Riskienhallinnan asiantuntijalta kysytään kanttia

 

riskienhallinta_blogi

Kuntarahoitus etsii itselleen parhaillaan riskienhallinnan asiantuntijaa. Kävimme selvittämässä, mistä oikein on kyse työssä Suomen kolmanneksi suurimmassa luottolaitoksessa.

Kuntarahoituksen toimisto sijaitsee Helsingissä Kampin sydämessä. Loistava sijainti tuleekin välittömästi puheeksi riskienhallinnan asiantuntijoiden Sanna Kalliokosken, Pekka Nurmon, Teo Hallin ja Anu Nyholmin kanssa.

”Ei ole sellaista paikkaa, mistä tänne ei pääsisi julkisilla. Lokaatio on ehdoton etu”, Sanna Kalliokoski hehkuttaa.

Sanna on ollut talossa joukosta pisimpään, pian 10 vuotta. Pesti Compliance-osastolla on hänen neljäntensä Kuntarahoituksen katon alla. Sanna tuli taloon alun perin assistenttina, työskenteli leasing-osastolla ja tutustui varainhankinnan dokumentaatioon. Hän onkin ehtinyt tutustua organisaatioon kattavasti.

Kuntarahoitus on uniikki toimija

Kuntarahoituksen asiakkaita ovat suomalaiset kunnat, kuntayhtymät, kuntien yhtiöt sekä yleishyödylliset asuntoyhteisöt.

”Kun hain Kuntarahoitukselle aikoinaan, en tiennyt yrityksestä oikein mitään – aivan kuin suurin osa meille hakevista ihmisistä”, Sanna nauraa.

Pekka Nurmo on toiminut pankkialalla parikymmentä vuotta ja työskennellyt Kuntarahoituksessa aiemmin konsultin ominaisuudessa. Nyt hän on työskennellyt yrityksessä viimeisen vuoden Risk Policy Managerina laajalla työnkuvalla.

”Sanotaan näin, että tämä ei ole virasto, emmekä tee kunnalle töitä. Tämä on pankki. Kunnat ja valtio omistavat meidät. Osa ihmisistä ei ehkä osaa hakea tänne töihin, kun luullaan että kyse on virastosta tai kunnan palveluksesta. Olemme Suomen kolmanneksi suurin luottolaitos ja meitä valvoo sama instanssi, joka valvoo kaikkia Euroopan suuria pankkeja, eli Euroopan keskuspankki”, Pekka täsmentää.

Riskienhallinnassa koko talo tulee tutuksi

Kuntarahoituksella työskentelee noin 150 henkilöä, joista parisenkymmentä on riskienhallintaosastolla. Työn sisältö riskienhallinnassa riippuu pitkälti työtehtävästä. Tiimejä on kolme ja kullakin on omat vastuualueensa: compliance ja operatiiviset riskit, luottoriskit sekä riskienhallinta ja analytiikka. Yhdistävä tekijä on yhteistyö kaikkien kanssa koko yrityksen mittakaavassa.

Vuosi sitten Kuntarahoitukselle koulun penkiltä tullut riskianalyytikko Teo Hall on huolehtinut riskienhallinnassa esimerkiksi johdannaisarvostuksista sekä markkinariskistä. Teonkaan ennakkokäsitys yrityksestä ei ollut työnhakuvaiheessa kristallinkirkas, mutta vuodessa hän on ehtinyt oppia paljon.

“Kun vastaamme koko firman riskien hallinnasta, niin meidän pitää todella tuntea koko organisaatio. Muiden osastojen kanssa tulee tehtyä paljon yhteistyötä ja sitä kautta oppii tuntemaan yrityksen.”


Riskienhallinnan uusin vahvistus, Compliance ja operatiiviset riskit -osaston osastonjohtaja Anu Nyholm on ehtinyt työskennellä Kuntarahoituksessa vasta kuukauden ja häneltä on hyvä kysyä ensitunnelmia.

“Kuntarahoituksessa oli mielenkiintoinen työ tarjolla. Luottorahoituslaitoksena meitä koskevaa lainsäädäntöä on hiukan vähemmän kuin useimmissa pankeissa, koska meillä ei ole kuluttajia asiakkaina", Anu kertoo.

Myös muilla on sanottavaa Kuntarahoituksen hyvistä puolista työnantajana.

“Jos moni asia kiinnostaa lähtökohtaisesti, niin tämä on ainutlaatuinen paikka. Missään muualla Suomessa rahoitussektorilla ei pääse tekemään tällaisella skaalalla asioita”, Sanna sanoo.Kuntarahoituksen valtti on sen ketterä koko

Sanna kiittelee myös muita suhteellisen pienen organisaation etuja. Kun työntekijöitä on 150, kaikkien kasvot, nimet ja tittelit pystyy pitämään vielä jollain tapaa mielessään. Se helpottaa viestintää. Käytävällä voi lähestyä rennosti ketä vain ja kysyä neuvoa ilman turhaa sähköpostien pyörittelyä. Yhteishenki on hyvä.

“Kuntarahoituksessa on mahdollista vaikuttaa ja keskustella suoraan johdon kanssa, mikä on nykyisin hyvin harvinaista pankeissa. Päätöksenteko on nopeaa, eikä asioita tarvitse odottaa kuukausikaupalla”, Anu lisää.

 

Riskienhallinnassa tarvitaan päättäväisyyttä ja pelisilmää

Työ riskienhallinnassa on itsenäistä ja haastavaa, mutta toisaalta juuri siksi myös palkitsevaa. Talo on täynnä rautaisia ammattilaisia ja tukea on tärkeää osata pyytää tarpeen tullen. On fakta, ettei kukaan voi tietää kaikkea ja epävarmuudensietokyvystä onkin työssä hyötyä.

“Mitä enemmän tietoa ja osaamista hankkii, sen selvemmäksi käy, kuinka vähän sitä oikeastaan tietääkään. Siksi ehtymätön halu oppia uutta on tärkeää”, pitkään talossa ollut Sanna sanoo.

Pekka korostaa pelisilmän tärkeyttä. “Ekstroverttiys on hyvä ominaisuus. Asioita on vietävä eteenpäin oikealla, tilanteen mukaisella tavalla. Ulospäinsuuntautuneisuudesta on hyötyä myös taloa pitkin seikkaillessa.”

Osaston johtaja Anu kertoo Compliance ja operatiiviset riskit -osaston olevan parhaillaan kehittymisvaiheessa. Tällä hetkellä kaikki osaston työntekijät osallistuvat kehittämistehtäviin. Uudet ideat otetaan vastaan ja niiden käyttökelpoisuus punnitaan yhdessä.

Nyt on hetki, jolloin osastolla voi todellakin vaikuttaa.

 

Tutustu Kuntarahoituksen riskienhallintaosastoon ja hae mukaan!

Kirjoittanut:

Henna Varis

Uusimmat kirjoitukset

New call-to-action