Ravintola-alan ammattilaiset odottavat malttamattomina töihin palaamista

Kokki

Meillä Barona HoReCassa lasketaan, jos ei nyt sekunteja, niin tunteja ensi maanantaihin, kun ravintoloiden ovet taas avataan. Tuntuu käsittämättömältä, etteivät alan yrittäjät vieläkään tiedä tarkkaan sitä, millä rajoituksilla ravintoloiden avaukset toteutuvat. Onneksi ala on täynnä sitkeitä ihmisiä, jotka ovat tottuneet ad hoc -tilanteisiin. Upeaa on, että uudelleentyöllistämisen tuessa otettiin huomioon myös vuokratyövoima, joka on elintärkeä osa ravintola-alan koko henkilöstöä. Meidän työntekijämme haluavat tietenkin takaisin töihin. Tekemään ja tarjoamaan ruokaa. Luomaan elämyksiä. Lue blogista Jeren tarina ja millä fiiliksillä hän palaa töihin!

Kulunut kevät on ollut aikamoinen koettelemus koko yhteiskunnalle, mutta erityisesti ravintola-alalle ja sen ihmisille. Mediassa on uutisoitu, kuinka ala on venynyt äärimmäisiin suorituksiin ja uusia innovaatioita on syntynyt esimerkiksi noutoruoan ja verkkokauppojen muodossa. Osa ravintola-alan ammattilaisista on löytänyt väliaikaisia töitä muilta toimialoilta, mutta tuhannet ja tuhannet työtekijät ovat yhä olleet lomautettuina.

Kuten suurimman osan alan ihmisistä, Jeren työt loppuivat kuin seinään maaliskuun toisella viikolla: 

”Olen työskennellyt Baronalla kokkina jo viitisen vuotta, ja kaikki on mennyt todella hyvin. Teen pääsääntöisesti vuoroja yhteen tiettyyn ravintolaan, joka tietenkin jouduttiin sulkemaan, kuten aivan kaikki muutkin ravintolat. Olo oli kyllä aika hämmentynyt”, Jere kertoo.

Mutta nyt kesäkuun koittaessa alkaa ainakin joltain osin uusi normaali ja moni työntekijä pääsee palailemaan takaisin sorvin ääreen. Myös Jere aloittaa työt maanantaina 1.6. klo 10.

”Täytyy sanoa, että vähän jännittää palata töihin ja miten pääsee takaisin siihen työfiilikseen. Mutta mieliala on ennen kaikkea positiivinen. Ihan mahtavaa päästä takaisin hommiin, koska onhan tämä ollut tämmöistä himassa kökkimistä.”

Ravintolat ovat edelleen haastavassa tilanteessa, sillä vaikka linjaus rajoituksista on tullut hallitukselta, tartuntalaki ja sen tuomat rajoitukset ravintoloiden osalta ovat edelleen eduskunnan käsittelyssä. Ja muutos lakiin tulee aikaisintaan vasta perjantaina, kun ravintolat avataan jo maanantaina. Myös ravintoloille annettavasta korvauksista ja uudelleentyöllistämisen tuesta koskevat asiat ovat epäselviä.

”Kyllä isot ketjut varmaan selviävät näiden rajoitusten kanssa, koska heillä on enemmän tilaa ravintoloissa turvavälien pitämiseen. Mutta pienille ravintoloille tämä tilanne voi olla todella paha ja ovia ei edes kannata avata”, Jere pohtii.

”Sen tiedän, että maanantai alkaa koulutuksella. Ja totta kai hygienia on entistäkin tärkeämpää. Se tosin on keittiössä ollut aina tärkeää, joten en näe siinä isoa muutosta. Ravintola-alasta on nyt puhuttu paljon ja se on toki hyvä, mutta kun seuraava iso uutinen tulee, kokit kyllä unohtuu. Toivoisin, että alaa ja sen tekijöitä arvostettaisiin enemmän. Uskon, että ihmiset palaavat ravintoloihin, koska omat pöperöt alkavat varmasti jo kyllästyttämään. Toivotaan, että he tukevat ravintoloita ja kuluttavat mahdollisuuksien mukaan.”

Yhteen sanaan tiivistettynä töihin paluu tuntuu Jerestä mahtavalta!

”Parasta työssä on työkaverit ja koko porukka. On kiva nähdä taas ihmisiä ja palata tuttuun tekemiseen. Kyllä työllä on todella iso merkitys siihen arkeen, ja vasta nyt sen on kunnolla huomannut.”

Aiheet: TyöelämäTyöntekijätarinatAjankohtaistaHotelli ja RavintolaHoReCa

Kirjoittanut:

Elina Salla

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää