Jääkiekkoilija Oula Palve tietää, miten työn perässä muuttaminen sujuu

Baronan Valtteri Karjula sai puhelimen päähän tuoreen työn perässä muuttajan - ammattilaisjääkiekkolijan Oula Palven. Oula siirtyi tänään, juuri Liigan siirtorajan umpeutumisen kynnyksellä, Hämeenlinnan Pallokerhosta Turun Palloseuran riveihin. Työn perässä muuttaminen alkaa olla tuttua puuhaa Oulalle. Miten uuteen ympäristöön voi helpoiten solahtaa?

Olemme tottuneet urheilumaailmassa siihen, että urheilijat vaihtavat seuraansa, jos eivät joka kausi, niin ainakin monta kertaa uransa aikana. Muuttuneen työelämän ja vallitsevan työelämän murroksen myötä tuo urheilusta tuttu suuntaus näyttää iskeneen myös työelämään. Asia ei sinänsä ole uusi, sillä olemmehan muuttaneet Suomen historian aikana työn perässä Ruotsiin tai Yhdysvaltoihin ja tälläkin hetkellä moni muuttaa. 

Ja muuttaminen on tuskin ihan heti loppumassakaan: esimerkiksi Oulan uusi kotikaupunki, Varsinais-Suomen pääkaupunkina tunnettu Turku ja sen lähikunnat tulevat tarvitsemaan tuhansia uusia työntekijöitä ympäri Suomen. Olemme saaneet lukea viime päivien uutisia esimerkiksi telakkateollisuuden ja Uudenkaupungin autotehtaan jatkuvista rekrytointitarpeista.

Haastatellessani jääkiekkolija Oula Palvetta tuoreen sopimuksen syntymisen jälkeen kysyin ensi alkuun, mitä muutto tai muuttaminen oikeasti tarkoittaa työntekijälleen itselleen? Sekä työntekijän että ammattiurheilijan kohdalla muutto perustuu jossain määrin vapaaehtoisuuteen. Tai kuten Oula tiivistää; muuttamista työn perässä tehdään omien unelmien vuoksi.

Turun alueen avoimet työpaikat

 

Miten uuteen ympäristöön päästään sisään?

Usein uutta työntekijää jännittää muuttamisen lisäksi se, millaisen vastaanoton hän saa uudessa ympäristössä. Oulan neuvona kuuluu tähän, että olemalla oma aito itsensä voittaa ihmisten luottamuksen puolelleen. Ei kannata lähteä esittämään mitään muuta kuin on. Oula kertoi olevansa sikäli onnekas, että jääkiekkoilijat ovat hyviä ihmisiä ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Tämä helpottaa varmasti uuden saapujan vastaanottoa.

 

"Jääkiekkoelämässä kun vaihdetaan joukkuetta, saa heti uusia kavereita ja sopeutuminen on helpompaa."

 

Jos työntekijä itse voi vaikuttaa sisääntuloon, niin samaten on myös työnantajalla on mahdollisuus helpottaa työntekijän arkea. Silloin se tarkoittaa juoksevien asioiden hoitamista, johon kuuluvat esimerkiksi asuminen, työvälineet ja puitteet onnistumiselle. Tällöin työntekijä voi keskittyä juuri siihen, mihin tehtävään ja mitä varten hän on alunperin muuttanut.

Työn perässä muuttamiseen liitetään yleensä turvattomuuden tunne ja paineet: niin jääkiekkoilijat kuin työntekijät kantavat vastuuta myös perheestään. Oula itse kertoo asuneensa lapsuudenkodissa nuoruuteensa asti ja vasta ammattilaisuuden myötä muuttaminen on alkanut. Hän pyrkii näkemään työn perässä muuttamisen mahdollisuutena, jolloin pääsee kokemaan uusia ympäristöjä, ihmisiä ja paikkakuntia.

 

Millä taklataan työn perässä muuttamiseen liittyvä turvattomuus?

Jääkiekkoilijan ammattiin liittyy tietty turvattomuus, mistä Oulakin hyvin rehellisesti kertoo. Sopimus on katkolla harva se kevät ja koskaan ei tiedä päivää pidemmälle missä ura jatkuu.

 

”Jääkiekkoilijan ammattiin liittyy tietty turvattomuus, mutta se potkii tekemään paremmin hommia, kun on töissä lyhyemmissä työsuhteissa. ”

 

Yksittäinen työntekijä voi vaikuttaa turvattomuuden tunteeseensa kääntämällä ajatuksensa omiin mielenmalleihin. Turvattomuus potkii tekemään työt paremmin, ja ihminen ei vaivu ainakaan tahallaan mukavuusalueelleen, vaan antaa itsestään aina parhaansa.

Oulan terveiset tulevaan työelämään kuuluvatkin, että mikäli työt eivät kulje ja tilanne ahdistaa, se kasvattaa jokaista ihmisenä. Jääkiekkoilijan sielunmaisemassa vaikeista tilanteista on pakko päästä yli.

Joukkueen ja perheen tuki on niin hädän kuin onnen hetkellä tärkeä. ”Itsekseenkin on hyvä kehittää ja jumpata omaa ajattelumallia, ettei jokaisesta vastoinkäymisestä rupea maailma kaatumaan”, Oula summaakin.

Kiitos Oulalle haastattelusta ja tsemppiä kevään ratkaisupeleihin!


Töitä piisaa Varsinais-Suomessa. Klikkaa tästä meidän avoimiin työpaikkoihin: 

Avoimet paikat Turussa

Aiheet: TyöelämäUravinkitMuutto työn perässä

Kirjoittanut:

Valtteri Karjula

Uusimmat kirjoitukset

Aihealueet

Katso lisää
New call-to-action