9+1 askelta – näin valmistaudut työelämään jo opiskeluaikana

Yliopistossa pärjää kirjaviisaudella, mutta työelämässä pelkkä akateeminen tutkinto ei ole tae menestymisestä. Osaaminen pitää todistaa kerta toisensa jälkeen. Työelämä vaatii muun muassa sosiaalista älykkyyttä, kykyä erottautua ja sinnikkyyttä. Kuinka työelämään voi sitten valmistautua jo opintojen ohella?

Tässä yhdeksän askelta, jotka voi, ja kannattaa ottaa jo opiskeluaikana. On lottovoitto, kun valmistumisen kynnyksellä ei tarvitse lähteä nollasta.

1. RAKENNA VERKOSTOT. Suhteiden merkitystä työelämässä ei voi korostaa liikaa. Niiden luominen tulisi aloittaa hyvissä ajoin. Tee LinkedIn-tili. Ole aktiivinen koulussasi: osallistu järjestötoimintaan ja koulusi järjestämiin tilaisuuksiin ja yritysvierailuille. Jokainen luotu suhde voi olla arvokas. Kehittyneet small talk -taidot taas pelastavat sinut suomalaisille usein kiusallisista tilanteista.

2. LÄHDE MAAILMALLE. Harjoitteluun, vaihtoon, reppureissuun, ihan mihin vain. Jos haluat kansainvälisiin tehtäviin, niin jonkinlainen ulkomaan kokemus on välttämättömyys. Tänä päivänä monella on kokemusta ulkomailla asumisesta, ja sen puuttuessa jäät helposti jalkoihin. Tsekkaa edellisestä kirjoituksestani, mitä työelämälle hyödyllisiä taitoja opit reppureissulla.

3. RAKENNA HENKILÖBRÄNDI. ”Henkilöbrändäyksessä pätevät samat säännöt kuin muuallakin elämässä; ihmiset ovat hyviä tunnistamaan feikkausta”, kirjoittaa Baronan työelämän tutkimusmatkailija Valtteri Karjula. Mutta miten rakentaa erottuva mutta samalla myös aito henkilöbrändi? Lue vinkit henkilöbrändäykseen tästä.

4. KARTUTA TYÖKOKEMUSTA. Muutenkin kuin kesätöissä. Näin sinusta tulee haluttavampi työmarkkinoilla. Työkokemuksen ei tarvitse aina olla ”omalta alalta”. Loppujenlopuksi harva kuitenkaan tietää tarkalleen, mikä se oma ala tulee olemaan. Työskentelemällä opintojen ohella osoitat, että sinulla on työelämällä tärkeitä projektinhallinta- ja suunnittelutaitoja. Pystyt pitämään monta lankaa kasassa yhtä aikaa.

5. SEURAA SOSIAALISTA MEDIAA AMMATILLISESSA MIELESSÄ. Varsinkin keskustelua sinua kiinnostavan alan ympärillä. Jos aloitat seuraamisen vasta valmistumisen kynnyksellä, työelämään siirtyminen on paljon haastavampaa. Aloita seuraamalla sinua kiinnostavia yrityksiä ja ammatillisia esikuviasi sosiaalisessa mediassa sekä lue päivittäin alan uutisia.

6. HANKI LISÄÄ (DIGI)OSAAMISTA. Digitaaliset taidot. Niitä meiltä odotetaan – lähes jokaisella alalla. Onneksi tarjolla on lukuisia (myös ilmaisia) webinaareja ja kursseja, joilla osaamista voi kerryttää lähes mistä tahansa.

7. TEE LOPPUTYÖ VALMIIKSI. Ei puhuta vain muutamasta henkilöstä, jotka työelämä on vienyt mennessään gradun tai muun lopputyön kustannuksella. Luonnollisesti työnantaja yrittää viedä parhaimmat tulevaisuuden lupaukset päältä, ja koukuttaa heidät työelämään antamalla aina vaan vastuullisempia tehtäviä. Jos on jo nyt vaikeuksia irtautua työelämästä, niin tilanne ei tule ainakaan helpottumaan. Gradun jäädessä kesken voi 10 vuoden päästä harmittaa.

8. ASENNOIDU TYÖNHAKUUN. Harva saa ensimmäisen työpaikan, jota hakee. Usein ennen kuin unelmatyöpaikka, tai edes ensimmäisen työpaikka valmistumisen jälkeen, irtoaa taustalla on monta hylkäystä. Kannattaa siis asennoitua työnhakuun ja olla sinnikäs. Usko itseesi ja käytä kaikki oljenkorret, joita keksit – se joka saa sen työpaikan nimittäin käyttää.

9. LOISTA CV:LLÄ JA TYÖHAKEMUKSELLA. Oldie but goldie. Mitä jos et osaa tehdä visuaalista CV:tä? Etkä ole erityisen lahjakas kirjallisesti? Onneksi tänä päivänä ratkaisuja on monia. Internet on täynnä helppoja työkaluja visuaalisen cv:n luomiseen, kuten canva.com, joka toimii yhtä helposti kuin Word. Jos et osaa ilmaista osaamistasi perinteisellä kirjeellä, voisiko hakemuksesi olla vaikkapa Powerpoint-esitys? Tai miksi et tekisi hakemusvideota? Vaikka CV ja työhakemus ovat henkilökohtaisia, ja saattavat tuntua jopa noloilta, kannattaa niiden tekemiseen pyytää apua. Kysy kaveripiirisi parhaalta sanataiturilta neuvoa ja pyydä kielipoliisi sukulaistasi oikolukijaksi.

Lataa tästä ammattilaisten laatimat oppaat  työhakemuksen ja CV:n tekoon.

+1. KOKEILE JA KYSEENALAISTA. Jo työelämään siirtyneenä, paras vinkkini on rohkeasti kokeilla montaa juttua. Ja "kokeilu" ei välttämättä tarkoita sinkoilua eri yritysten ja toimialojen välillä, vaan myös vanhojen toimintatapojen kyseenalaistamista ja itsensä haastamista. Suurin osa löytää omat vahvuutensa vasta työelämässä – ja ne löytyvät helpoiten laittamalla itsensä likoon ensimmäisestä päivästä lähtien.


Etsitkö töitä? Katso avoimet paikkamme: 

New call-to-action

Aiheet: TyöelämäUravinkitOpiskelu

Kirjoittanut:

Laura Heikkinen

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action