Stack Overflow tutki: 17 % kehittäjistä tyytymättömiä nykyiseen työpaikkaansa

Blogi-stackoverflow-nostokuva

Miten tyytyväisiä ohjelmistokehittäjät ovat nykyiseen työpaikkaansa ja mitkä ovat tärkeimpiä kriteereitä uudessa työpaikkassa, kun devaaja harkitsee vaihtamista? Stack Overflow on juuri julkaissut tutkimuksen, jossa lähes 3 000 Pohjoismaissa työskentelevää devaajaa kertoo ajatuksistaan liittyen työhön ja uusiin työhaasteisiin.


Devaajista pidetään useimmissa yrityksissä hyvää huolta. Siksi ei yllätä, että 66 % tutkimukseen vastanneista kehittäjistä on kohtuullisen tai erittäin tyytyväisiä tämänhetkisiin työtehtäviinsä. Kuitenkin 17 % kyselyyn vastanneista 3 000 kehittäjästä on hieman, vähän enemmänkin tai erittäin tyytymättömiä nykyiseen työpaikkaansa.

Jos pistetään mutkia hieman suoraksi ja skaalataan tutkimustulosta koko Suomen kattavaksi, niin se tarkoittaisi, että noin 45 000 devaajasta suunnilleen 7 500 eivät ole onnellisia työssään. Se on iso määrä! Siksi onkin hyvä miettiä: mitä devaajat oikein arvostavat, kun vaihtavat työpaikkaa.

 

Kulttuuri, Tech Stack ja mahdollisuus kehittyä ovat tärkeämpiä kuin palkka

Stack Overflown tutkimuksen mukaan kolme tärkeintä ja keskenään lähes tasaveroista asiaa ovat uuden työpaikan tekkistäkki, mahdollisuudet itsensä kehittämiseen ja tulevassa tiimissä vallitseva kulttuuri.

Työskentelen Talent Agenttina Northstar-palvelussa ja minun lisäkseni meillä Barona IT:llä työskentelee yli 30 IT-alaan erikoistunutta rekrytoinnin asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Kohtaamme vuosittain satoja devaajia ja oman kokemukseni mukaan käytettävät teknologiat ovat devaajalle harvoin se tärkein syy vaihtaa työpaikkaa, mutta toki stäkin täytyy olla uudessakin työssä itselle mieleinen.

Useimmille on stäkkiä merkityksellisempää kuitenkin se, minkälainen se oma tontti tulevassa tiimissä olisi. Harva haluaa nähdä vaihtamiseen liittyvää vaivaa, päästäkseen tekemään lähes samaa kuin nykyisessä työssäänkin. Sen sijaan moni on valmis harkitsemaan uusia kuvioita, jos vaihtamalla on mahdollista oppia lisää siitä, mikä itseä erityisesti kiinnostaa.

Kulttuuri ja toimintatavat ovat tietysti myös tärkeitä – esimerkiksi joustavat työajat alkavat olla jo itsestäänselvyys. Yksi kiinnostava pointti liittyy erityisesti ”nälkään” omaksua uusia teknologioita: jotkut haluavat olla ensimmäisten joukossa omaksumassa kaikkea uutta. Toisaalta moni kokenut devaaja kertoo, että mieluummin arvioi uusia ehdokkaita tiimin kanssa kaikessa rauhassa.

Toiveissa kulttuuria ja toimintaa kohtaan on muutenkin paljon yksilöllisiä eroja: yksi arvostaa enemmän inspiroivia työskentelypuitteita ja yhdessä harrastamista, kun toiselle taas tärkeintä on hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä ja mahdollisuus keskittyä töissä pitkäjänteisempään tekemiseen. 

Palkka tulee tutkimuksessa vasta neljänneksi tärkeimpänä, eikä nykyiseen tulotasoon yleensä kannatakaan ottaa oma-aloitteisesti alennusta. Mielestäni meidän rekrytoijienkin tulee kunnioittaa palkkatoivetta ja tarjota vain siihen matchaavia mahdollisuuksia, ellei palkanalennus tuo todella jotain, mitä ei voi rahalla saada.

 

Tyytymättömille on monta tapaa löytää uusi työ

Palataanpa vielä siihen 17 prosenttiin, jotka ovat tyytymättömiä. Kuulutko sinä kenties tuohon yllättävän suureen joukkoon? Tulos hätkähdyttää, sillä mielestäni jokaisella on oikeus viihtyä työssään.

Paras tapa tunnustella uusia mahdollisuuksia on jutella omaan tuttavapiiriin kuuluvien, sinua kiinnostavissa yrityksissä työskentelevien devaajien kanssa. 

 ”Kaveri kertoo todennäköisesti omista kokemuksistaan rehellisesti ja mahdollisimman totuudenmukaisesti.”

Jos kukaan kaveripiiristäsi ei kuitenkaan työskentele sinua kiinnostavissa yrityksissä tai toimialalla, ei silti tarvitse tyytyä kompromisseihin. Uusia haasteita voi etsiä monella tavalla. Yksi vaihtoehto on valjastaa palvelukseen henkilökohtainen Talent Agent esimerkiksi rakentamastamme Northstar-palvelusta.

Northstar toimii siten, että Talent Agent tutustuu toiveisiisi, jonka jälkeen kokenut IT-rekrytoijatiimimme etsii sinulle sopivia työmahdollisuuksia. Kohtaamme vuosittain kymmeniä erikokoisia yrityksiä start upeista oman toimialansa johtaviin tuote- ja palveluorganisaatioihin ja tunnemme heidän toimintaansa hyvin. Ideana on, että sparraamme sinua, esittelemme vaihtoehtoja ja kun jokin yritys alkaa kiinnostaa sinua, olemme neuvottelukumppanisi ja järjestämme tapaamisen mahdollisten tulevien työkavereiden ja esimiehen kanssa. Jos kaikki menee hyvin, oletkin pian työhönsä tyytyväisten 83 % joukossa.

Mikäli olet pohtinut uusia haasteita, mutta se unelmien työpaikka odottaa vielä löytymistään, ota yhteyttä!
Speksataan yhdessä, mihin suuntaan haluat urallasi edetä, ja miten voin sinua siinä auttaa.

Joel Kinnunen
joel@northstarjobs.io


New Call-to-action

Aiheet: TyönhakuTyökokemusIT työ

Kirjoittanut:

Joel Kinnunen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Develop what you want - Northstar