Ravintola-alan pelikenttänä koko maailma

Sonja_opteam_960x640_2

Minulla on ollut elämässäni kaksi isompaa irtiottoa: muutto Australiaan kahdeksan vuotta sitten ja muutto Uuteen-Seelantiin, jossa vietin viime vuonna yhdeksän kuukautta. Olen aina rakastanut matkustelua. Uudet kulttuurit, maisemat, ihmiset ja luonto antavat ja opettavat paljon. Seikkailut tarjoavat energiaa vuosiksi eteenpäin. Kukkaroni ei kuitenkaan salli pidempiaikaista ulkomailla asustelua ilman työntekoa ja voisikin sanoa, että omien irtiottojeni mahdollistaja on ollut aina ja kaikkialla töitä tarjoava ravintola-ala.

KULTTUURIEN SULATUSUUNI

Päädyin ravintola-alalle puolivahingossa ja sen kummempia suunnittelematta. Australiaan muuttaessani tarvitsin pikaisesti töitä ja olin pannut merkille Sydneyn ravintoloissa vallitsevan rennon ja hauskan ilmapiirin. Pian jo harjoittelinkin kolmen lautasen kantamista ja viinipullon avaamista uudella työpaikallani. Työkaverini olivat eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta maailmaa: ravintolaa pyöritti lähes kymmenestä eri kansalaisuudesta hitsaantunut höyryjuna. Kaikkia meitä yhdisti rakkaus ruokaan ja juomaan, sekä ilo ja into palvella asiakkaitamme.

Sonja_opteam_2_640x960_2

Australia-vuoteni aikana opin ravintolatyön perusteet ja jatkoin samalla polulla Suomeen palattuani. Kahdeksan vuoden aikana olen saanut työskennellä upeiden eritaustaisten ihmisten kanssa useissa erilaisissa ravintoloissa. Eräs alan parhaista piirteistä onkin mielestäni sen monikulttuurisuus: harvassa ravintolassa työskentelee pelkästään paikallisia.

TYÖN ILOA JA INSTAGRAM-MAISEMIA

Menin toissa syksynä naimisiin. Sekä minulla että baarimestari-miehelläni oli jo jonkin aikaa ollut kaipuu maailmalle, ja pari viikkoa kestävän häämatkan sijaan päätimmekin toteuttaa unelmamme vuoden pituisesta seikkailusta toisella puolen maapalloa. Working holiday -viisumi Uudessa-Seelannissa oli helppo hankkia ja taaskaan rahaa ei tarvinnut säästää koko reissun ajaksi: työntekijöitä ravintoloihin ja baareihin tarvitaan myös siellä ja matkakassa karttui helposti reissun päällä.

Näimme häämatkamme aikana paikkoja, joiden luulin olevan todellisia vain Instagramissa. Teimme töitä kahdessa eri kaupungissa ja töiden välissä matkustelimme autolla ympäri Uutta-Seelantia telttaillen ja luonnosta nauttien. Hetken asuimme maan pääkaupungissa, Wellingtonissa, teimme töitä ja säästimme rahaa tulevia seikkailuja varten. Kuulostanee arkiselta ja tavallaan onkin juuri sitä, mutta tavallisen arjen luominen uuteen kotimaahan tarjoaa melkoisia onnistumisen kokemuksia. Lisäksi työpaikalla kehittyvät niin ammatillinen osaaminen kuin kielitaitokin, ja kollegoilta saa usein parhaat vinkit vapaapäivien viettoon.

MAAILMA TARJOTTIMELLA

Irtiottoni ulkomailla ovat ehdottomasti olleet parhaita päätöksiä elämässäni ja ne ovat opettaneet minulle monia taitoja, joita tulen hyödyntämään tulevaisuudessani, minne sitten ikinä päädynkin. Samaan kategoriaan sijoitan päätökseni astua ravintola-alalle.

Haluaisinkin sanoa jokaiselle seikkailunjanoiselle: pakkaa laukkusi, äläkä edes epäröi! Säästä rahaa sen verran, että pääset alkuun ja voit halutessasi myös lomailla. Perillä etsi töitä. Ravintola-ala tarjoaa valtavan kattauksen työpaikkoja kahviloista hienoihin ravintoloihin ja yökerhoihin, ja työtehtäviä löytyy niin salin puolelta, baarin takaa, kuin keittiöstäkin.

Ja jos haluat olla askeleen edellä, aloita ravintola-alan työt jo Suomessa reissurahaa hankkiessasi, niin osaat perusteet ulkomaille asettuessasi. Maapallo on valtava ja kohteita löytyy joka lähtöön, kulttuureista puhumattakaan. Kaikkia maailman ihmisiä yhdistää kuitenkin ruoka ja juoma, ja kaikkialla maailmassa niitä valmistetaan ja tarjoillaan. Kun olet töissä ravintola-alalla, voit työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Minne sinä haluaisit seikkailemaan?

Raflateam - ravintola-alan valmennus

-- --

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018 Opteamin blogissa. Opteam on nyt Barona.

 

Aiheet: KansainvälisyysUravinkitHotelli ja Ravintola

Kirjoittanut:

Sonja Koivula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää