakko Hirvonen työskentelee Commercial Project Managerina Siemens Energyllä. Aiemmin hän työllistyi Barona Financen kautta toiselle Siemens-yhtiölle, Siemens Gamesa Renewable Energylle. Tutustu Jaakon uratarinaan ja työtehtäviin tarkemmin. 

 

KUKA OLET?

Moi! Olen Jaakko, kohta kolmekymppinen ja alun perin Espoosta kotoisin. Valmistuin vuonna 2017 Turun Kauppakorkeakoulusta, jossa opiskelin laskentatoimea ja rahoitusta.

Kauppakorkeaan hakeutuminen oli minulle suhteellisen selkeä valinta, vaikka lukion alkupuolella haaveilin myös lääketieteellisestä ja teknillisestä korkeakoulusta. Tuntui kuitenkin, että omat vahvuudet ovat enemmän kaupallisen puolen tehtävissä. Laskentatoimi ja rahoitus tuntuivat selkeiltä, yleispäteviltä ja sopivalla tavalla teknisiltä tieteiltä, joiden opiskelun koin erityisen hyödylliseksi monenlaisten itseäni kiinnostavien työmahdollisuuksien vuoksi. 

Opiskeluaikoinani olin LähiTapiolassa vakuutus- ja korvauspuolen tehtävissä ja gradua kirjoittaessani Euroclearilla arvopaperimarkkinoiden selvitystyötä ja arvo-osuusjärjestelmän ylläpidon tukitoimintoja hoitamassa.

Valmistumisen kynnyksellä vuonna 2017 aloin etsimään ensimmäistä oman alan täysipäiväistä työpaikkaa laskentatoimen ja rahoituksen parista. Siemens Gamesalla oli Barona Financen kautta avoinna mielenkiintoinen Warranty Controllerin paikka, johon hain ja tulin valituksi. Nykyään olen töissä Siemens Energyllä Commercial Project Managerina. 

 

Miten kiinnostuit tehtävästä ja miten olet edennyt urallasi?

Tuolloin tähtäimessäni oli työpaikka kansainvälisestä isosta yrityksestä. Tuuliturbiineita valmistava ja niiden huoltopalveluja  tarjoava Siemens Gamesa Renewable Energy täytti nämä odotukset. Olin ensin reilut puolitoista vuotta Warranty Controllerina, jonka jälkeen reilun vuoden Commercial Project Managerina Baronan kautta.

Commercial Project Manager -tehtävässä toimin Ruotsiin pystytettävien uusien tuulipuistojen kanssa, mikä avasi myös mahdollisuuden muuttaa Ruotsiin ja työskennellä yrityksen Tukholman konttorilta.

Halusin tarttua tähän mahdollisuuteen, koska koko muu taloustiimimme työskenteli Tukholmassa ja läsnäolo heidän kanssaan helpotti uudessa tehtävässä työskentelyä etenkin sen alkuvaiheessa. Viiden kuukauden mittainen Tukholma-elämä tarjosi myös mahdollisuuden nähdä erilaista työkulttuuria ja kehittää kielitaitoa.

"Näin Ruotsiin muuton arvokkaana mahdollisuutena sekä nopean oppimisen että ulkomailla työskentelyn näkökulmasta". 

Huhtikuun 2020 puolivälissä aloitin sitten pitkälti samanlaisessa kaupallisen projektipäällikön tehtävässä Siemens Gamesan omistajan, Siemens Energyn, omana työntekijänä.

 

Kertoisitko tarkemmin mitä vastuita rooliisi on kuulunut?

Warranty Controllerin tehtävässä työskentelin Suomessa ja Liettuassa sijaitsevien takuu- ja huoltosopimusten alaisten tuulipuistoprojektien parissa. Keskeisiä vastuualueita tehtävässä olivat osto- ja myyntitilausten tekeminen, hankintakulujen käsittely osana takuusopimusprosessia, projektin taloudellisen kehityksen seuraaminen ja raportoiminen johdolle

Jälkimmäiseen rooliini Commercial Project Managerina kuului käytännössä uuden tuulipuistohankkeen taloudellinen suunnittelu, toteutus ja valvominen yhdessä muun projektitiimin kanssa. Konkreettisesti tämä tarkoitti minun osaltani budjetointia, ostojen suunnittelua, laskutusta, laskujen hyväksymistä, projektin riskien ja mahdollisuuksien kartoittamista, sopimusasioiden hoitamista, mahdollisten virhevastuiden selvittämistä ja projektin oikeanlaista tulouttamista kirjanpitoperiaatteiden mukaisesti.

Edellisten lisäksi arkeen kuului runsaasti kokouksia, joita järjestettiin jokaisen puistohankkeen projektitiimin kanssa säännöllisesti. Taloushenkilölle tyypillisesti kaikkein kiireisintä aikaa olivat kuunvaihteet, jolloin normaalihommien lisäksi piti tehdä myös tietyt kirjanpidolliset rutiinit ja täsmäytykset.

 

mistä nautit eniten työssäsi?

Työssäni minua motivoi yhteisten päämäärien edistäminen ja uuden oivaltaminen. Nautin siitä, että tässä työssä on hyvä tasapaino. Saa tehdä sopivasti tiimityötä mutta myös itsenäisempiä tehtäviä, joita voi aikatauluttaa hieman vapaammin.

Lisäksi niin nykyisessä työssäni Siemens Energyllä kuin edellisissä tehtävissä Siemens Gamesalla mukavaa on se, että numeroiden lisäksi pääsee ratkomaan välillä hyvinkin konkreettisia haasteita. Hommat eivät ole aina vaan teoreettisia projektin lukujen miettimistä.

Pääsee vaikuttamaan ihan käytännön asioihin, kuten selvittämään esimerkiksi, mistä jokin tietty varaosa tulee hankkia, kuinka tullausprosessi maahan saapuville komponenteille hoituu tai mitä asioita on otettava huomioon projektin vakuutuksia hankkiessa. Se, että on lähellä sitä, missä konkreettiset asiat tapahtuvat, tarkoittaa myös nopeaa reagointia toimiston puolella.

 

Mikä on tärkeintä työssäsi onnistumisessa?

Mielestäni melkeinpä tärkeimpiä ovat asennepuolen asiat.Moni asia on ahkeralla ja sopivan uteliaalla asenteella otettavissa haltuun. On myös tärkeää pystyä viemään asioita oma-aloitteisesti eteenpäin, eikä luottaa siihen, että ne aina tapahtuvat itsestään.

"Ei ole haittaa tehdä hieman enemmän kuin pyydetään: esimerkiksi jos on 'luppoaikaa' kannattaa tutkia asioita ja miettiä niiden merkitystä."

Hyvät kommunikaatiotaidot, kielitaidot (ainakin englanti), tarkka ja huolellinen työote sekä Excel-osaaminen ovat myös tärkeitä onnistumisen kannalta yllättävän monessa tehtävässä. Niitä kannattaa siis kehittää jo koulun penkiltä asti, sillä ne ovat yleishyödyllisiä taitoja tämän alan tehtävissä. Uskon, että isoimmat työuraani edistäneet asiat ovat olleet juurikin oma-aloitteisuus, into oppia kokoajan lisää ja uteliaisuus uusia asioita kohtaan.

 

Ja loppuun - mitä tulevaisuuden urasuunnitelmia sinulla on?

Nykyiseen tehtävääni Siemens Energylla, kaupallisena projektipäällikkönä, kuuluu projektien lisäksi uutena osa-alueena myös Business Unit- controllointi eli liiketoimintayksikön talouden suunnittelu ja sen valvonta. Se kiinnostaa myös jatkossa ja olen innoissani, että pääsen oppimaan myös tätä puolta. Yleisesti ottaen tuntuu siltä, että olen nyt oikeassa paikassa ja hyvällä polulla.

Baronaa voin suositella oman kokemukseni perusteella ihan kaikille, joille löytyy sopiva työ. Erityisesti työuran alkuvaiheessa Baronan kautta työllistyminen voi olla todella sujuva vaihtoehto. Oma rekrytointiprosessini Baronan kanssa eteni nopeasti – ensimmäisestä haastattelusta paikan saamiseen meni noin 2-3 viikkoa.

Katso Barona Financen avoimet työpaikat ja tutustu muihin sisältöihin täältä


Miten teknologinen kehitys vaikuttaa taloushallinnon henkilöstön osaamisvaatimuksiin? Lataa webinaari "Kohti digitaalista taloushallintoa - Case Mehiläinen"!

New call-to-action

 

Aiheet: TyöelämäOpiskeluTyöntekijätarinatFinance Careers

Kirjoittanut:

Laura Heikkinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action