Teknisenä tuotespesialistina kansainvälisyys on osa arkea

blogi_mikko

”Tykkään hajottaa palasiksi ja koota takaisin yhteen. Haluan selvittää, miten asiat toimivat”, kuvailee Planmecan After Sales -tiimin röntgenlaitteista vastaava Mikko Hakomäki. Planmecalla etsitään uusia teknisiä tuotespesialisteja, joten lähdimme tutustumaan tuotespesialistina toimivaan Mikkoon ja hänen työhönsä.

Mikko istuu edessäni ja hymyilee aurinkoisesti. Miehen olemus hehkuu tyytyväisyyttä ja rauhallisuutta. Rauhallisesta luonteesta on tässä työssä varmasti etua, sillä kyse on kuitenkin asiakaspalvelutehtävästä, jossa usein joutuu hyppäämään uusiin tilanteisiin hetken varoitusajalla. On samaistuttava asiakkaan tilanteeseen nopeasti ja ratkaistava käsillä oleva ongelma, jotta työt voivat jatkua. Teknisen tuen lisäksi Mikko vastaa myös teknisten dokumenttien tekemisestä. Työkalujen käyttöäkään ei voi arastella. Välillä on vain käärittävä hihat ja ryhdyttävä tuumasta toimeen, jotta ongelmat ratkeavat.

Lukion jälkeen Mikko halusi jatkaa opintojaan. Erityisesti biologia, fysiikka ja kuvantamistekniikka kiinnostivat, ja kiinnostavat edelleen. Mikko hakeutui yliopistoon opiskelemaan sähkötekniikkaa. Pääaineeksi hän valitsi lääketieteellisen tekniikan. Valmistumisen jälkeen hän halusi töihin yritykseen, missä saisi toteuttaa oppimaansa ja pystyisi kehittymään edelleen. Planmeca oli looginen valinta. Yritys on Suomen mittakaavassa ainoa laatuaan, kotimainen, vakavarainen ja ainoa kokoluokassaan.

Planmeca on kotimainen perheyritys, mutta myös yksi maailman johtavista hammashoitolaitteiden valmistajista, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan ympäri maailmaa. Yrityksen Helsingin Herttoniemessä suunnitelluista ja valmistetuista tuotteista 98 % menee vientiin, joten työ on erittäin kansainvälistä. Kansainvälisyys näkyy vahvasti myös arjessa. Asiakasyrityksiä on yli 120 maassa – monenlaisia kulttuureita ja monenlaisia ihmisiä tekemässä yhdessä työtä onnistumisen eteen. Planmecan työntekijöitä yhdistää ylpeys työnantajastaan. On helppo olla tyytyväinen ja ylpeä työpaikastaan, jos hommat hoituvat, tuotteet ovat loistavia ja jokainen kokee olevansa merkittävä osa tiimiä.

”Päädyin Planmecalle töihin suoraan koulusta. Huomasin ennen valmistumistani, että yritykseen haettiin työntekijöitä, mutta siinä vaiheessa kun ryhdyin hakemaan, oli haku jo mennyt umpeen. Uskaltauduin kuitenkin laittamaan avoimen hakemuksen. Pariin kuukauteen ei kuulunut mitään ja olin jo luopunut toivosta, kunnes eräänä päivänä puhelin soi. Lauri, nykyinen esimieheni, kysyi haastatteluun. Kun työpaikkaa sitten tarjottiin, oli helppo vastata myöntävästi – olihan tämä juuri sitä mitä halusin.”

Kipinä lähti äidiltä

Kipinän tekniikkaan Mikko sai jo pienenä. ”Äitini oli sairaalassa töissä ja koko sairaalamaailma kiehtoi minua.” Pidin ajatuksesta, että työlläni olisi suurempi merkitys, samoin kuin äitini työllä oli. Juuri tuo hyvän tekeminen kulkee Mikon ajatuksissa koko ajan. Kuten varmasti jokaista työntekijää Planmecalla, myös häntä asiakkaiden hyvinvointi ja heidän auttamisensa motivoivat tekemään työnsä paremmin ja yrittämään joka päivä hieman enemmän.

Nurmosta Hämeenlinnan kautta Herttoniemeen

”Olen kotoisin Nurmosta, Seinäjoelta. Ennen muuttoani pääkaupunkiseudulle asuin kuitenkin pitkään Hämeenlinnassa. Muutimme vuoden alussa vihdoin Helsinkiin ja nyt on hämmentävää, kuinka paljon omaa aikaa minulla on, kun ei tarvitse enää istua pitkiä työmatkoja päivittäin”, Mikko kertoo hymyillen. Lisäaika tulee tarpeeseen, sillä Mikolle ja hänen vaimolleen on tulossa perheenlisäystä lokakuussa. ”Planmecalla on suhtauduttu isyysvapaaseen älyttömän hyvin. Isiä kannustetaan ottamaan vapaata ja minäkin sain kaiken sovittua hyvin, ilman mitään ongelmia.”

Aamulla puhelu Australiaan, iltapäivällä Tanskaan

Planmecalla kansainvälisyys on osa arkea ja moni matkustaa työn vuoksi. Mikko ei ole poikkeus. Hän viettää useita päiviä vuodesta muualla kuin kotimaassa, mutta kuten moni kollegansa, Mikkokin ajattelee, että työmatkat rikkovat mukavasti arkea ja antavat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin sekä kehittää kielitaitoa.

”Tämän työn myötä englannin kielen taitoni on vahvistunut. Lisäksi esiintymistaitoni ovat kehittyneet huimasti, enkä jaksa enää jännittää julkista puhumista.” Esiintymistaidon lisäksi myös asiakaspalvelutaidot kehittyvät kuin huomaamatta. Päivät rakentuvat asiakkaiden kanssa tekemisestä, ja päällimmäisenä ajatuksena on niin asiakkaiden kuin kollegoidenkin arjen sujuvoittaminen.

”Aloittaessani Planmecalla en osannut ajatella työn kansainvälisyyttä, mutta nyt se tekee työn merkitykselliseksi. On hienoa huomata, että pystyy auttamaan asiakkaita, olivat he sitten Afrikan Luandassa tai Australian Brisbanessa”, Mikko pohtii. Juuri tänä aamuna Mikko aloitti päivänsä puhelulla Australiaan, ja iltapäivällä olisi tarkoitus ottaa etäyhteys Tanskaan.

Maanantaisin on kiva mennä töihin

”Tiimimme on hyvin yhteen hitsaantunut. Olemme kaikki erilaisia, mutta toimimme hyvin yhdessä. Tuemme toistemme tekemistä ja autamme, jos joku tarvitsee apua. Minusta tuntuu, että viihdymme työssämme juuri tiimin takia niin hyvin.”

Parasta Planmecalla työskentelyssä on se, että mikään päivä ei ole edellisen toisinto. Vielä viiden vuoden jälkeen Mikko kokee työnsä tärkeäksi ja sopivan haastavaksi. Uuden oppimiseen kannustetaan, eikä koskaan tule sellainen olo, että on jämähtänyt paikoilleen. Tulevaisuus näyttää hyvältä ja on helppo nähdä itsensä jatkamassa samalla työnantajalla. ”Planmecalla on hyvät mahdollisuudet edetä tiimien välillä eri tehtäviin. Yritys antaa työntekijöidensä kasvaa sellaisiksi kun meidät on tarkoitettu”.

Planemeca etsii nyt uusia työntekijöitä, lue lisää alta:

Tutustu teknisen tuotespesialistin työhön Planmecalla ja tehtävään tästä:

Aiheet: EngineeringTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Seija Lappalainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää