Kännykkä kiinni, ajoissa duuniin ja palkka tilille? Vinkit uuden duunin pelisääntöihin ja oikeuksiin

Kännykkä kiinni, ajoissa duuniin ja palkka tilille? Vinkit uuden duunin pelisääntöihin ja oikeuksiin

Janika Toivonen 15.6.2021

Sait uuden työpaikan ja puhkut innosta – mutta työpaikan pelisäännöt ja tavat mietityttävät? Entä mitä kaikkea työntekijä saa tehdä töissä? Listasimme työntekijän tärkeimmät vastuut, velvollisuudet ja oikeudet uudessa duunissa. Nappaa tämä kattava vinkkilista talteen ja menestyt varmasti!

Oikeudet työpaikalla – näistä kannattaa pitää huoli

Työsopimus ja -todistus ovat itsestäänselvyyksiä

Jokaisella on oikeus saada työsopimus kirjallisena tai sähköisenä. Sopimukseen kirjataan aina työtehtävät, vastuualueet sekä viikkotyötuntimäärä. Työnantajan velvollisuus on myös kertoa työsopimuksessa, minkä alan työehtosopimusta työssä noudatetaan. 

Työntekijä on myös oikeutettu työtodistukseen työsuhteen päätyttyä. Jos paperia ei ala kuulumaan, kysy reippaasti sen perään. Työtodistus on sinulle tärkeä dokumentti tulevia työnhakuja ajatellen!

Perehdytys auttaa arkeen kiinni

Jokaisella on oikeus perehdytykseen, oli työnkuva millainen tahansa. Työn sujuvuuden vuoksi on oleellista käydä esihenkilön kanssa läpi kaikki käytännön askelmerkit ja yhteiset pelisäännöt ennen työn aloittamista. 

Muista: Kysy reippaasti perehdytyksessä, jos sinua mietityttää esimerkiksi taukojen määrä tai mikä tahansa muu käytännön asia  - avoimuus on sekä työntekijän että työnantajan etu! 

Mitä lomaa kertyy ja voiko ottaa palkatonta?

Suomessa työnantajat noudattavat vuosilomalakia. Tarkat ehdot vaihtelevat työehtosopimuksien ja alojen mukaan. Vuosiloma tarkoittaa, että kertyneet lomapäivät pidetään palkallisina vapaina. Lomakorvaus tarkoittaa, että kertyneet lomat maksetaan työsuhteen päätyttyä loppupalkassa. Jos näin toimitaan työsuhteessasi, muista tarkastaa palkkanauhasta, että rahat on maksettu tilillesi.

Halajatko festareille vai tuliko kutsu maalle häihin? Uudessa työpaikassa työntekijälle ei ole kertynyt vuosilomaa eikä sitä voi pitää ennakkoon, mutta vapaata voi pyytää palkattomana. Yleensä palkattomaan vapaaseen suhtaudutaan joustavasti, jos toiveen ilmaisee ajoissa.

Muista: Jos omista lomista tai kertymästä on epävarma, kysy asiaa yrityksen HR:stä!

Palkka aina tilille ja tilinauha tekijälle

Suomessa työehtosopimuksissa määritellään minimipalkkaus sekä ilta- ja viikonloppulisien määrät. Jos olet vuorotöissä, ilta- ja viikonloppulisät ovat siis perusoikeuksiasi. 

Palkka maksetaan aina tilille ja työntekijä on oikeutettu saamaan palkkanauhan. Hälytyskellojen on syytä soida ja kovaa, jos työnantaja ehdottaa palkanmaksua muita kuin virallisia reittejä tai jättää palkan kokonaan maksamatta.

Muista: Toimita verokortti ajoissa palkkahallintoon, että saat palkan ajallaan!

Vastuut ja velvollisuudet – noudata näitä ja olet luottotekijä alta aikayksikön!

Töihin ajoissa

Töihin on syytä tulla ajoissa. Jos työssäsi esimerkiksi käytetään työvaatteita, varaa aikaa niiden pukemiseen. Se tarkoittaa sitä, että vaatteet on vaihdettu ja olet työpisteellä ennen kuin työvuorosi alkaa. Ajoissa olemalla teet hyvän ja luotettavan vaikutelman ja osoitat motivaatiota.

Älä lörpötä työnantajan asioista

Muista, että työntekijällä on lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei työnantajan asioita saa puhua kolmansille osapuolille tai kuvata työympäristöä ja julkaista niitä somessa – oli tehtävät tai yrityksen tilat kuinka kiinnostavia tahansa.

Kännykkä on punainen vaate – laita se pois

Duunissa hiljainen hetki ja nyt olisi hyvä hetki somettaa? Mieti uudestaan. Monelle työnantajalle kännykän käyttö työajalla on punainen vaate, sillä se häiritsee työn suorittamista ja antaa huonoa kuvaa asiakkaille. Ellet työskentele yrityksen sosiaalisen median vastaavana, laita älylaite kassiin pois silmistä ja houkutuksista päivän ajaksi. 

Vinkki: Käytä luppoaika paremmin: Ole oma-aloitteinen ja kysy esihenkilöltäsi lisää töitä tai kollegalta, tarvitseeko hän apua. Kehityt, näytät motivaatiota ja saatat oppia uusia juttuja!

Poissaolot puhelimitse, ei somen kautta

Työntekijällä on ilmoitusvelvollisuus, jos myöhästyy töistä tai jos on sairaana. Vaikka vapaalla tekstiviestit, WhatsApp ja Messenger tuntuvat luontevalta kommunikaatioväylältä, sama ei päde työelämässä. Tartu siis aina luuriin ja soita esihenkilöllesi hyvissä ajoin, jos olet sairastunut – ei viittä minuuttia ennen työvuorosi alkua.

Muista: Oharien tekeminen on huonoa käytöstä eikä anna hyvää kuvaa sinusta työntekijänä.

Kunnioita työnantajasi omaisuutta

Jos rikot jotain tai mokaat työssäsi, kerro siitä rohkeasti esihenkilöllesi. Esimerkiksi rikkinäisistä laitteista voi syntyä aitoja turvallisuusriskejä. Pidä myös huolta mahdollisista työvaatteistasi ja varmista, että ne ovat siistejä ja ehjiä. Käytä työnantajan laitteita huolella ja varmista, että työvälineet pysyvät hyvässä kunnossa.

Muista erityisesti: Moni työpaikka on nykyään savuton eivätkä päihteet kuulu ikinä työpaikalle.