9 vinkkiä videohaastatteluun

9 vinkkiä videohaastatteluun

Sandra Lamppu 25.3.2018

Video tuo monia hyötyjä työnhakuun: videon avulla ihmisestä voi saada hiukan monipuolisemman kuvan kuin paperilta, vaikka se ei kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista kokonaan korvaakaan.

Lisäksi videohaastattelun avulla maantieteelliset rajat eivät ole esteenä: myös kauempana asuvat hakijat voi helposti haastatella videon avulla. Eikä pidä unohtaa sitä tosiasiaa, ettei kirjoittaminen ole kaikille se luontevin tapa hakea töitä – videolla voi sanallistaa osaamisensa joskus helpommin.

Poimi tästä yhdeksän käytännön vinkkiä onnistumiseen videohaastattelussa.  

1. Varaa aikaa ja valmistaudu

Videohaastattelu kannattaa ottaa “yhtä vakavasti” kuin kasvokkainkin tapahtuva työhaastattelu. Videohaastattelun tekoon on hyvä varata aikaa, jotta voit harjoitella riittävästi, ja että pystyt tekemään sen rauhassa yksin. Pukeudu samoin kuin pukeutuisit kasvokkain tapahtuvaan työhaastatteluun eli siisti asu passaa vallan hyvin.

2. Suunnittele vastauksesi etukäteen

Useimmissa videotyökaluissa on mahdollisuus kuunnella kysymykset etukäteen. Kirjaa ne paperille ja suunnittele esimerkiksi ranskalaisin viivoin, mitä aiot vastata kuhunkin kysymykseen.

3. Vastaa lyhyesti ja selkeästi

Ehkä helpommin sanottu, kuin tehty, mutta pidä puheesi tiiviinä ja informatiivisena. Rekrytoija saattaa katsoa kymmeniä videoita päivässä, joten jaarittelu ei kannata. Mieti vastauksia suunnitellessa: mikä on tärkeintä sanoa? Mitä lyhyitä ja konkreettisia esimerkkejä voit antaa?

4. Totuttele kameraan

Harjoittele ainakin sen verran, että totut kuvaasi ruudulla. Hymyily kameralle voi tuntua hassulta, mutta se rentouttaa ja antaa sinusta positiivisen kuvan. Voit ottaa kuvaustilanteeseen lähelle vesilasin, josta voit ottaa huikan, jos suuta alkaa kuivata kesken kuvaamisen.

Vaikka videohaastattelussa ei arvioida ulkonäköäsi tai esiintymistäsi, kannattaa elekielesi viestintään kiinnittää hiukan huomiota: ryhti suorana, katse kameraan ja poskipäät kattoa kohti! Jos olet väsynyt, tee muutama hyppy ja ravistele kroppaa, niin saat eloa ja energiaa esiintymiseen.

5. Etsi valoisa kuvauspaikka

Eli yksinkertaisuudessaan etsi hyvä, siisti tausta kuvaamiseen. Esimerkiksi vaalea seinä käy hyvin. Älä anna pyykkikasojen tai tiskivuoren näkyä kuvassa. Jos mahdollista, kuvaa luonnonvalossa. Tarkista, ettei kasvoillasi näy suuria varjoja.

6. Aseta kamera silmien korkeudelle

Pistä kamera silmien korkeudella tai yläpuolelle. Jos kamera on alaviistossa, ei kuvakulma ole paras mahdollinen. Voit hyvin käyttää myös kännykkäsi kameraa. Aseta puhelin kuitenkin tasaiselle alustalle ennen kuvausta.

7. Varmista, että äänesi kuuluu kunnolla

Voi kuulostaa itsestäänselvyydestä, mutta unohtuu helposti.

8. Treenaa

Jos videohaastattelua ei tehdä reaaliaikaisesti, voit harjoitella vastaamista ja tehdä testinauhoituksia. Harjoittele niin kauan kuin sinusta tuntuu hyvältä – älä uuvuta itseäsi täysin. Jätä energiaa viimeisen version purkittamiseen.

Joskus videohaastattelu tehdään niin, että aloittaessasi haastattelun, sinulla on tietty aika, jonka sisällä sinun on tallennettava vastauksesi ja saat kokeilla kuvaamista vaikkapa vain kaksi kertaa – eli kello tikittää taustalla. Yritä silti pysyä tyynenä: hengitä ja hymyile.

Ennen haastattelua voit ottaa valmiiksi paperia ja kynän eteesi niin, että voit kirjoittaa asioita ylös sinä aikana kun videotyökalu antaa sinun valmistautua ja miettiä vastaustasi. Toinen vaihtoehto on vain rauhassa koota ajatukset päässäsi.

9. Älä hio loputtomiin

Videohaastattelu ei ole esiintymiskoe eikä sinun ei tarvitse tehdä täydellistä suoritusta. Videohaastattelun tavoite on antaa rekrytoijalle lisätietoa sinusta ja täydentää kirjallista hakemustasi, joten ei haittaa vaikka vastauksessasi onkin muutama vähän liian pitkä tauko tai sekoat hiukan sanoissa. Tärkeintä videohaastattelussa on, että teet sen.

Vinkit työn­hakuun
Vinkit työn­hakuunMillainen on hyvä ansioluettelo, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Lue vinkit työnhakuun.Lue vinkit työnhakuun