Työkylässä Niko Kivelä – "Käytä omia kykyjäsi" [JAKSO 8]

somejakokuva_tyokykyvalmentaja_jakso8

Työkylässä Niko Kivelä -sarjan kahdeksannessa jaksossa Niko tapaa Barona Työkykypalveluiden valmentajan Irinan, joka auttaa eri-ikäisiä ihmisiä eteenpäin työelämässä. 

Mitä tekee työkykyvalmentaja? Nikolla on jo jakson alussa arvaus: "Siis auttaa ihmisiä löytämään töitä? Onko se niin, että ihminen on siis ollut kyllä aiemmin työelämässä, mutta tapahtuu jotain - ehkä traagistakin - ja sitten Irina auttaa. Hyväntekijä? Kyllä, tästä mä tykkään!"

Niko osuu aika lailla oikeaan arvauksensa kanssa: työssään Irina tapaa eri-tilanteissa olevia ihmisiä kasvokkain, käy yhdessä läpi heidän tilannettaan ja miettii vaihtoehtoja. Yhteisen työskentelyn maalina on usein juuri uusi työpaikka tai kokonaan uusi ala. 

Sen lisäksi, että jaksossa selviää työkykyvalmentajan laaja työnkuva, kuullaan koskettava tarina uuden ammatin löytämisestä sekä vedetään kilpaa leukoja. Katso koko jakso tästä:  

 

 

 

 

 

 

Omia taitoja voi käyttää monessa työssä

Irina on osa Baronan Työkykypalveluiden tiimiä, joka on yksilön tukena, kun työkyky syystä tai toisesta heikkenee ja työuran jatkuvuus on vaarassa. Samalla Barona tukee yrityksiä niiden henkilöstön työkykyyn liittyvissä haasteissa.

"Barona auttaa vuosittain yli 1000 työkyvyttömyysuhan alla olevaa ihmistä uusille urille."

 

"Miksi sä teet tätä?" Niko kysyy Irinalta. "Koen, että mun pienellä panoksella täällä töissä vaikutan yhteiskuntaan, mutta ennen kaikkea sen yksilön elämäntilanteeseen. Mun kyvyt tulevat tässä parhaiten hyödyksi." 

Irina ja muut Baronan työkykyvalmentajat auttavat ihmisiä huomaamaan paremmin omat kykynsä. Irina havainnollistaa:

"Esimerkiksi 20 vuotta jossain tietyssä työssä olleella ihmisellä on varmasti monia taitoja. Ne ovat syitä, miksi on pärjännyt niin hyvin siinä edellisessä työssä ja niistä taidoista ainakin osaa voi usein hyödyntää jossain muussa ammatissa" 

"Ja sitä kautta saattaa löytyä jokin mieletön uusi työ tai juttu?" Niko kysyy.  

"Ihan superhyviä juttuja tulee!" Irina innostuu. "Työssäni on niitä hankalia asioita ja vaikeita tilanteita, mutta juuri se on älyttömän palkitsevaa, kun löydetään vaihtoehtoja. Välillä jonkun unelmat täyttyy, ja välillä ne on vähän vähemmän kuin unelmia, mutta nekin on tosi hyviä ratkaisuja."

 

Uuden ammatin löytäminen voi vaatia työtä ja ripauksen optimismia

Jaksossa tavataan yksi Irinan asiakkaista, Jasmin, joka on löytänyt uuden ammatin. Ammatinvaihto tapahtui milteipä pakon edessä. Jasmin kertookin:

"Vaihdoin työpaikkaa ja se oli oletettua kuormittavampaa. Hajos käsi monesta eri paikkaa. Olen yli 10 vuotta tehnyt kokin hommia, niin kyllä se oli aika hirveetä. Osaat jotain tosi hyvin ja yhtäkkiä matto vedetään jalkojen alta", Jasmin kuvailee. "Sitten piti keksiä jotain uutta." 

Jasmin kävi Irinan kanssa läpi muun muassa mielenkiinnon kohteitaan. Selvisi, että Jasmin on innoissaan graafisesta suunnittelusta. Onneksi Jasmin pääsi työkokeiluun kokeilemaan, kestääkö käsi – ja nyt hän on opiskelemassa uutta alaa.

Jasmin myöntää että nykyinen tilanne on kovan työn takana. Silti puheesta huokuu positiivisuus: 

"Moni asia on itsestä kiinni – siitä miten itse suhtautuu ja päättääkö, että 'tämä ei ole tässä.' Aina jossain vaiheessa tulee hyvää pahan tilalle", Jasmin summaa. 


Työkylässä Niko Kivelä -sarjassa on ehditty kuulla jo 10 innostavan ja erilaisen ihmisen rehellinen tarina työelämästä. Katso kaikki jaksot tästä: 

Työkylässä Niko Kivelä katso kaikki jaksot

Aiheet: UravinkitVideotTyökylässä

Kirjoittanut:

Sandra Lamppu

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action