Teknisenä tuotespesialistina ratkotaan ongelmatilanteita

blogi_jussi

Maanantai-iltapäivä ja on aika lähteä kotiin. Puhelin soi. Jussi Vainio vilkaisee kelloa ja ottaa puhelun vastaan. Teknikko Norjasta soittaa ongelmatilanteesta, jonka kanssa tarvitsee apua. Kylmän rauhallisesti Jussi ottaa etäyhteyden Norjaan ja löytää hetkessä ongelman syyn. ”Sohaisin oikeaan paikkaan ja ongelma ratkesi hetkessä”, kertoo Jussi vaatimattomasti. Kokemus on opettanut, mihin katsoa ensin ja mitä nappia kannattaa ensimmäiseksi painaa, jotta ongelmatilanteet ratkeavat mahdollisimman nopeasti. Kyse ei siis ole ”sohimisesta”, vaan rautaisesta ammattitaidosta. Lähdimme tutustumaan Jussiin ja hänen työhönsä, sillä Planmecalla etsitään uusia talentteja tuotespesialisteiksi. 

Jussi aloitti elektroniikkalinjan opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa vuonna 2010. Kun pakolliset opinnot olivat ohitse, hän mietti hetken, mitä valinnaisia kursseja valitsisi. Onneksi koulussa alkoi juuri sinä vuonna hyvinvointiteknologian linja. Valinnaisten opintojen suuntaa ei tarvinnut enää miettiä.

Vuonna 2013 Jussi ryhtyi miettimään insinöörityön aihetta ja sattui törmäämään Planmecan työpaikkailmoitukseen. Hän lähetti hakemuksen ja pääsi haastatteluun. ”Pääsin ensin kesätöihin ja inssityön aihekin tarjottiin siinä samalla”.

Valmistumisen jälkeen Jussi piti lyhyen tauon työelämästä ja matkusteli ympäri Aasiaa. Reissun jälkeen hänelle oli itsestään selvää, että hän palaisi takaisin terveysteknologia-alalle. ”Suomeen paluun jälkeen hain takaisin Planmecalle töihin, enkä ole katunut hetkeäkään. Olen oikeassa paikassa.”

Planmeca on kotimainen perheyritys, mutta myös yksi maailman johtavista hammashoitolaitteiden valmistajista, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan ympäri maailmaa. Yrityksen Helsingin Herttoniemessä suunnitelluista ja valmistetuista tuotteista 98 % menee vientiin, joten työ on erittäin kansainvälistä. Kansainvälisyys näkyy vahvasti myös arjessa. Asiakasyrityksiä on yli 120 maassa – monenlaisia kulttuureita ja monenlaisia ihmisiä tekemässä yhdessä työtä onnistumisen eteen. Planmecan työntekijöitä yhdistää ylpeys työnantajastaan. On helppo olla tyytyväinen ja ylpeä työpaikastaan, jos hommat hoituvat, tuotteet ovat loistavia ja jokainen kokee olevansa merkittävä osa tiimiä.

Tällä hetkellä Jussin toimenkuvaan kuuluu teknisen tuen antaminen jälleenmyyjille, teknisten koulutusten vetäminen sekä laiteasennuksiakin sopivassa määrin.

”Itse asiassa nautin siitä, että voin ottaa aina välillä ruuvimeisselin käteen ja kurkistaa konepellin alle. Nykyään meillä tosin on niin hyvät ohjekirjat, ettei sitä tarvitse tehdä niin usein”, Jussi pohtii tyytyväisenä.

Pehmeä lasku takaa helpon aloituksen

Planmecalla on helppo aloittaa työt. Kukaan ei ole valmis tehtävään suoraan koulun penkiltä, vaan työssä opitaan ja kehitytään. Työnantaja ymmärtää, ettei ketään kannata heittää syvään päähän ilman ohjausta ja asiaankuuluvaa koulutusta. Jokainen uusi työntekijä perehdytetään talon tavoille, he käyvät läpi useita koulutuksia, eikä ketään laiteta vastaamaan puhelimeen muutamaan ensimmäiseen kuukauteen. Planmecalla ollaan ylpeitä siitä, mitä henkilöstö osaa ja kuinka ammattitaitoisesti asiat hoidetaan.

”Viikon mittaisissa koulutuksissa revitään laitteet palasiksi ja katsotaan, mitä siellä sisällä oikein on, jotta opitaan mitä kone on syönyt”, kuvailee Jussi. Hän kävi itsekin läpi samat koulutukset, joita nyt vetää tyynen rauhallisesti vahvalla ammattitaidolla.

 

Potilas aina mielessä

Planmecalla työskennellään paljon tiimeittäin. Kun tehdään yhdessä, opitaan myös yhdessä. Haasteet ja ongelmat eivät tunnu niin isoilta, kun on oman tiimin tuki takana. Kukaan ei jää asioiden kanssa yksin. Toki töitä saa tehdä myös itsenäisesti, mutta suurin osa työstä on yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa ja heidän auttamistaan. Puhelin soi päivittäin ja keskustelut käydään usein englanniksi.

Koska yritys on terveysteknologia-alalla, on jokaisen planmecalaisen työn taustalla aina potilas, se syy miksi töitä tehdään, ja miksi tuotteita kehitetään jatkuvasti. Vaikka välillä on tekemisissä vakavienkin juttujen kanssa, kepeyttä löytyy juuri tiimistä.


työt jäävät toimistolle 

Planmecan yksi vahvuus on, että jokainen päivä on erilainen. Välillä on aidosti haastavia työtehtäviä, joissa saa hieroa aivonystyröitään, että ongelmiin löytyy vastaus. ”Pidän siitä, että saan vapaasti tehdä työni. Kukaan ei vahdi, menenkö hakemaan kahvia kesken päivän tai montako kuppia menee päivässä."

"Kunhan hoidan oman tonttini, kaikki ovat tyytyväisiä.”

Mukaan MATKALLE 20 kiloa työkaluja ja läppäri

Jokaisen teknisen tuotespesialistin toimenkuvaan kuuluu myös matkustaminen. Jos asiakas tarvitsee apua missä päin maailmaa tahansa, apuun lähdetään mahdollisimman ripeästi. Matkustuspäiviä ei ole niin paljon, että se alkaisi tympiä.

”Pakkaan mukaani yleensä vain 20 kiloa painavat työkaluni, läppärin ja henkilökohtaiset tavarat. Niillä pärjää mukavasti muutaman päivän.”

Yhteistä vapaa-aikaa ja positiivista palautetta

Planmecan After Sales -tiimiin kuuluu 15 henkilöä. Yhteishenki on todella hyvä, kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään ja moni viettääkin aikaa yhdessä myös työajan ulkopuolella. ”Tehdään parin kaverin kanssa yhdessä olutta ja ostettiin yhteinen venekin”, Jussi kertoo vilauttaen nopeasti punaisen puuveneen kuvaa puhelimestaan.

Tiimi on voimavara, josta saa voimaa silloinkin kun vastassa on hankalampi tilanne tai ongelma. Positiivista palautetta saa jatkuvasti esimieheltä ja se auttaa uskomaan omiin kykyihin, jolloin uskaltaa vaatia itseltään hieman enemmän.

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Planmeca on vakavarainen yritys, joka huolehtii työntekijöistään. Uraa pystyy hyvin rakentamaan yrityksen sisällä. ”Näen itseni työskentelemässä Planmecalla pitkään. CAD/CAM -homma on mielenkiintoista edelleen, sitä voisin jatkaa tuotekehityksenkin puolella. Minulla on siihen vielä paljon annettavaa”, Jussi kiteyttää.

Planmecalle haetaan nyt uusia työntekijöitä. Lue alta lisää:

Tutustu teknisen tuotespesialistin työhön Planmecalla ja tehtävään tästä:

Aiheet: EngineeringTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Seija Lappalainen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää