Asenne ja motivaatio ratkaisevat IT-tuen rekrytoinnissa

IT-tuen tehtävät ovat usein IT-alan opiskelijan ensimmäinen oman alan työpaikka. Mutta miten saada työpaikka, kun alalta ei ole vielä yhtään työkokemusta? Poimi tästä rekrytoijan vinkit.

IT-tuen työtehtävät ovat suosittuja ja hakijoita löytyy tehtäviin eri-ikäisiä ja eri kokemustaustan omaavia. Ikäskaala vaihtelee 16–70 vuoden välillä. Koulutustaustaltaan henkilöt ovat pääosin ICT-asentajia, datanomeja, IT-tradenomeja ja IT-insinöörejä. Myös työkokemuksen määrä vaihtelee hakijoiden keskuudessa.

Haastattelen Barona IT:llä jatkuvasti tulevaisuuden IT-lupauksia IT-infran työtehtäviin. Jokainen Barona IT:lle tullut hakemus käydään läpi ja niistä tehdään valinnat tehtäviin. Avoinna olevien tehtävien määrät vaihtelevat viikoittain paljon. Joka viikko työpaikat kohtaavat kuitenkin tekijänsä ja työsopimusten teko on viikoittaista puuhaa.

 

"Hakijoita on paljon, mutta niin on myös avoinna olevia paikkoja. IT-infrakenttä työllistää hyvin!"

Kokoan tässä yhteen vinkkejä rekrytoijan näkökulmasta, miten nuori, kokemusta vailla oleva hakija voi erottautua muista hakijoista positiivisessa mielessä ja tehdä rekrytoijaan vaikutuksen.

 

Uskalla hakea – nopeasti

Vaikka kokemusta ei vielä olisi kertynyt, kannattaa ehdottomasti laittaa silti hakemusta tulemaan! Asiakaskentässä tapahtuu paljon ja uusia avoimia työpaikkoja avautuu säännöllisesti. Tarpeet ovat usein kiireellisiä ja paikat myös täytetään noin viikon sisään ilmoituksen avaamisesta. Usein haut ovat niin kiireellisiä, että en ehdi tehdä uutta ilmoitusta tehtävästä ollenkaan, vaan tehtävään valitaan henkilö, joka on aikaisemmin hakenut meille töihin muihin tehtäviin.

Päivittäin lukemistani kymmenistä työhakemuksista huomaan heti oleellisen asian: kun samalla viivalla olevia vastavalmistuneita insinöörejä, IT-tradenomeja ja datanomeja on hakijoina paljon ilman IT-alan työtaustaa ja tekniset valmiudet ovat melko pitkälti samalla viivalla, motivaatio ja asenne vaikuttavat erittäin paljon.

 

"Asenne ratkaisee, oli kyseessä nuori alalle tulija, alanvaihtaja tai vaikkapa konkari."

 

Unohda "massahakemusten" tehtailu

Jo esimerkiksi työhakemusteksti sisältö ja pituus kertoo motivaatiosta. Hyvä työhakemus on sellainen, joka on räätälöity työtehtävään ja ei ole niin sanottu massahakemus, mutta sen ei tarvitse toki olla kovin pitkä. Myös se, että olet valmis vaikkapa toimittamaan englanninkielisen ansioluettelon, vaikka sinulle ei olisi sitä valmiina, kertoo, että olet kiinnostunut.

Seuraava askel hakuprosessissa hakemuksen lähettämisen jälkeen on usein videohaastattelu ja/tai puhelinsoitto. Puhelinhaastattelu on jo ensimmäinen vaihe työhaastattelussa, siitä pystyy jo pitkälle kartoittamaan henkilön asennetta. Esimerkiksi Help Desk -työ on pitkälti puhelintyötä, jonka vuoksi tämä vaihe hakuprosessissa on jopa tärkeämpi kuin itse haastattelutilanne!

Puhelinhaastattelussa tai lyhyessäkin puhelussa rekrytoijan kanssa kannattaa puhua reippaasti ja huomioida, että ensivaikutelma ratkaisee. Sinun ei siis tarvitse vastata, jos soitto tulee, kun olet huonossa paikassa tai jos heräät puheluun – soita vain rehdisti takaisin, kun olet valmis puheluun.

 

Muista tehdä videohaastattelu

Videohaastattelu – tai siihen vastaamatta jättäminen – karsiikin jo usein osan hakijoista. Videoesittäytymiseen kannattaakin vastata pikaisesti, jolloin saattaakin jo päästä usean hakijan ohi.

Videoesittäytymiseen ei ole mitään kultaista sääntöä, mutta on toki hyvä tuoda tässäkin esiin motivaatio ja kiinnostus tehtäviä kohtaan hyvällä asenteella. Paras on olla kuitenkin oma itsensä!

Työhaastattelutilanteessa kartoitetaan henkilön teknisiä valmiuksia ja motivaatiota, joten tähän kannattaa hieman valmistautua ennen haastattelua vaikkapa muistelemalla sitä, mitä on koulussa oppinut ja miksi oikeasti haluaa juuri kyseiseen tehtävään. Haastattelussa voit viestiä hyvästä asenteestasi näyttämällä vastauksillasi, että olet valmistautunut ja miettinyt asioita.

Joustavuus palkitaan

Asenteen ja motivaation lisäksi toki lukuisat muut asiat vaikuttavat työnsaantiin: joskus esimerkiksi mahdollisuus tehdä töitä koko pääkaupunkiseudulla vain yhden kaupungin sijaan, mahdollisuus auton käyttöön (liikkuva lähituki) tai joustavuus työaikojen suhteen (esimerkiksi osa-aikaiset työt tai iltavuorot).

Jos vastavalmistuneena tyytyykin aluksi esimerkiksi hieman lyhyempään työsuhteeseen vakituisen työn sijaan, saa tästä näyttöä CV:seen ja lisäksi jalan oven väliin yrityksen sisälle. Tämän jälkeen vakituisen työpaikan saaminen myös helpottuu ja tämän jälkeen on seuraavan haastavamman tehtävän saaminen jo askeleen verran helpompaa.

Kun olet haastatteluiden jälkeen saanut paikan, olet päässyt jo kovan seulan läpi ja voit luottaa siihen, että olet jättänyt itsestäsi positiivisen ja osaavan vaikutelman. Jatka samalla asenteella myös työssä, niin hyvä tulee!

Avoimet paikkamme löydät osoitteesta careers.barona.fi/Jobs/it. Katso samantien videolta lisää lähitukihenkilön työstä:

Toivottavasti näemme haastattelussa! Työnhakuintoa toivottaen,

Joel Rönkkö
Barona IT:n henkilöstökonsultti.


New call-to-action

Aiheet: ITTyöhaastatteluUravinkitTyönhaku

Kirjoittanut:

Joel Rönkkö

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action