Työelämäsi Plan B - ennen ja nyt

Koronaviruspandemia toi työelämän murroksen pikakelauksella suljetun oven taakse. Työelämän Plan B:tä tehdessä saatamme huomata kuitenkin monen asian jatkuvan. Työvoiman tarvetta ja merkityksellistä työtä on tänäänkin oven toisella puolen.

Tuskin olen ainoa ihminen maailmassa, joka on turvallisuushakuisena ihmisenä ja sittemmin vastuullisena perheenisänä pyöritellyt oman työllistymisen vaihtoehtoja ilman tätä nykyistä koronaviruspandemiaakin. Milloin olen pohtinut omaa osaamistani suhteessa eri toimialoihin, milloin omia vahvuuksiani suhteessa tulevaan työnkuvaan. Pohdinnoista olen saanut turvaa tulevaisuuteen.

Konkreettisesti nuo mietintäni ovat tarkoittaneet minulle sitä, että mikäli nykyinen työnkuva loppuisi tänään tai ensi viikolla, suuntaisin ensimmäisenä joko rakennusalalle tai myyjäksi. Olen ihan ok tekemään työtä käsilläni ja voisin jatkaa vaikka bitumineristäjän ammattiani. Minulla on myös riittävää rohkeutta tarttua asiakkaan ovenripaan ja tällöin voisin heittäytyä täysin myynnin uralle. 

"Viime päivien myllerrysten jälkeen omia vaihtoehtoja on ollut pakko päivittää."

Aiempien varavaihtoehtojen lisäksi listaan on tullut uusia päivityksiä sitä mukaan kun uusia työpaikkoja on avautunut Baronan työnhakuportaaliin. Tällä hetkellä katseeni ovat ensisijaisesti kaupan alalla ja esimerkiksi hyllyttämisessä ja keräilyssä. Tiedämme varsin hyvin päivän uutisista, että tässä poikkeuksellisessa tilanteessa kaupoissa tarvitaan jatkuvasti lisätyövoimaa. Ensi viikolla työvoimantarve voi olla jossain ihan muualla. Vaikka apteekeissa tai logistiikan parissa?

Mihin virtaukset meitä nyt vievät?

Ennen koronaviruspandemiaa, oman työllistymisen varavaihtoehtojen miettimistä ohjasi osaaminen ja yleinen kysyntä. Nyt joka päivä, ja joka tunti, muuttuvien tilanteiden keskellä päätöksentekoani ohjaa pakko. Ja yleinen kysyntä. Perustelen itselleni nopeiden päätösten tuovan aikaa antautua pakolle. Toki tilanne on nyt niin poikkeuksellinen, että ainoiksi omiksi tehtäviksi saattaa jäädä pelkästään viranomaisohjeistuksien noudattaminen, oman ajatustyön vaaliminen sekä yleisen optimismin levittäminen.

On selvää, että koronaviruspandemia ohjaa meidän kaikkien työtä nyt sinne missä on merkitystä. Ennen valta päättää oli enemmän omissa käsissä. Merkityksellistä työtä tekevät nyt sosiaali- ja terveysala sekä useat muut toimialat, jotka mahdollistavat osaltaan meidän yksilöiden elämän ja arjen jatkumisen. Omaan nykyiseen työhöni saan merkitystä sen kautta, että henkilöstöpalvelualat voivat tässä tilanteessa ketteryydellään tuoda työvoimaa nopeasti apua tarvitseville.

"Joukossamme on satoja ja ellei tuhansia ihmisiä, jotka ovat valmiita siirtymään työhön kuin työhön."

Olen pohtinut hyvin raflaavia skenaarioita siitä, mihin nykyinen työnkuvani voisi tarvittaessa ensin muuttua. Oma toiveeni olisi totta kai päästä tuuraamaan Ylen kolumnisteja omalla kirjoitustaidollani, mutta muiden kuin minun vaikuttaessa asiaan, saattaisin olla tyytyväinen kirjoittaessani vanhuksille ohjeita kaupassa käyntiin tai luodessani heille hyviä kauppalistoja. Poikkeustilanne vaatii faktoihin perustuvaa, vastuullista ja inhimillistä viestintää, toteaa Barona Luova. Ja niin, edelleenkin se hyllyttäminen voi olla validi vaihtoehto.

MONET ASIAT JATKUVAT

Koronaviruspandemian "hyvänä" puolena on se, että tässä tilanteessa ei ole ketään ketä voisi syyttää. Olemme kaikki samassa veneessä. Lähipiirilleni olen todennut näinä päivinä kilisevissä WhatsApp-ryhmissä, että mielummin tämä kunnon syväkyykky kuin syksyyn asti venyvä venytys. Asiakkaat peruvat tilauksia ja samaa rataa uusia tulee tilalle. Monelle yrittäjälle tilanne on kriittinen, mutta samalla asiakkaat ovat kiitollisia kun tässä tilanteessa tarjoutuu auttamaan. 

"Uudenlaisille ajatuksille on nyt tilausta ja toivon kaikille meille kirkkaita ajatuksia. "

Pystyn itse hyvin päivittämään vallitsevia työvoimatarpeita Baronan työnhakuportaalin kautta. Kannustan sinne menemään myös muitakin, sillä minä ja muut Baronan toimihenkilöt teemme etätöissämme samaa työtä mitä teimme aiemmin toimistolla. Haluamme olla apunasi ja varmistaa, että rekrytointi sujuu myös poikkeavassa tilanteessa. Uusien työpaikkojen tarjoaminen on paras apumme tähän poikkeustilanteeseen.

Barona avoimet työpaikat

Aiheet: RekrytointiTyönhakuAjankohtaistaKorona

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
Barona avoimet työpaikat