Sattumat, ahkeruus ja avoimuus tekivät Jussi Roposta talousjohtajan

JussiRopo_sitaatti

Baronan talousjohtaja Jussi Ropo on ehtinyt tehdä erilaisia töitä ja kokea sekä start up -yritysten että isompien talojen arjen ennen kuin hän päätyi nykyiseen tehtäväänsä. Avoimuus, ihmiset ja sattumat ovat vaikuttaneet työpolkuun eniten.

”Jos olisi pitänyt vuosia sitten arvata, missä olen nyt, olisivat arvaukseni menneet väärin. Ei työuraani olisi voinut laittaa suunnitelmaksi”, sanoo Jussi Ropo.

Nyt 32-vuotias Ropo on kasvanut Kangasalalla. Ura alkoi lehtienjakana 14-vuotiaana ja sen jälkeen Ropo teki töitä Prisman pullohuoneessa, ennen kuin lähti urheilukauppaan voitelemaan suksia ja fiksaamaan fillareita.

”Olen tehnyt aina paljon töitä, lukiossakin koko ajan koulun ohella. Työn tekeminen on ollut iso osa kasvatusta, mutta ei minua ole ikinä pakotettu siihen – olen tykännyt siitä”, Jussi kertoo ja sanoo suhtautuvansa työhön sopivan rennosti, hieman ”harrastusmaisesti.”

Työuran värikkyyttä kuvaa se, että Ropo on ollut trukkikuskina Ruotsissa ja hengenpelastajana vesipuistossa Yhdysvalloissa. Hän on myynyt televisioita Turussa ja jakanut korttia Black Jack -peleissä Helsingissä. Trainers’ Housella hän oli pari vuotta Growth Academyssa. 

Talous alkoi kiinnostaa Ropoa hänen serkkunsa opiskeluiden kautta. ”Hän pääsi kauppakorkeakouluun ja se kuulosti mielenkiintoiselta. Sitä ennen ei ollut hajuakaan kaupallisesta alasta”, Ropo sanoo.

Ropo opiskeli Turun kauppakorkeakoulussa pääaineenaan laskentatoimi ja rahoitus. ”Silloin ajattelin, että tarvitsen konkreettista osaamista. Tykkäsin matematiikasta ja loogisesta päättelystä. Sittemmin olen oivaltanut, että työelämässäkin ehtii kerätä juuri konkreettisia taitoja.”

 

Oppiminen ajaa eteenpäin

Ropo kertoo, ettei ole rakentanut uraansa systemaattisesti titteleiden perässä tai euroja optimoiden, vaan hakenut kiinnostaviin paikkoihin. Päämotiivina on ollut oppiminen.

Sattuma korostuu Ropon puheissa useaan otteeseen ja hän ajatteleekin, että ura on rakentunut osittain juuri sattumien kautta. 

”Opiskelukaveritkin ovat löytäneet paikkansa ja heidän näköisen työnsä, joko suoraan tai mutkien kautta. Nyt kun kuulee tuttujen työpaikoista, sitä ajattelee jälkikäteen, että aivan – hänhän oli koulussakin juuri sen tyyppinen.”

 

Hyvää onnea ihmisten suhteen

Ropo on tykännyt myös matkustaa ja kerätä erilaisia kokemuksia. Opiskeluiden aikana hän esimerkiksi oli vaihdossa Etelä-Afrikassa ja matkusteli enemmänkin. Matkustamaan hän pääsi myös ensimmäisessä oman alan työssään UPM:llä. Ropo kertoo, että hänellä on aina ollut hyvä ”esimies- ja kollegaonni”, ja niin se oli myös UPM:llä.

"Ylipäätään UPM:llä alkoi silmät avautua sille, mistä kaikista funktioista talous koostuu ja mitä kaikkea siellä sateenkaaren alla on."

UPM:n jälkeen Ropo oli talousjohtajana Golf GameBookilla sekä kävi tekemässä lyhyen, mutta opettavaisen ”stintin” Attendolla, josta jäi myös tiivis ystäväporukka.

Ropo oli myös pitkään PWC:llä, jossa innosti laaja-alainen tehtävä ja äärimmäisen skarpit työkaverit, joiden kanssa painettiin pitkää päivää. ”Nuorena jaksaa”, Ropo naurahtaa. PWC:lle hän meni siskonsa innostamana. ”Silloinkin vaihdoin työpaikkaa hetkenä, jolloin tuntui että haluan oppia uutta”, hän sanoo. 

Uudet uratuulet tuntuvat tulleen Ropolle eteen paitsi sattuman, myös ihmisten kautta.

”Ihmisten ja oman avoimuuden kautta sattumat ovat rakentuneet. Esa Saarisen sanoin: pitää antaa mahdollisuuksille mahdollisuuksia. Vessajonossa tai ravintolavaunussa voi syntyä kiinnostavia keskusteluita ja uusia tuttavuuksia.”

 

Joka päivä parempi Jussi

Ropolla on ollut useita mentoreita. Hänellä on nytkin samaan aikaan sekä substanssimentori että mentori, joka tulee eri alalta ja antaa tärkeää, uutta näkökulmaa. Myös Baronan toimitusjohtajaa Minnaa hän ajattelee mentorina sparraavan työkaveruuden myötä.

”Olen kokenut mentorit tosi hyödyllisiksi, ja toki se on antaa vastavuoroisestikin. Keskustelu toisen kanssa tuo erilaista perspektiiviä arkeen. Pystyy nostamaan katseen horisonttiin ja laajentamaan näkökenttää. Pääsääntö on pitää omat tiedon ajan tasalla ja ajattelu laajana.”

Ropo kuvailee, että hän yrittää olla joka päivä parempi Jussi. Joskus keskiverto riittää.

”Tulee huomata, milloin paremmin tekeminen oikeasti tuottaa hyvää omille työntekijöille ja asiakkaille – milloin sillä on vaikuttavuutta.”

 

Start up -yrityksestä isoon kasvuyritykseen

Jokainen työpaikka on Ropon mielestä ollut omalla tavallaan merkittävä. Yhdeksi tärkeäksi työpaikaksi hän nimeää Golf GameBookin.

 ”Se työ oli merkittävä siksi, että vastuu kasvoi nopeasti ja sain kokemuksen, että pystyn oppimaan. Se oli tosi mahtava paikka ja hyvin ajateltu tehtävä: vanha, kokeneempi ihminen oli mentorina minulle.”

Merkitykselliset hetket ovat Ropon mielestä sellaisia, joissa tapaa ihmisiä ja ammatillinen itsetunto lisääntyy: kokee olevansa hyvä tai ymmärtää omat kykynsä paremmin ja näkee, missä voisi kehittyä.

”Nuorena sitä on epävarma, ja ainahan epävarmuuden tunteita tulee töissä. Yhtälailla töissä onneksi saa varmuuden ja kyvykkyyden tunteita.”

Kyvykkyyden tunne nimetään tärkeäksi myös itseohjautuvuusteoriassa, jota Ropo pitää kiinnostavana tapana hahmottaa työelämää. 

 

Laaja-alainen näkemys auttaa talousjohtajaa

Entä jos Ropon pitäisi antaa vinkki talousjohtajuudesta haaveilevalle? Hän empii.

”Identiteettiä ei ole hyvä rakentaa talousjohtajuuden varaan. Kannattaa pyrkiä tekemään itselle merkitykselliseltä tuntuvia asioita. Talousjohtajan työ on mielenkiintoista, mutta erilaista eri paikoissa ja riippuen roolista."

"Omasta persoonasta ja omista vahvuuksista kannattaa pitää kiinni, niin että kyvykkyydet pääsevät oikeuksiinsa.”


Jos jokin vinkki olisi pakko antaa, Ropo kehottaa hankkimaan osaamista laaja-alaisesti talouden ja liiketoiminnan eri osa-alueilta.
On tärkeää, että oppii katsomaan asioita eri näkökulmista.

"Vaikka substanssiosaaminen on relevanttia, kyky ajatella asioita laaja-alaisesti korostuu talouden tehtävissä. On arvokasta osata eri asioita, eikä vain olla yhdessä asiassa paras. Yllättävän monet asiat eivät ole mustavalkoisia ja silloin tarvitaan luovaa järkevyyttä."

Ropo on ollut nyt vuoden Baronalla. ”Täällä on huippuporukkaa ja yrityksenä olemme mielenkiintoisessa vaiheessa; olemme kasvaneet jo, mutta silti olemme kasvuyritys.”

Vapaa-ajan projektina Ropo on mukana Lapselle koti -yrityksessä, joka hankkii pitkäaikaisia sijaisperheitä  lapsille.  ”Se on virkistävää ja antaa perspektiiviä.”

Onko Ropolla haaveita tulevaisuuteen? ”Tarkkoja urasuunnitelmia minulla ei ole olemassa vieläkään. Mielessäni on suuntia ja haaveita, miten elämä voisi mennä, sillä onhan unelmissa ja toiveissa aina voimaa.” 

Ropo sanoo, ettei hänen elämänsä rakennu ainoastaan ammatillisten toiveiden varaan.

”Toivon, että saan tehdä merkityksellisiä asioita sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa persoonina ja arvojen osalta kohtaa.” 


Tähtäimessä paikka talousalan huipulla? Tule mukaan Barona Financen Kasva Talousguruksi -aftereille 31.10.!

New call-to-action

Aiheet: TaloushallintoUravinkituratarinaFinance Careers

Kirjoittanut:

Sandra Lamppu

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New Call-to-action