Hyvä työmoraali palkitaan vastuulla

Per "Pärre" Sällström on edennyt urallaan omatoimisuutensa ja tiukan työmoraalinsa ansiosta. Hän uskaltaa itse kertoa, mihin tähtää seuraavaksi. 

 

Varastohommia ja teräksen taivutusta

Sipoosta kotoisin oleva 24-vuotias Per "Pärre" Sällström pääsi vuonna 2012 opiskelemaan konetekniikkaa Otaniemeen Aalto Yliopistolle. Konetekniikka valikoitui aineeksi aivan sattumalta, sillä hänellä ei ollut mitään suurempaa intohimoa konetekniikkaa kohtaan. Opinnot lähtivät rullaamaan vauhdilla ja hyvin aikataulussa. Kesällä 2013 Pärre löysi internetistä Barona Teollisuus Oy:n avoimen työpaikan, mutta päätyi kuitenkin sen sijaan toiseen työpaikkaan varastohommiin.

Seuraavana kesänä Pärre bongasi Mol.fi - palvelun kautta avoimen työpaikan, joka jälleen ilmeni Barona Teollisuuden tarjoamaksi työpaikaksi. Pärre oli ensimmäisellä haastattelukerralla jättänyt hyvän kuvan itsestään Anssille, joka otti hänet uudestaan haastatteluun. Lyhyen tietojen päivityksen jälkeen Pärre ohjattiin tuotantotyöntekijäksi Juvanmalmille, Celsa-nimiseen yritykseen. Pärren tehtävänä oli taivutella teräksiä ja raudoitteita asiakkaiden tarpeisiin. Työ oli luonteeltaan vuorotyötä. Ensimmäinen kesä meni pitkälti pöytätaivuttimen kanssa työskennellessä, joka toimii muuten koneellisesti, mutta prosessia ja rautoja ohjataan ja hallitaan omin käsin.

Maaliskuussa 2015 Pärre soitteli Celsan työnjohtajille ja kysyi mahdollisuutta päästä jälleen kesätöihin. Niin Barona kuin Celsa olivat oitis valmiita ottamaan Pärren töihin, sillä molemmat osapuolet olivat vakuuttuneita hänestä.

"Tein aina mitä käskettiin ja mahdollisimman hyvin. En alkanut valittamaan vaan esimerkiksi hiljaisempina päivinä siivosin hallia omatoimisesti. Tai öljyämällä huolsin koneita, Pärre kuvailee."

Pärren hyvä työmoraali palkittiin suuremmalla vastuulla. Seuraavana kesänä hän sai ottaa käyttöönsä enemmän koneita, esimerkiksi tuplataivuttimen sekä kaarikoneen. "Ensimmäinen kesä meni vähän niin, että kuuntelin mitä kokeneemmat sanoivat ja tein sen mukaan. Toisena kesänä olin paljon itsenäisempi ja pystyin jo neuvomaan niin nuorempia kuin vanhempiakin", Pärre sanoo. Koneiden käytön lisäksi hän työskenteli myös leikkuupuolella perämiehenä. Tällöin hän nakkeli leikkuulinjalle erilaisia teräksiä leikkaajan toiveen mukaisesti.

"Tykkäsin työskennellä ’paksulla puolella', sillä silloin harjateräkset ovat jykevämpiä ja niiden kanssa saa enemmän tehdä töitä omilla käsillä", Pärre jatkaa.

parre
Per Sällström

Toisen hyvin menneen kesän jälkeen Pärreltä kysyttiin niin Celsan kuin Baronan toimesta kiinnostusta tulla myös seuraavana kesänä. "Minä vastasin, että joo tulen, mutta silloin minä olen tuolla toimistossa", Pärre kuvastaa hauskasti työsuhteen etenemistä. "Olin talven koulussa ja maaliskuussa 2016 aloitin koulun ohella työnjohtajana. Celsalla oli tarvetta työnjohtajille, koska heitä oli vain kaksi ja esimerkiksi kesälomien aikana pystyin tuuraamaan heitä", Pärre jatkaa.

Työnjohtajana Pärren tehtävät muuttuivat siten, että hän esimerkiksi tulosti työmääräykset ja jakoi tehtävät tuotannon työntekijöille. Hän sai apua omalle työlle yrityksen SAP-järjestelmästä, jonka kautta hän pystyi ennakoimaan pari kolme päivää eteenpäin. Järjestelmästä näkyi niin kuljetusten suunnittelut, kuin teräksen tuontantomäärätkin. Pärre sääteli järjestelmän avulla koko ajan sopivaa työkuormaa tuotannon puolelle ja välillä hän pyysi omatoimisesti lisätöitä listaajilta, jotka osaltaan hallitsivat tuotantoon tulevien teräksien määrää.

 

Täyden kympin tyyppi

Pärren lisäksi Celsalla työskenteli myös muutamia muitakin baronalaisia. Kysyttäessä Pärreltä, miten hän näkee Baronan roolin omassa työllistymisessä, hän osaa kertoo, että "Baronan kautta on helppoa olla töissä. Totuin jopa siihen, että Anssi hoiti minun puolesta asioita. Ainoa ero taisi olla siinä, että työtodistuksessa lukee Barona eikä Celsa. Olisi mukava lisä, jos myös saisi näkyville sen paikan, missä olen tehnyt työnkin."

Rekrytointikonsultti Anssi Pekkarinen osaa taas vastata Baronan puolesta, mitä mieltä hän on Pärren urasta ja tarinasta;

"Pärre on ehdottomasti huippu äijä! Hän toimi itsenäisesti työnjohtajana, suunnitteli ja organisoi. Antaisin hänelle arvosanaksi täyden 10."

Pärrellä on opinnoissa menossa viimeinen vuosi ja edessä on diplomityö. "Tavoitteenani on tehdä sellainen, mikä yhdistäisi oppimani lujuusopin sekä materiaalitekniikan. Haluaisin päästä tekemään jonkin yrityksen tarpeeseen ratkaisun, joka olisi esimerkiksi terästä tai hiilikuitua", Pärre avaa tulevaisuuttaan. "Toiveena olisi, että helmikuussa saisin aloittaa diplomityön sekä sitä kautta myös pääsisin työllistymään suoraan kyseiseen yritykseen. Olen valmis muuttamaan työn perässä", Pärre lopettaa.

Etsitkö töitä? Katso avoimet paikkamme tästä:

New call-to-action

Aiheet: UravinkitTyönhakuTyöntekijätarinat

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action